Borstverkleining: het herstelproces
Een borstverkleining is een zware ingreep waarvan je de nodige tijd moet herstellen. De meeste vrouwen hebben zo'n zes weken nodig voordat ze alle normale activiteiten weer kunnen uitvoeren. In dit artikel vind je allerlei informatie over de napijn en het herstelproces. Ook staan er tips voor de herstelperiode.
Na de operatie
Na een borstverkleining word je wakker op de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Dit is een aparte ruimte bij de operatiekamer waar verpleegkundigen er op letten dat je goed bij kan komen van de operatie. Als je van de narcose bijkomt zijn de borsten al ingetaped. Ook zijn er drains in de borsten aangebracht. Dit zijn slangetjes om het bloed en/of wondvocht af te voeren. In het ziekenhuis krijg je de nodige pijnstillers waardoor de pijn over het algemeen goed te verdragen is.
Op de verpleegafdeling
Voor een borstverkleining geldt dat je tenminste één nachtje in het ziekenhuis moet verblijven. De verpleegkundigen houden je dan goed in de gaten. Bij weinig bloedverlies kunnen de drains na een dag verwijderd worden. Hierna mag je meestal naar huis. Sommige vrouwen hebben meer bloedverlies dan gemiddeld of andere complicaties zoals ontstekingen. Zij moeten langer in het ziekenhuis blijven. De overgrote meerderheid herstelt echter snel.
Naar huis
Het is aan te raden om vervoer te regelen als je naar huis mag. Na een borstverkleining mag je niet autorijden. Ook kan je nog wat suf zijn van de narcose. De pijnklachten zijn de eerste week het ergst. Regel dan ook hulp in de huishouding voor de eerste periode. Als je alleen woont is het raadzaam om te vragen of iemand je regelmatig bezoekt om te kijken hoe het gaat en je te helpen met dingen in huis.
Tape en steun-bh
Na een week wordt het tape verwijderd. Nu kun je het resultaat goed bekijken. De wonden en tepelhoven worden dan beplakt met pleisters die de week erop verwijderd worden. Gedurende zes weken is het nodig om dag en nacht een steun-bh te dragen. Deze worden vaak in het ziekenhuis of de kliniek verkocht en zijn eventueel ook op het internet te bestellen.
Wat mag je wel en niet?
In het ziekenhuis of de kliniek informeren ze je uitgebreid over wat je wel en niet mag in de eerste periode na de borstverkleining. Over het algemeen geldt dat je de eerste week alleen maar uit moet rusten. De tweede en derde week kun je wat lichte activiteiten uitvoeren (computeren, eenvoudige maaltijd koken). Na drie weken mag je dit voorzichtig uitbouwen (licht huishoudelijk werk). Pas na zes weken mag je weer autorijden, zware dingen tillen en sporten.
Tijdens de herstelperiode mag je geen:
- zware dingen tillen
- strekkende bewegingen maken
- zijwaartse bewegingen maken
- opwaartse bewegingen maken
- druk op de armen uitoefenen
- autorijden en fietsen
Stress vermijden
Hiernaast wordt aangeraden zoveel mogelijk stressvolle gebeurtenissen te vermijden omdat je lichaam zowel lichamelijk als geestelijk rust nodig heeft. Neem dus geen belangrijke beslissingen en vermijd dingen zoals sollicitatiegesprekken, verhuisplannen en dergelijke.
Leefregels
In het ziekenhuis of de kliniek krijg je leefregels mee voor na de operatie. Het is natuurlijk altijd belangrijk gezond te leven maar na een borstverkleining is dit extra belangrijk. Je lichaam moet herstellen van de operatie en de narcose. Ook heeft het extra energie nodig voor een goede wondgenezing. Let dus goed op goede voeding (meerdere lichte vitaminerijke maaltijden per dag) en rook niet tot weinig. Je mag geen zware lichamelijke inspanning leveren, het is echter wel belangrijk dat je lichaam in beweging blijft. Om de bloedcirculatie op gang te houden is het daarom aan te raden veel te wandelen.
Ingrijpende gebeurtenis
Van een borstverkleining moet je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk herstellen. Het is voor veel vrouwen een ingreep waar zij lang over hebben nagedacht. Dit heeft vaak de nodige verwerkingstijd nodig. Ook moeten sommige vrouwen wennen aan de nieuwe borsten. De grootste groep is tevreden over het resultaat. Sommige vrouwen moeten echter aan hun nieuwe cupmaat wennen of vinden de littekens wat tegenvallen.
Resultaat borstverkleining
Na zes weken kun je bijna al je activiteiten weer oppakken. Het definitieve resultaat van de borstverkleining is er dan echter nog niet. De wonden hebben vaak langer nodig om helemaal te genezen. Meestal is er een controle en nabespreking met de plastisch chirurg na drie maanden. De eerste maanden kunnen de littekens nog wat rood en vurig zien. Dit trekt in de loop der tijd bij. Het is aan te raden de littekens in te smeren met speciale littekencrème.
Definitieve vorm
De kans bestaat dat in de eerste maanden na de borstverkleining de tepels gevoelloos of juist extra gevoelig zijn. Dit trekt vaak binnen een half jaar weer bij. In de loop der tijd kunnen de borsten ook nog wat uitzakken. De definitieve vorm van de borsten is vaak pas na een jaar te zien.
Eigen tempo
Zoals als bij alles is het belangrijk dat je na de borstverkleining je eigen tempo aanhoudt. Geen lijf is hetzelfde en elke operatie verloopt verschillend. De periode die vrouwen nodig hebben om helemaal te herstellen verschilt dan ook sterk. Het is aan te raden de ziekenhuisinstructies goed op te volgen en daarbij te luisteren naar je eigen lijf. Als je ergens over twijfelt kun je altijd contact opnemen met het ziekenhuis of de kliniek.
Reacties
Lina, 25-09-2013
Ik heb 2 weken geleden een borstverkleining gehad en nu wilde ik gaan diëten maar veel mensen zeggen dat het niet mag. Nou vroeg ik mij af wanneer ik wel mag diëten en ik wik aan de shakes.
Reactie infoteur, 25-09-2013
Beste Lina,
Voor zover ik heb begrepen is het het beste om een tijd een stabiel gewicht te behouden ivm de rek van je huid en ook omdat je lichaam energie nodig heeft voor het herstel. Ik zou dit absoluut even overleggen met je huisarts en/of plastisch chirurg. Zij hebben hier vast goede adviezen over. Veel succes en sterkte met het herstel.
Soraya, 15-06-2013
Hallo ik ben 20 jaar en had ook veel last van zware borsten mijn maat was 90 f nou heb ik 90 c dinsdag 11 juni ben ik geopereerd en 13 juni mocht ik naar huis mijn vraag is of er ook iets is tegen de jeuk word er echt gek van.
Reactie infoteur, 15-06-2013
Beste Soraya,
Ik zou als ik jou was direct contact opnemen met de plastisch chirurg die jou geopereerd heeft, mogelijk heb je last van een allergie. Dit kan echter alleen een arts constateren. Je kunt evt ook je huisarts raadplegen. Succes!
Yolanda, 18-10-2012
Is het normaal dat ik 2 weken na de borstverkleining nog uitstralingspijn naar de armen krijg? Afgezien van pijnstilling, is er iets aan te doen?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Reactie infoteur, 12-11-2012
Beste Yolanda,
Bij medische klachten is er maar 1 advies: raadpleeg zo snel mogelijk je specialist en/of huisarts. Succes!