De Ambrosiaplant: de plant die voor hooikoorts zorgt

De Ambrosiaplant: de plant die voor hooikoorts zorgt De Ambrosiaplant wordt in Nederland met inzet van alle middelen bestreden. Zo wil de Voedsel en Waren Autoriteit dat de Ambriosiaplant helemaal verdwijnt. De reden waarom de Ambrosiaplant moet verdwijnen is omdat hij schadelijk is voor mensen met hooikoorts. De hooikoortsplant Ambrosia kan bovendien voor astma zorgen en verstikt andere planten in de omgeving.

De Ambrosiaplant verlengt het hooikoortsseizoen

De Ambrosiaplant bloeit hevig en laat, vanaf half augustus tot in oktober. Normaal gesproken hebben mensen vooral in de zomer last van hooikoorts als de pollen van allerlei gewassen uitkomen. Door de late bloei van de Ambrosiaplant kan het zijn dat mensen tot aan november last hebben van de aandoening. De plant strooit zijn grote hoeveelheid pollen namelijk kwistig in het rond van augustus tot in oktober. Deze pollen van de Ambrosiaplant kunnen een allergische reactie veroorzaken.

De allergische reactie op de Ambrosiaplant

De pollen die uit de Ambrosiaplant komen veroorzaken al heel snel hooikoortsklachten. Mensen die gevoelig zijn voor alles wat groeit en bloeit in de natuur hoeven maar met heel weinig pollen in aanraking te komen om een loopneus, rode en jeukerige ogen en huidproblemen te krijgen. Daar komt nog bij dat sommige mensen die in aanraking komen met de pollen van de Ambrosiaplant hele heftige astma krijgen.

Ambrosiaplant in de tuin: haal hem eruit

Gemeenten en andere overheden adviseren mensen om de Ambrosiaplant uit de tuin te halen als ze hem aantreffen. Dat kan echter wel het best op het einde van de dag of avond, omdat de pollen dan niet meer zo weelderig los worden gelaten. De Ambrosiaplant laat zijn pollen namelijk vooral in de ochtend los. De Ambrosiaplant kan bovendien het beste voordat hij bloeit worden verwijderd en dan ook nog het liefst van regenachtig weer. Al deze factoren samen zorgen er voor dat er het minste risico is op een allergische reactie.

Waar komt de Ambrosiaplant vandaan?

De Ambrosiaplant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Eigenlijk had de Ambrosiusplant helemaal niet in Nederland terecht mogen komen, maar waarschijnlijk is vogelzaad de belangrijkste reden waarom dit toch is gebeurd. In dit zaad zit ook het zaad van deze plant en dat komt dan in de zomer in veel tuinen tot wasdom. Overigens komt het zaad van de Ambrosiaplant ook voor in:
  • Kippenvoer
  • Duivenvoer
  • Parkietenvoer

De plant kan zich ook verspreiden als boeren met hun landmachines van het ene land naar het andere rijden. Er werd altijd vanuit gegaan dat de Ambrosiusplant zich in het koelere Nederland niet kon uitzaaien. Omdat de plant steeds vaker gevonden wordt, blijkt dit toch niet het geval te zijn en dat heeft steeds meer klachten tot gevolg. Het zaad van de Ambrosiaplant kan bovendien ook nog eens 10 jaar liggen voordat het ontkiemd.

Wat is de Ambrosiaplant?

De Ambrosiaplant is een éénjarige plant. De plant zelf overleeft de Nederlandse winter niet, maar de zaden kunnen dat wel. Om er voor te zorgen dat planten zich dus niet vermeerderen is het zaak om de plant te vernietigen nog voordat hij zaad maakt of ze te vernietigen op het moment dat de plant net zaden heeft. De plant kan gewoon uit de grond getrokken worden en vervolgens in de restafvalcontainer worden gedeponeerd. Zit er dan toch zaad in dan wordt dit vernietigd. In de groene container wordt het weer verwerkt met het risico dat het zaad zich alsnog verspreid. Verbranden kan natuurlijk ook, daarmee worden de zaden echt direct vernietigd. Wel is het zaak om tijdens het uittrekken handschoenen aan te doen, omdat contact met de huid al allergische reacties kan veroorzaken. Ook is het goed om met een mondkap voor te werken, zodat er geen eventuele pollen ingeademd worden.

De Ambrosiaplant maaien

Staat ergens een veld met Ambrosiaplanten dan kan er ook gemaaid worden. Dit moet dan wel meerdere keren gebeuren om er voor te zorgen dat de plant geen zaad aanmaakt. Na het maaien kan de plant namelijk alsnog gaan bloeien. En met een te late actie heeft het weinig effect, want dan kiemen de zaden gewoon op de grond verder. Maaien dus als er knoppen net zichtbaar worden en er nog geen bloei is opgetreden.

De Ambrosiaplant zorgt ervoor dat andere planten minder groeien

Naast een allergische reactie bij mensen kan de Ambosiaplant er ook voor zorgen dat andere planten minder groeien. De Ambrosiusplant scheidt namelijk de stof coronopiline uit, die er voor zorgt dat planten in de omgeving niet meer of veel minder hard groeien.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Chronische aandoening, astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met as…

Ibuprofen; werking, toepassing en bijwerkingenIbuprofen; werking, toepassing en bijwerkingenIbuprofen is een geneesmiddel uit de groep van niet-steroïde anti-inflammatoire (ontstekingswerende) geneesmiddelen (NSA…
Manieren om hoofdpijn te bestrijdenManieren om hoofdpijn te bestrijdenEr zijn heel veel manieren om hoofdpijn tegen te gaan, zo veel dat je soms gewoon niet meer weet welke nou werken of nie…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.