Pijnstillers; wondermiddel of gevaar?!

Pijnstillers; wondermiddel of gevaar?! Pijnstillers als Ibuprofin, Aleve en Diclofenac worden ook wel NSAID’s genoemd. Ze verlichten pijn en zijn bovendien ontstekingsremmend. Maar zijn deze medicijnen wel goed voor je en kloppen de bijwerkingen die in de bijsluiter staan wel?

NSAID’s

NSAID is een afkorting van het Engelse Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Het zijn ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen, bijvoorbeeld Ibuprofin, Diclofenac en Naproxen. Veel NSAID’s hebben bovendien ook een koortsverlagend effect. Ze worden toegepast bij acute pijn of chronische gewrichtspijn en aanvallen van jicht. Er zijn 2 verschillende typen NSAID’s, namelijk selectieve en niet-selectieve. De selectieve NSAID’s zijn alleen op recept te verkrijgen. De niet-selectieve kun je gewoon bij de drogist halen zonder recept.

Gevaren van NSAID’s

Vele NSAID’s kunnen maag-darmklachten veroorzaken. Deze ontstekingsremmers remmen namelijk ook de aanmaak van prostaglandines in het lichaam, die onder andere zorgen voor de opbouw van het maagslijmvlies. Bij regelmatig gebruik van NSAID’s kan dit ernstig aangetast worden doordat het maagzuur makkelijker inwerkt op het maagslijmvlies.

Ten tweede moeten mensen met (lichte) hartklachten erg oppassen bij het gebruik van een NSAID. Aangezien niemand zeker kan weten dat hij of zij geen hartaandoening heeft (dit kun je soms niet merken) is het risico van NSAID’s erg groot. Ieder pilletje kan een hartstilstand veroorzaken (bron: uitzending Radar, Nederland 1, maandag 20:30 uur). In dit geval kunnen mensen beter het oude vertrouwde paracetamol gebruiken, deze richt minder schade aan en werkt volgens onderzoekers net zo goed.

Als laatste hebben NSAID’s ook een groot effect op de nieren. De prostaglandines die ik net noemde zorgen er voor dat er niet te veel vocht uit het bloed uitgescheiden wordt door de nieren. Door de afbraak van deze prostaglandines wordt de wand van de vaten dunner en wordt er meer vocht, en dus ook belangrijke (bouw)stoffen, uitgescheiden door de nieren, in de vorm van urine.

Feiten

Onderzoek in Amerika heeft de volgende dingen aan het licht gebracht;
  • Jaarlijks sterven 200 tot 400 mensen in Nederland aan nier- en maagklachten als gevolg van het gebruik van NSAID’s,
  • Een korte ‘behandeling’ met NSAID’s doet het risico op nier- en maagklachten toenemen,
  • Diclofenac is de gevaarlijkste NSAID (bijvoorbeeld in Voltaren),
  • NSAID’s kunnen voor vochtophoping in de nieren, hartstilstand, hartaanval, instabiele bloeddruk en een beroerte zorgen,
  • Mensen die roken, een hoge bloeddruk hebben, een hoog cholesterol en/of hartproblemen hebben sowieso een verhoogd risico op hart-, nier- en maagklachten. Dit risico wordt (soms met wel 30%) verhoogd door het gebruik van NSAID’s.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen!Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen!Sporten met pijnstillers, is dat een verstandige combinatie? Kan het kwaad om een aspirientje of paracetamol te nemen vo…
Pijnstillers innemen op een lege maagPijnstillers innemen op een lege maagWil je wegens ziekte of pijn een pijnstiller innemen maar heb je nog niets gegeten, dan is het belangrijk om te weten of…
Pijnstillers, welke te gebruiken?Pijnstillers, welke te gebruiken?In Nederland zijn diverse pijnstillers zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Voor zwaardere pijnstiller…
Pas op met diclofenacPas op met diclofenacDe keuze aan pijnstillers is enorm. De meest gebruikte is paracetamol. Maar stel dat paracetamol niet echt meer helpt? V…

Prikaccidenten en bijtwonden in verzorgingscentraPrikaccidenten en bijtwonden in verzorgingscentraPrikaccidenten zijn de meest voorkomende arbeidsongevallen in ziekenhuizen en verzorgingscentra. De professionele bloots…
Lasrook en gezondheidsproblemen door lasrookLasrook en gezondheidsproblemen door lasrookWij krijgen jaarlijks veel werknemers tijdens medische onderzoeken die lassers zijn van beroep en hebben ademhalingsprob…
Reactie

K. M., 16-07-2007
Als bijna afgestudeerd apotheker kan ik u melden dat de alinea over het effect op de nieren absoluut NIET waar is. Dit had u zelf ook kunnen bedenken aangezien bij de feiten staat dat het vochtophoping kan veroorzaken.

NSAIDS zorgen voor een LAGERE urineproductie, tot 5% water- en zoutretentie. Dit kan ook effecten hebben op andere geneesmiddelen (bv SSRI's zoals seroxat/paroxetine), die voornamelijk via de urine uit het lichaam worden vermijderd. Deze geneesmiddelen kunnen een versterkt effect opleveren als ze gelijktijdig met NSAIDS worden gebruikt.
Zie ook de NHG-standaard pijnbestring: http://nhg.artsennet.nl/upload/104/standaarden/FTR/Pijnbestrijding.html Reactie infoteur, 18-07-2007
Fijn dat je hier even op reageert, want natuurlijk is lang niet alles wat op Radar verteld wordt waar. Dank je voor je reactie!

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.