Versla de onweerstaanbare trek in iets lekkers
Waar komt die plotselinge trek naar chocolade, koek, snoep of chips eigenlijk vandaan? Ondanks het feit dat we weten dat wanneer we te veel calorierijke producten eten onze kans op overgewicht toeneemt, kunnen we die plak chocolade in de kast niet uit ons hoofd zetten. Het helpt niet onszelf voor te houden dat overtollig lichaamsvet de kans op bepaalde soorten kanker verhoogt: we worden als een magneet naar het lekkers toegetrokken. Waarom toch?
Wat is trek eigenlijk?
Veel mensen denken dat de lekkere trek een signaal van ons lichaam is dat we bepaalde voedingsstoffen missen. Toch is voor deze stelling geen bewijs aanwezig. Trek heeft niets te maken met honger. Emoties als stress, verveling of eenzaamheid kunnen een rol spelen in ons verlangen naar voeding zoals chocolade, koekjes of andere calorierijke snacks. We hebben het gevoel dat dit soort voedsel ons onszelf beter laat voelen.
Verhoogd risico op kanker
Meestal hebben we trek in vette of zoete snacks. Het is heerlijk, maar helemaal niet gezond. Natuurlijk mag af en toe snoepen best, maar regelmatig een chocoladereep of een zak chips eten zorgt ervoor dat we gemakkelijk aankomen en dat kan het risico op kanker verhogen. Toch kennen we het belang van de balans tussen de hoeveelheid calorieën die we binnenkrijgen en de hoeveelheid calorieën die we verbranden. Gelukkig helpt lichaamsbeweging ons om deze balans te vinden, omdat lichaamsbeweging nu eenmaal extra calorieën vergt.
Hulpvaardige tips
Om de verleiding te weerstaan ons te goed te doen aan allerlei lekkers, het volgende:
- Trek kan worden veroorzaak door een lage bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan. Daardoor houden we de bloedsuikerspiegel op peil. Een gouden regel is om drie normale maaltijden op een dag te eten en tussendoor een gezonde snack te nemen, zoals bijvoorbeeld groente of fruit;
- Lekkere trek gaat weer over. Als we trek krijgen is het handig 10 minuten te wachten voordat we daaraan toegeven. Dat kunnen we doen door onszelf af te leiden. Een kwartiertje wandelen laat de lekkere trek vaak verdwijnen;
- Verdwijnt de trek na 10 minuten niet, kies dan voor een gezond alternatief. Af en toe mogen we echt wel iets ongezonds nemen, maar neem dan niet meteen te veel;
- Soms verwarren we dorst met honger. Het is dan ook goed om eerst een glas water te drinken, wanneer we trek krijgen. Soms helpt dat om het hongergevoel te laten verdwijnen;
- Visuele of andere zintuiglijke prikkels kunnen trek stimuleren. Zet daarom lekkers dat je moeilijk kunt weerstaan niet in het zicht. Of nog beter: haal het niet in huis!
- Wanneer je je tanden poetst of de mond spoelt met mondwater is de frisse muntsmaak in de mond vaak al genoeg om de trek te laten verdwijnen.
Andere keuze
Lekkere trek als vette of zoete snacks kan ook omgebogen worden door het maken van een andere keuze:
- Heb je trek in zoutjes? Neem dan in plaats daarvan eens gesneden groente met een magere dipsaus. Heerlijk, echt waar;
- Neem fruit in plaats van zoete koekjes of snoep. Heel gemakkelijk zijn bijvoorbeeld druiven, een appel of een banaan;
- Zin in een hartige snack? Kies dan voor pasta met tomatensaus of voor een zelfgemaakte pizza met verse groenten;
- Trek in chocolade kun je stillen door light chocolademelk te drinken of een beschuitje met een beetje hagelslag te nemen.
Vermindering van het aantal calorieën
Gezond eten wordt een hele opgave wanneer je precies bijhouden wilt wat je eet en alle calorieën wilt tellen. Vaak houd je dan toch nog een hongerig gevoel. Het is veel gemakkelijker om met minder calorieën toch een vol gevoel te krijgen. Dat kan door te kiezen voor voedingsmiddelen die veel vezels en water bevatten. Zo kun je toch dezelfde hoeveelheid blijven eten maar tegelijkertijd het aantal calorieën verminderen.
Verzadigd gevoel met minder calorieën
Een voedingspatroon dat is gebaseerd op voedsel met weinig calorieën kan ervoor zorgen dat je je toch verzadigd voelt met minder calorieën. Wanneer je caloriearme producten kunt herkennen, kun je je gewicht onder controle houden zonder steeds calorieën te moeten tellen. Hoe doe je dat dan? Volg onderstaande adviezen:
- Kies voor volkorenproducten, omdat deze meer vezels bevatten dan bijvoorbeeld wit brood of blanke pasta. Hierdoor houd je langer een 'vol' gevoel;
- Voeg overal groente en fruit aan toe. Bessen bij de muesli of extra groente in een pastagerecht zorgen voor minder calorieën in de maaltijd;
- De schil van groente en fruit bevat veel vezels, dus laat deze zitten als het kan om langer een vol gevoel te houden;
- Gebruik gezonde kooktechnieken, zoals grillen en stomen en bak in een pan met antiaanbaklaag, zodat je zo min mogelijk vet nodig hebt;
- Vermijd het eten van calorierijke tussendoortjes, zoals koekjes, chips en chocoladerepen.
Advies van de wetenschapper
Professor Ellen Kampman is hoogleraar voeding en kanker aan de Universiteit van Wageningen. Zij stelt dat wanneer we te veel calorierijke producten eten, onze kans op overgewicht toeneemt. Het is wetenschappelijk bewezen dat overtollig lichaamsvet de kans op bepaalde soorten kanker verhoogt. Het gaat dan bijvoorbeeld om dikke darmkanker, borstkanker, baarmoederkanker, alvleesklierkanker, nierkanker en slokdarmkanker.
Het ontstaan van kanker is ingewikkeld en de manier waarop lichaamsvet het risico op kanker beïnvloedt is dan ook nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat een te hoog gewicht invloed heeft op de hormoonbalans in het lichaam. Vetcellen produceren hormonen, zoals oestrogeen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat lichaamscellen sneller groeien en delen. En met meer celdeling ontstaat er een grotere kans op kanker, aldus professor Kampman.