Pijn tussen de schouders of schouderbladen, hoe komt het?

Pijn tussen de schouders of schouderbladen komt bij veel mensen voor. Deze pijn is niet altijd te verklaren. De pijn kan erg zeuren, krampachtig aanvoelen, stekend zijn of pijnscheuten teweeg brengen. Het kan zijn dat je de pijn alleen in bepaalde situaties ervaart. Voor sommige mensen is het eenmalig, maar chronische pijn komt ook voor.

Actie ondernemen of de pijn negeren?

Het is niet aan te raden pijn aan de schouderbladen te negeren. Deze pijn zal in veel gevallen niet vanzelf overgaan. Zelfs als die tijdelijk weggaat, is er een reële kans dat de pijn weer terugkomt. De pijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door:
 • Een verkeerde lichaamshouding
 • Een hartritmestoornis
 • Stress kan een grote rol spelen
 • Beginnende reuma
 • Gewrichten
 • Brandend maagzuur
 • Last van hormonen
 • De oorzaak kan liggen in de longen
 • Een zwakte in het hart
 • De wervelkolom
 • Hyperventilatie kan tevens de oorzaak zijn
 • De oorzaak kan ook in de zenuwen liggen

De mogelijke oorzaken nader toegelicht.

Een verkeerde lichaamshouding

Een verkeerde houding is de meest voorkomende oorzaak van klachten aan de schouders. Je kunt spierpijn krijgen door overbelasting aan je schouders, als gevolg van een verkeerde houding. Veel voorkomende oorzaken van een overbelaste schouder:
 1. Te lang in dezelfde houding zitten. Denk hierbij aan mensen die te lang achter hun computer, aan een vergadertafel of in de auto zitten voor hun werk.
 2. Een zithouding waarbij je krom, of gebogen zit. Denk hierbij aan een caissière.
 3. Constant dezelfde beweging maken. Denk hierbij aan mensen die werken aan een lopende band.
 4. Te lang achter het stuur zitten in de auto. Veel chauffeurs hebben te kampen met pijn aan hun schouders.
 5. Ongebruikelijke werkzaamheden. Denk aan het verven van een plafond of behangen.
 6. Niet op de juiste manier aan je bureau zitten. De leuningen kunnen verkeerd afgesteld zijn.
 7. Als de spieren geïrriteerd of overbelast raken kan er heftige pijn ontstaan, die zich uitstraalt naar je nek of armen.

Hartritmestoornis

Het komt voor dat de knellende pijn in, of tussen je schouders, te wijten is aan het hart. Heb je naast pijn in je schouder ook last van steken op de borst, dan kan het zijn dat je hartritmestoornissen hebt. De gevolgen hiervan kunnen dodelijk zijn. Door een bezoek aan de huisarts, die je in veel gevallen zal doorverwijzen naar de cardioloog. Die kan vaststellen of er sprake is van hartfalen. Zijn ook steken op de borst herkenbare pijnen, schroom dan niet om hier ook informatie over te zoeken.

Stress

Stress is vaak een van de oorzaken van pijnlijke schouders. Heb je in je baan veel verantwoordelijkheid? Is het werk stressvol? Heb je stress in je relatie? Ben je verdrietig of onzeker? Dit zijn enkele voorbeelden die stress teweeg kunnen brengen. Stress heeft invloed op de spanning van de spieren. Een teveel aan spanning kan voor overbelasting zorgen, met pijn als gevolg.

Reuma

Reuma is de naam voor een verzameling aandoeningen (op ontsteking lijkende pijn) die te maken hebben met bewegen. Pijn aan de schouders in relatie tot reuma:
 1. De ontsteking aan het gewricht kan chronisch zijn
 2. Artrose, heeft te maken met het slechter, of minder worden van het kraakbeen
 3. Syndroom van Tietze
 4. Ontsteking van de wervelkolom (Bechterew)
 5. Slijmbeursontsteking
 6. Ontsteking aan de pezen in de schouder(s)

Gewrichten

Bij regelmatige pijn, of een stijve schouder is een bezoek aan fysiotherapeut of chiropractor aan te raden. Last in je schouder kan voortkomen uit het gewricht dat daar zit. Je kunt je spier verrekt hebben, de spier kan stijf zijn, slijtage aan je gewricht kan een oorzaak zijn, je kunt een kneuzing hebben, maar de pees kan ook ingescheurd zijn.

Brandend maagzuur

Bij een pijnlijke schouder zal de oorzaak misschien niet direct gezocht worden in brandend maagzuur, toch kan dit aan de pijn ten grondslag liggen. Wanneer brandend maagzuur de oorzaak is, zal je de pijn na het eten of tijdens het liggen ervaren. Het maakt veel verschil hoe je voeding is samengesteld. Ook het moment waarop je eet kan van invloed zijn.

Hormonen

Teveel of te weinig mineralen in de voeding kunnen de hormoonproductie aantasten. Dit kan een vervelend gevoel tussen de schouders veroorzaken. De aantasting van de hormoonproductie kan terug te zien zijn bij een afwijkend functionerende bijnier, een schildklierafwijking, een ontstekende alvleesklier, een hypofyse-aandoening, een mineralengebrek, of juist een teveel aan mineralen.

Longproblemen

Als de pijn acuut is en je ook een stekende pijn op de borst hebt, kan de oorzaak in de longen liggen. Mogelijke oorzaken zijn een longembolie, een infectie van de luchtwegen, bronchitis, astma, longemfyseem, of het weefsel in de longen is verslechterd.

Een zwakte in het hart

Stekende pijn op de borst kan komen door een hartspier waarvan de bloedaanvoer onvoldoende is. Dit kan gepaard gaan met een naar gevoel tussen de schouders. Er kan in deze gevallen sprake zijn van een vernauwde kransslagader, aderverkalking, de hartkleppen kunnen lekken, de hartspier kan verdikt zijn, of de aorta kan verwijd zijn. Het is zeer raadzaam contact op te nemen met een huisarts, wanneer deze kenmerken zich voordoen.

De wervelkolom

Het komt vaak voor dat de pijn tussen de schouders ligt aan een probleem met de ruggengraat. Deze bestaat uit verschillende wervels. Een probleem met deze wervels kan ervoor zorgen dat de pijn ontstaat. Dit komt dan bijvoorbeeld, doordat de wervels schuin staan, slijten, uitpuiling van weefsel vertonen, of niet goed aangehecht zijn.

Hyperventilatie

Wanneer er acuut, of latent sprake is van hyperventilatie kan dit pijn aan de schouders (of er tussen) veroorzaken. Er kan sprake zijn van hyperventilatie die latent (verborgen) is. Bij een dergelijke vorm van hyperventilatie zijn de typerende verschijnselen als, een versnelde ademhaling, versnelde hartslag, of paniekaanval, niet aanwezig.

Pijn aan de zenuwen

De laatste, maar zeker in de meeste gevallen geldende, oorzaak van pijn tussen de schouders is een zenuwprobleem. Een zenuwprobleem speelt vrijwel altijd voor een deel mee bij de pijn. Wanneer de zenuwen de oorzaak lijken te zijn, maken we onderscheid tussen directe en indirecte verdrukking of ontsteking.

Conclusie

Pijn in of tussen de schouders wordt meestal als zeurend ervaren, en wordt niet perse erger wanneer je beweegt. In deze gevallen is er zelden sprake van een hart- of longprobleem. Als de klachten worden beïnvloed door je bewegingen of je houding, ligt de oorzaak meestal bij de gewrichten. Wordt de pijn intenser na het verrichten van inspanning, dan kunnen je luchtwegen een rol spelen. Pijn tussen de schouders in combinatie met stekende pijn op de borst kan duiden op hartproblemen. Zie dit artikel niet als doktersadvies en neem bij twijfel altijd contact op met een arts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Jasperr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Fitness oefeningen: SchoudersSchouders geven het lichaam uitstraling zowel bij de man als bij de vrouw. Train altijd twee schouders te gelijk om vers…
Arm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm oftewel schouder uit de kom, dit kan zeer plotseling ontstaan en erg pijnlijk zijn. Bij jonge kinderen wordt het vaa…

Parasieten: hoofdluis, lichaamsluis en schaamluisParasieten: hoofdluis, lichaamsluis en schaamluisDe meeste mensen weten dat hoofdluis nog wel eens kan voorkomen, vooral op scholen. Het is niet gevaarlijk, maar het is…
Neuspoliepen hinderlijk maar meestal onschuldigNeuspoliepen hinderlijk maar meestal onschuldigChronische en allergische ontstekingen van de neus (rhinitis) gaan nogal eens gepaard met neuspoliepen. Deze glazige sli…
Bronnen en referenties
 • Onderzoek en behandeling van de schouder. K, van Nugteren & D, Winkel (2007)
Jasperr (14 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.