Gezondheid: begin je dag goed

Gezondheid: begin je dag goed De reden dat je in de ochtend niet genoeg tijd hebt voor wat sporten / bewegen, is bij de meeste een flauw excuus. Een excuus om langer in bed te kunnen blijven liggen. Hoewel daar niets mis mee is, kan in de ochtend bewegen veel extra’s voor je doen.

Balans

Het leven draait om balans, balans in het leven is geven en nemen. Een lekker etentje, glaasje wijn of heerlijke bonbon is prima als je daar ook genoeg beweging tegenover zet. En in de avonduren hardlopen is goed, maar de ochtenduren zijn nu eenmaal beter. Het doet meer voor je lichaam. Bovendien is het een heerlijke manier om de dag te beginnen … tenminste als je eenmaal het ritme te pakken hebt. Probeer het eens.

Hoe kan je nu je dag rustig beginnen?

  • Begin altijd met wat warming up oefeningen. Maakt niet uit wat je gaat doen, je lichaam moet wennen aan intensieve(re) beweging. En na enkele oefeningen van armen, benen en romp kan je beginnen aan dat wat je van plan was.
  • Hardlopen buiten of binnen op de band of ‘pas op de plaats’ is erg handig, want je kunt het combineren met allerlei rek- en strek oefeningen of buikspieroefeningen. Als je begint, start dan met 10 minuten en bouw op tot 20 / 25 minuten in intensief tempo lopen. Je hartritme wordt zo opgevoerd.
  • Als je klaar bent doe je wat cooling down oefeningen om je lichaam weer in ‘normale’ stand te brengen en je hart weer in het gangbare ritme te laten kloppen.
  • In plaats van nu te stoppen kan je ook enkele minuten yoga oefeningen doen. Bijvoorbeeld liggend op de rug met de benen gesloten en de armen wijd uitgespreid. Rustig diep inademen door de neus en gecontroleerd uitademen door de mond. Breng zo je ademhalingsrite in balans. Er zijn meer oefeningen die dit bewerkstellingen.
  • Stap vervolgens in de kleermakerszit (vind je dit lastig, ga dan op een kussen zitten, je kruislings gevouwen benen liggen zo iets lager) en laat de omgeving even langs je heen gaan. Even enkele minuten diep in jezelf. Denk wel aan de ademhaling! En laat gedachten voorbij gaan, concentreer je op waar je geestelijk naar toe wilt en laat dit na enkele minuten los. De een spreekt de gedachten hardop uit, maar dit hoeft niet (soms met een nog slapende partner wellicht ook lastig).
  • Sluit af met jezelf een energievolle dag te geven.

Abracadabra

Het klinkt zweverig, maar met een intensieve start en toch in alle rust je dag daadwerkelijk beginnen, is het helemaal niet zweverig. Je lichaam zit na het sporten in een ritme waar het hart in een aardige versnelling draait en om dit weer in balans te krijgen, is wat rust inbrengen niet verkeerd. Bovendien is het een moment voor jezelf en je eigen gedachten.

Ademhaling

Je ademhaling is ook gedurende de dag belangrijk en of je nu in de winkel staat of achter de computer op het kantoor, probeer je ademhaling zoals eerder deze dag te herhalen en sta er bewust enkele momenten per dag bij stil. Door de focus te verleggen en je te concentreren op een diepe ademhaling haal je ook stress weg.

Eten en drinken

Veel drinken

Veel drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag is goed. Maar bekijk we goed wat je drinkt. Koffie en cola onttrekt vocht uit je lichaam, net als alcohol. Begin de dag met een glas lauw water, zo krijgt je lichaam geen opdonder (met koud water wel) en beperk je koffie tot 1 of 2 kopjes op een dag. Dit geldt ook voor thee met theïne, maar groene thee mag je best een kan wegdrinken. Neem bijvoorbeeld thee met een smaakje en het drinkt nog prettig weg ook.

Als je toch een van de wateronttrekkers neemt, zorg er dan voor dat er een glas water tegenover staat. Dit je zie je vaak als mensen aan de wijn zitten, maar bij koffie wordt ook steeds vaker een klein glaasje water geserveerd. Dit is tevens goed om de smaak neutraliseren als je daarna op een iets anders over gaat.

Voeding

Begin je dag goed met een voedzaam ontbijt. Zuivel gecombineerd met vers fruit is een prima combinatie, maar als dit je minder ligt … zorg wel dat je over de dag verdeeld je fruit binnen krijgt en beperk je koolhydraten. In niet alle maaltijden hoeven koolhydraten verwerkt te zijn.
Natuurlijk is bij iedereen bekend dat slechte vetten ook uit den boze zijn, maar goede vetten bij je lichaam horen. Je kunt hierop letten door snacks (zoetigheid, chips, frituur) te beperken en vet vlees niet dagelijks op het menu te plaatsen.

Tot slot

Alles met mate is goed, balans is het beste. En dat wil zeggen dat je bewust bezig bent met je lichaam en je omgeving. Als je de dag goed kunt beginnen, heb je een eerste en belangrijke stap gezet.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…
Sporten op muziekSporten op muziekJe moet natuurlik wel een beetje van muziek houden om op muziek te kunnen sporten, maar wie houdt er nu helemaal niet va…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…

Soorten doktersSoorten doktersDokters of Artsen heb je in verschillende vormen en namen. Voor iedere verschillende ziekte of klacht vind je wel een an…
Versla de onweerstaanbare trek in iets lekkersWaar komt die plotselinge trek naar chocolade, koek, snoep of chips eigenlijk vandaan? Ondanks het feit dat we weten dat…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.