Borstverkleining: het voortraject

Voordat je een borstverkleining krijgt is een aantal ziekenhuisbezoekjes noodzakelijk. Dit varieert van bloedafname, pré-operatieve screening tot en met een gesprek met de verpleegkundige. Hieronder vind je de meest gangbare onderzoeken die nodig zijn voordat je de borstverkleinende operatie ondergaat. Een overzicht.
De onderzoeken en (intake-)gesprekken die je moet ondergaan voordat je een borstverkleining krijgt verschillen wellicht per ziekenhuis of kliniek. In dit artikel wordt uitgegaan van een klassieke borstverkleining in een regulier ziekenhuis of een professionele privékliniek.

Bespreking plastisch chirurg

Onderzoek

Als je overweegt of besluit je borsten te laten verkleinen ga je in de regel eerst langs de plastisch chirurg. Met deze arts bespreek je of een borstverkleining voor jou zinvol is. De plastisch chirurg onderzoekt vervolgens de borsten, de elasticiteit van de huid en de kwaliteit en de hoeveelheid van het borstweefsel. Aan de hand van dit onderzoek wordt bepaald welke operatietechniek de beste is. De plastisch chirurg stelt doorgaans een notitie op voor de ziektenkostenverzekeraar. Deze bepaalt vervolgens of je voor vergoeding in aanmerking komt.

Vertrouwen

Tijdens de bespreking met de plastisch chirurg kun je ook bepalen of je vertrouwen hebt in de desbetreffende chirurg. Je kunt eventueel gesprekken bij enkele ziekenhuizen of privéklinieken aanvragen en aan de hand hiervan bepalen in welke chirurg en/of operatietechniek jij het meeste vertrouwen hebt.

Keuze gemaakt?

Als je definitief voor een borstverkleining hebt gekozen volgt een aantal onderzoeken en besprekingen in het ziekenhuis of de kliniek. Zoals eerder aangegeven kan dit per instelling of organisatie verschillen.

Bloedonderzoek

Voor elke operatie wordt bekeken of de patiënt in goede conditie is of dat er eventueel met een ziektebeeld rekening moet worden gehouden. Een bloedonderzoek is een standaard test om te bekijken of er afwijkingen in het bloedbeeld te zien zijn. De bloedtest wordt doorgaans enkele weken voor de borstverkleinende ingreep uitgevoerd.

Voorlichtingsgesprek verpleegkundige

Leefregels

Enkele weken voor de borstverkleining krijg je een gesprek met een verpleegkundige. Hier kun je allerlei aanvullende vragen over de ingreep stellen. Ook krijg je informatie over de opname in het ziekenhuis. De verpleegkundige geeft je ook leefregels mee voor na de operatie. Bijvoorbeeld over voeding, rookgedrag en het al dan niet kunnen douchen.

Uitgebreide informatie

De verpleegkundige informeert je uitgebreid over wat je wel en niet mag na de operatie. Zo mag je geen zware dingen tillen en gedurende zes weken niet autorijden of fietsen. Een voorlichtingsgesprek bij de verpleegkundige duurt gemiddeld een kwartier.

Onderzoek anesthesist

Pré-operatieve screening

Omdat een borstverkleining onder algehele narcose plaatsvindt is een bezoekje aan de anesthesist noodzakelijk. Deze voert een zogenaamde pré-operatieve screening uit. De anesthesist bekijkt of je lichamelijk gezond bent of dat er medische zaken zijn waarbij rekening moet worden gehouden tijdens de operatie. Zo wordt er in enkele gevallen aanvullend een longfoto of bijvoorbeeld een hartfilmpje gemaakt.

Vragenlijst

Voor de operatie krijg je een vragenlijst over je gezondheid, medicijngebruik, eerdere operaties en allergieën. Deze lijst moet worden ondertekend. De anesthesioloog beoordeelt de situatie op papier. De anesthesist kan uit veiligheidsredenen beslissen de operatie niet door te laten gaan. In de meeste gevallen kan de operatie gewoon worden uitgevoerd.

Narcose

Een anesthesist is een medisch specialist die bevoegd is om anesthesie (narcose) te geven. Tijdens de operatie houdt deze zich bezig met de vitale functies, ondersteunt en neem zo nodig met apparatuur deze functies over tijdens de operatie. De anesthesist houdt je goed in de gaten tijdens de operatie. Narcose is dus veilig en de meeste borstverkleinende operaties verlopen dan ook probleemloos.

Medische fotografie

Hulpmiddel

Voordat je de borstverkleining ondergaat is een bezoek bij de medisch fotograaf noodzakelijk. Dit is een speciaal opgeleide fotograaf, onder andere voor patiënten die een lichaamscorrectie ondergaan. De foto's zijn een belangrijk hulpmiddel voor de behandelend arts. Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld met een collega te overleggen of om voor de operatie alles nauwkeurig te bekijken.

Vòòr en na foto's

Bij een borstverkleining worden zowel van te voren als enkele maanden na de operatie foto's gemaakt. De borsten worden vanaf zes verschillende kanten gefotografeerd. Zo is goed te zien hoe de borsten zijn veranderd na de operatie. De foto's worden bewaard in een medisch dossier. Privacy is uiteraard gewaarborgd. Een bezoekje aan de medisch fotograaf duurt hooguit 10 minuten per keer.

Aftekenen door plastisch chirurg

Wensen

Het aftekenen van de borsten gebeurt door de plastisch chirurg. Doorgaans is dit vlak voor de operatie. Meestal is in eerdere gesprekken al aan de orde gekomen hoeveel de borsten gereduceerd kunnen worden. Dit is slechts een indicatie. Tijdens het aftekenen kan dit nogmaals besproken worden. De opererend chirurg kan uiteraard niets garanderen over de uiteindelijke vorm, cupmaat en symmetrie van de borsten. De chirurg probeert wel zo veel mogelijk aan je wensen te voldoen.

Zorgvuldige meting

Bij het aftekenen van de borsten meet de chirug exact op wat de maten zijn van de borsten. Ook wordt de afstand van de tepels tot de nekwervel bepaald. Na de borstverkleining wordt deze meting opnieuw uitgevoerd. Hierna kun je precies zien in hoeverre de borsten zijn verkleind. Tijdens het aftekenen kun je nog de laatste vragen stellen aan de plastisch chirurg. Na het aftekenen word je na de operatiekamer gebracht waar de borstverkleining onder algehele narcose plaatsvindt.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstverkleining: voorbereiding op de operatieEen borstverkleining is een ingreep die onder narcose plaatsvindt. Het is dus een operatie waar je je op voor moet berei…
Plastische chirurgie - Borstverkleining (mammoplastie)Te zware borsten kunnen zowel lichamelijk als psychisch hinderlijk zijn. Ze kunnen nek- en rugklachten geven of gewoon l…
Borstverkleining: diverse methodenVrouwen die een borstverkleining overwegen kunnen uit verschillende methoden kiezen. De meeste vrouwen ondergaan nog alt…
Borstverkleining: Informatie operatie, ervaringen en kostenOver borstvergroting is er veel informatie te vinden, zowel bij reguliere ziekenhuizen als bij particuliere esthetische…

Trombosedienst van CuraçaoIn zekere zin zijn trombosepatiënten die hun vakantie op Curaçao doorbrengen geluksvogels. Dat is niet alleen omdat zij…
Voorjaarsmoeheid verjagen met het blauw algjeVoorjaarsmoeheid verjagen met het blauw algjeVoorjaarsmoeheid. Wie krijgt daar, na de voorbije wintermaanden, niet mee af te rekenen? De gure weersomstandigheden met…
Bronnen en referenties
  • www.asz.nl
  • www.borstenforum.nl
  • www.medischcentrumwaalre.com
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.