Gezondheid: Ongeduldigheid

Gezondheid: Ongeduldigheid Ongeduldig zijn heeft een ietwat negatief imago, maar hoe terecht is dat? Als je er echter toch behoefte aan hebt om je ongeduldigheid wat in toom te houden, zijn er wel wat zaken waar je op kunt letten.

Basis

Van Dale zegt er letterlijk dit over: “niet in staat (langer) te wachten”. En dat kan ontaarden in drammerigheid, maar een licht ongeduldige inslag gaat ook vaak samen met iets willen realiseren, een doel hebben. En dat is zeker geen slechte eigenschap.

Al met al gaat het daarmee om de balans zien te vinden. De balans in de voortgang ergens inhouden, om iets te realiseren, maar ook andere mensen niet een ontaard vervelend gevoel te geven. Een gevoel dat ze zich opgejaagd gaan voelen. Uiteindelijk gaan zaken zoals ze gaan, maar een lichte sturing kan geen kwaad.

Enkele mogelijkheden om ongeduldigheid in toom te houden

Bloeddruk

De bloeddruk kan nogal eens stijgen als je ongeduldige karakter weer opspeelt. Dit kan een automobilist voor je in slakkengang zijn, een computer die even niet jouw snelheid heeft of verkoopster die je cadeautje erg traag tot een mooi pakketje aan het omvormen is. Wat belangrijk is, is het feit dat je het je realiseert. Want als je het je realiseert kan je aan je ademhaling gaan denken en deze reguleren. Dat wil zeggen dat je bewust rustiger gaan ademhalen. Adem diep door de neus in en zuig je longen goed vol, adem daarna met een licht geopende mond weer uit. Zo kan de lucht er gecontroleerd uit. Als je dit een minuut of wat doet, zal je zien dat je rustiger wordt en daarmee krijgt ook je bloeddruk week kans naar normale proporties terug te gaan. Deze oefening kan je sowieso enkele malen per dag doen. Prima voor het lichaam.

Relativeren

Mogelijk krijg je het ook voor elkaar tijdens de bovengenoemde rustige ademhaling, maar anders zeker los daarvan … relativeer. Bedenk dat de wereld niet om jou draait en dat dingen gaan zoals ze gaan. Daarnaast is het goed na te denken over wat het je oplevert om dat cadeautje een minuut of wat eerder aangereikt te krijgen, of hoeveel tijdwinst levert het je op als de automobilist eerder naar rechts gaat of pak er een voorbeeld bij wat je zelf overkomt. Er even over nadenken kan je weer na laten denken in normale proporties en bijna altijd realiseer je je dat het inderdaad niet zo spannend is. Je moet alleen bewust mee bezig zijn om jezelf uit die “ongeduldmodus” te krijgen.

Afleiding

Afleiding werkt over het algemeen goed als je bijvoorbeeld al met de ademhaling bezig bent geweest en dat werkt nog niet. Blijkbaar is je hoofd dan nog niet in staat om die link te leggen. Maar wat je hoofd wel kan is zich focussen op iets anders wat meer aandacht vraagt. Afleiding dus. Een ellenlange file die maar niet vooruit lijkt te komen is zo’n voorbeeld. Als je je kunt richten op iets anders, wil dat in het tijdeffect wel eens helpen en voor je het weet rijdt de file weer. Dit kan iets zijn wat je buiten hebt opgemerkt. Bomen, wolken, vogels tellen of binnen een lekker muziekje waar je in op gaat of een spelletje op je telefoon (moet de auto uiteraard wel helemaal stil staan).

Voeding

Voeding en dan vooral slechte fastfood voeding wil ook nog wel eens in negatieve zin meewerken aan je ongeduld. Als door slechte voeding je bloedsuikerspiegel plots als een bezetene stijgt, krijg je een boost energie die meestal van korte duur is, maar wel heftig. Je bent, zo is wetenschappelijk vastgesteld, bijvoorbeeld gevoeliger voor “snelle producten” als 2-in-1 producten.Vermijd deze voeding als je van je ongeduldigheid af wil komen.

Naast het feit dat gezonde voeding beter is voor je lichaam, is het ook goed om in een rustig tempo te eten. Zie je maaltijd als een rustmoment op de dag en neem het er per maaltijd even van (zo’n 45 minuten is voldoende om even goed tot rust te komen, je maaltijd te nuttigen en even bij te komen0.

Tot slot

Rationeel weten we het over het algemeen wel, maar als ongeduldigheid in ons karakter zit, halen we het er niet zomaar uit. Maar een begin maak je door jezelf er bewust van te zijn en met enige regelmaat terug te pakken naar momenten dat je jezelf kunt dwingen om het rustiger aan te pakken. Dat zal in het begin best geforceerd overkomen, maar als je het lang genoeg vol weet te houden, wordt het vanzelf een tweede natuur. Komen zaken zoals ze komen en krijg het allemaal een plaats … maar dat zie je vaak achteraf pas.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De celademhalingDe celademhalingWanneer je het hebt over de celademhaling heb je het eigenlijk over een chemische ademhaling die plaatsvindt in onze cel…
Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraRauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraEen gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onz…
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…

Verschillende soorten lichamelijke handicapsVerschillende soorten lichamelijke handicapsIedereen heeft of kent wel iemand met een lichamelijke handicap. Deze mensen zijn vaak beperkt in hun doen en laten. Lic…
Euthanasie; voor of tegenIn november 2009 was er op het nieuws een bericht over een man uit België die 23 jaar in coma had gelegen, maar achteraf…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.