Voorjaarsmoeheid verjagen met het blauw algje

Voorjaarsmoeheid verjagen met het blauw algje Voorjaarsmoeheid. Wie krijgt daar, na de voorbije wintermaanden, niet mee af te rekenen? De gure weersomstandigheden met zijn soms extreme vriestemperaturen, met sneeuw, ijs en vochtigheid, deden ons energiepeil tot dichtbij het nulpunt dalen. Onze reserves aan extra energie en voedingsstoffen voor lichaam én brein, zijn dringend aan aanvulling toe. Hoe geven we ons lichaam de broodnodige energieboost, om ongestoord en zonder al teveel gezondheidsklachten van de nakende lente te genieten?

Belangrijke energietekorten

De voorbije wintermaanden kregen zowel lichaam als geest het bijzonder zwaar te verduren. Koning winter deed zijn werk weer erg grondig. Velen kampen met een ernstig energietekort. Levensnoodzakelijke vitamines, mineralen en essentiële vetzuren daalden angstaanjagend. Dé hamvraag hierbij is hoe we deze ernstige tekorten zo vlug én doeltreffend mogelijk kunnen aanvullen, zodat ons lichaam weer in staat is zich tegen allerlei ziektekiemen voldoende te verdedigen. De aanvulling van onze reserves antioxydanten, staat hierbij eveneens centraal. Deze antioxydanten zorgen immers voor een verhoogde weerstand, noodzakelijk om ons lichaam voldoende te wapenen tegen allerlei seizoensziekten en leeftijdsgebonden aandoeningen.

Wat is Spirulina of het blauwe algje

Steeds meer en meer landgenoten zoeken de oplossing van hun voorjaarsproblemen en voorjaarsmoeheid in het blauwe algje of spirulina, een regelrechte multvitaminebom ons geleverd door moeder natuur. Maar wat is dit blauwe algje of spirulina nu precies? Spirulina is een microscopisch klein, blauw algje in de vorm van een spiraal. Dit blauwe algje voelt zich zowel thuis in zoet als in zout water. Spirulina wordt bij voorkeur gekweekt in zuiver alkalisch water én in volle zon, bij temperaturen tussen dertig en vijfendertig graden. Dit wonderalgje wordt in ideale omstandigheden gekweekt in Hawaï, maar ook in Thailand, India, Taiwan, China, Pakistan, Birma en in Chili.

Multivitaminebom uit de natuur

Dit wonderalgje bevat een harmonische mix van allerlei belangrijke voedingsstoffen. Het geheel van essentiële voedingszuren, samengesteld in de juiste verhouding van zowel vitamines als mineralen en essentiële vetzuren, zorgt ervoor dat eventuele tekorten in een mum worden aangevuld. Belangrijk hierbij is dat ook ons antioxydantenpotentieel wordt aangevuld, zodat we weer bestand zijn tegen het schadelijke werk van de vrije radicalen in ons lichaam. Deze zijn verantwoordelijk voor ons verouderingsproces en voor het ontstaan van allerlei ouderdomsziekten, waaronder kanker. Het blauwe algje is uitzonderlijk rijk aan eiwitten, vitaminen en aminozuren. Het is ook een belangrijke leverancier van vitaminen van de B- familie en van mineralen als kalium, calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, selenium, natrium en zink. Het blauw algje wordt ook gebruikt in de dierenvoeding bij onder meer de aquacultuur, en bij de kweek van allerlei pluimvee.

Voedingsstoffen worden snel opgenomen

Een ander belangrijk voordeel van het blauwe algje is ongetwijfeld dat alle extra voedingsstoffen razendsnel en op een eenvoudige manier door ons lichaam worden opgenomen. Het blauwe algje heeft immers een zachte celwand. Dit laatste staat in schril contrast met de harde cellulosewand van zowel groenten als fruit. Het bauwe algje of spirulina is dan ook dé multivitaminebom bij uitstek, die ons door moeder natuur wordt geleverd en die ons dagelijks de broodnodige ondersteuning biedt aan zowel lichaam als geest.

Groene stofzuiger ondersteunt ontgiftingsproces van ons lichaam

Dit zijn echter lang niet alle troeven van het blauwe algje. Zo is het ook een belangrijke bron van chlorofyl, een pigment waarvan wetenschappers de werking ervan vergelijken met die van een stofzuiger. Chlorofyl ondersteunt immers de zo belangrijke ontgiftingsfunctie van ons lichaam. Dat ontgiftingsproces is mede- verantwoordelijk voor het onschadelijk maken van onder meer zware metalen en van koolwaterstoffen. Een lichaamsreiniging door het blauwe algje of de groene stofzuiger bevordert uiteraard de werking ons immuumsysteem en onze lichaamsweerstand, en bezorgt ons weer een fit gevoel.

Leverancier van zonne- energie

Chlorofyl is lang niet het enigste pigment dat in het blauwe algje is terug te vinden. Het bevat een breedt scala aan andere, even belangrijke pigmenten, waardoor het in staat is het volledige luchtspectrum te absorberen. Er is geen enkele andere plant die méér zonne- energie opslaat dan dit mini- algje. Deze vorm van energie vinden we ook in mindere mate terug in groeten en fruit. Dat verklaard meteen ook de energetische werking die van dit blauwe algje uitgaat.

Verhoogt onze lichaamsweerstand

Dit blauwe algje is ook in staat alle tekorten aan vitaminen, mineralen en antioxydanten aan te vullen, en ons lichaam van alle schadelijke stoffen te zuiveren. Mede omdat het algje ook drager is van bijzonder hoge concentraties zonne- energie, is het ook een uistekend wapen tegen de klassieke voorjaarsmoehied, waar steeds meer en meer landgenoten mee kampen. Spirulina verhoogt niet alleen onze weerstand, maar werkt ook ontstekingsremmend.

Niet geschikt bij stofwisselingsziekten

Ondanks al zijn gezondheidsvoordelen, mag het blauwe algje nie door iedereen gebruikt worden. Zéker niet door diegenen die lijden aan een of andere stofwisselingsziekte. Oorzaak daarvan is de aanwezigheid van fenylalanine, een aminozuur dat niet iedereen kan verteren. Belangrijk is ongetwijfeld ook dat we ons steeds nauwgezet aan de dagelijkse dosering houden. Een overdosis aan spirulina kan, op lange termijn, immers ernstige leverziekten en zelfs leverkanker veroorzaken.

Wanneer gebruiken we het blauwe algje?

Door wetenschappers wordt het gebruik van het blauwe algje of spirulina aanbevolen bij:
 • Leverzwakte en ontgifting van ons lichaam.
 • Zwakte en oververmoeidheid.
 • Overgewicht en bij problemen met ons vetmetabolisme.
 • Verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam.
 • Zwangerschap, menstuatiepijn en klachten tijdens de menopauze.
 • Herstel na ziekte.
 • Zware lichamelijke en geestelijke inspaningen.
 • Huidproblemen en huidveroudering.
 • Het verhogen van onze weerstand.
 • Versterken van ons immuumsysteem.
 • Tekort aan vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren en antioxydanten.
 • Stress.
 • Ouderdomsziekten.
 • Voorjaarsmoeheid.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, voorjaarsdip of en lentedip is het optreden van vermoeidheidsverschijnselen in het (vroeg) voorjaar. S…
De geneeskracht van spirulinaSpirulina is een voedingssupplement dat bestaat uit micro-algen en het kan door mensen en dieren worden gegeten. Het wor…
Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens, een aantal uitermate voedzame en krachtige grassen en algen die steeds bekender worden. Ze bevatten veel be…

Borstverkleining: het voortrajectVoordat je een borstverkleining krijgt is een aantal ziekenhuisbezoekjes noodzakelijk. Dit varieert van bloedafname, pré…
Veranderen van huisarts en de ION databaseSinds een paar jaar is het niet meer zo makkelijk om van huisarts te wisselen door de regelgeving en de ION patiëntendat…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.