10 top-tips om af te vallen (zonder dieet!)

Je zal wel denken, niet wéér een artikel over afvallen... Heel begrijpelijk, men wordt ermee doodgegooid tegenwoordig. Maar met deze tips hoef je jezelf niet uit te hongeren. Het zijn een paar handige, simpele truukjes waarmee je op de langere termijn een hoop zult afvallen, als je ze als gewoontes gaat zien. Wist je bijvoorbeeld dat als je eerder naar bed gaat en later opstaat, je betere eetkeuzes zult maken overdag? En dat je als je tv kijkt terwijl je eet 40% meer calorieën binnenkrijgt?

Tip 1: Neem een groot ontbijt

De gouden regel: sla nooit je ontbijt over. Integendeel, neem 's ochtends een groot, gezond ontbijt. Eet vooral veel proteïnen en koolhydraten. Denk aan: eieren, yoghurt, meergranenbrood, etcetera. Er mogen ook best wat vetten in zitten. Wanneer je een groot ontbijt achter de kiezen hebt, zal je tot de lunch niet de neiging hebben om te gaan snacken omdat je honger hebt.

Tip 2: Gezonde snacks

Als je dan toch lekkere trek hebt tussen de maaltijden door, is er niks mis met een gezonde snack. Een stukje kaas, een paar augurken, een rijstewafel, een evergreen of een eierkoek zijn verantwoorde én lekkere tussendoortjes.

Tip 3: Twee stuks fruit

Neem elke dag twee stuks fruit. Fruit bestaat voornamelijk uit water, maar het vult je even als je trek hebt. Ook bevat fruit gezonde koolhydraten en vezels die je honger stillen en je helpen afvallen.

Tip 4: Blijf langer liggen

Ga een halfuurtje eerder naar bed en blijf 's ochtends iets langer liggen. Uit onderzoek bleek dat als je langer slaapt, je de volgende dag betere keuzes maakt wat betreft eten. Als je uitgerust bent, ben je ook minder geneigd te gaan snacken vanwege vermoeidheid of stress.

Tip 5: Kijk uit met alcoholische dranken

Een absolute no-no als je wilt afvallen: veel alcohol-bevattende dranken. Natuurlijk hoef je niet nee te zeggen tegen Happy Hour, als je maar niet te vaak en te veel drinkt. Een onschuldig biertje bevat al snel meer dan 100 calorieën. Vooral de zoete drankjes, zoals cosmopolitans of margarita's zijn echte boosdoeners. De alcoholische dranken die de minste calorieën bevatten zijn wijn, champagne of wodka.

Tip 6: Sta regelmatig op de weegschaal

Het klinkt misschien wat overdreven, maar het kan goed doen om elke dag op de weegschaal te gaan staan. Als je een paar dagen achter elkaar aankomt, is dat misschien een teken dat je even rustiger aan moet gaan doen. Omgekeerd, als je een paar dagen achter elkaar afvalt, is dat een hint dat je goed bezig bent en geeft het je een extra boost aan motivatie.

Tip 7: Zet die tv uit

Uit onderzoek blijkt dan wanneer je voor de tv eet, je 40% meer calorieën binnenkrijgt. Net zoals bij andere afleidingen tijdens het eten, bijvoorbeeld bellen, autorijden, computeren, etc. Als je afgeleid bent tijdens het eten, eet je vaak ook te veel en heb je niet door wanneer je verzadigd bent. Ga er gewoon lekker voor zitten, zet een muziekje aan en concentreer je op het eten.

Tip 8: Beweeg

Oké, je hoeft niet drie keer per week naar de sportschool, maar zorg gewoon dat je voldoende beweegt. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga eens met de fiets naar je werk, doe eens wat aan de tuin, ga een stukje wandelen (of winkelen, ook goed ;), of ruim de zolder eens op.

Tip 9: Pak de telefoon

Heb je weer eens ontzettend zin in iets lekkers? Pak de telefoon en bel je vriendin/moeder/achterneef op. Uit onderzoek blijkt dat lekkere trek meestal maar vijf minuten duurt, dus als je uitgekletst bent, is die trek verdwenen.

Tip 10: Wilskracht

Heb je het gevoel dat je de moed op gaat geven? Zoek een foto waarop je heel tevreden was met je lichaam. Plak deze op de koektrommel of aan de binnenkant van dat lekkernijenkastje. Zo zul je toch even twijfelen voordat je eetaanval je de baas is, en wie weet de koektrommel dichtlaten en de lekkernijen laten staan.
© 2009 - 2022 Mathilde876, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…

Water drinken om gezond te blijvenWater drinken om gezond te blijvenWat je met water al niet kunt doen. Afwassen? Ramen zemen? Ja inderdaad. Maar, wist je dat ons lichaam, dat voor 65% uit…
Antioxidanten verkleinen risico op ernstige aandoeningenMensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten hebben aanzienlijk minder kans om ernstige aandoeningen te ont…
Mathilde876 (9 artikelen)
Laatste update: 21-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.