Plastische chirurgie: vooral voor functieherstel
De meeste plastische chirurgie is bedoeld om mensen met aandoeningen te helpen. Hoewel de meeste mensen denken dat plastische chirurgie er is om mensen alleen maar mooi te maken, is dat dus niet het geval. Ongelukken, erfelijke aandoeningen, tumoren en andere zaken die de mens kunnen verminken worden vaak verholpen met plastische chirurgie.
Verschil tussen reconstructieve plastische chirurgie en plastische chirurgie die om esthetische redenen worden uitgevoerd
Er is een groot verschil tussen reconstructieve plastische chirurgie en plastische chirurgie die om louter esthetische redenen wordt uitgevoerd. Bij reconstructieve plastische chirurgie zijn de operaties nodig om de functie te herstellen die iets eerst had. Dat kan zijn bij een neus, een hand of een verhemelte. Deze vergoedingen worden dan ook over het algemeen vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
Esthetische correctie – het gaat puur om het uiterlijk
Bij een esthetische plastische operatie gaat het erom dat mensen dingen die ze niet mooi aan zichzelf vinden laten veranderen. Dat is dus puur voor de mooi. Voorbeelden daarvan zijn ondermeer rimpels en wallen of het laten straktrekken van een heel gezicht zodat iemand er weer jonger uitziet. Plastische chirurgie voor alleen maar de schoonheid wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeraars.
Veel meer reconstructieve plastische chirurgie dan plastische chirurgie alleen maar voor het uiterlijk
In Nederland ligt het aantal operaties waarbij het herstel van functies centraal staat stukken hoger dan de operaties die alleen maar worden gedaan voor de schoonheid. In minder dan 10 procent van de gevallen gaat het om de mooi, terwijl de rest toch echt is bedoeld om functies te herstellen.
Een overlapgebied: tussen esthetische correctie en functiebehoud
Toch zijn er ook gebieden waar de beide elkaar overlappen. Er zijn ziekten waardoor mensen geen last hebben van het verlies van functie, maar die wel zo ingrijpend kunnen zijn dat ze vinden dat ze niet normaal kunnen functioneren. Dat is bijvoorbeeld het geval het Poland-syndroom. Daarbij groeit een van de borsten van een meisje niet en heeft ze dus een normale borst en een hele kleine borst. Dat geeft geen verlies van functionaliteit, maar het belemmert een vrouw of meisje wel behoorlijk in haar dagelijkse gang van zaken. Hoewel dit toch behoorlijk belangrijk lijkt, vergoeden de meeste ziektekostenverzekeraars dergelijke reconstructieve behandelingen dus niet. Wel kunnen mensen tegen dat besluit in beroep gaan.
Borstverkleiningen worden onder bepaalde voorwaarden wel vergoed
Borstverkleiningen worden onder bepaalde voorwaarden wel vergoed. De vrouw in kwestie moet dan minstens een cup dubbel D hebben om daar voor in aanmerking te komen. Verder moeten de lengte en het gewicht in evenwicht zijn en moet de vrouw vanwege rug- en nekklachten bij de fysiotherapeut lopen.
Plastische chirurgie: hazenlip, open kaak of een open verhemelte
Verder wordt plastische chirurgie ingezet voor zaken als:
- Hazenlip
- Open kaak
- Open verhemelte
- Handen of polsen die door een ongeval of ziekte niet meer functioneren
- Oncologische correcties zoals het aanbrengen van een borst na een borstamputatie
- Open borstbeen na een open hartoperatie
- Het verwijderen van overtollig vet en huid na een maagverkleining
- Operaties voor een geslachtsverandering
- Schaamlipcorrecties als vrouwen echt last hebben en bijvoorbeeld niet kunnen fietsen
Het aanbrengen van een borst na een borstamputatie
Het aanbrengen van een borst na een borstamputatie kan op verschillende manieren. Dit kan door siliconen te gebruiken, maar ook door lichaamseigen materiaal zoals buikvet en buikhuid. Het eigen materiaal wordt dus op de plaats gezet waar eerst de borst zat en er komen dus geen lichaamsvreeemde stoffen aan te pas. Omdat het om eigen huid en vet gaat voelt de borst zachter en warm aan en hebben de meeste vrouwen het gevoel dat het veel meer van hunzelf is.
Begeleiding voor plastische chirurgie is vaak broodnodig: veel mensen hebben een negatief zelfbeeld en denken dat plastische chirurgie de oplossing is voor al hun problemen
Mensen die voor de mooi bij een plastische chirurg komen, hebben vaak heel hooggespannen verwachtingen. Daarom hebben veel ziekenhuizen tegenwoordig ingevoerd dat mensen ook eerst met een psycholoog moeten praten om die verwachtingen wel zo realistisch mogelijk te hebben. Sommige mensen zijn overigens verslaafd aan plastische chirurgie en gaan van verandering naar verandering, maar ze zijn nooit tevreden omdat die ontevredenheid vooral in henzelf zit. Zij verwachten dat hun leven perfect wordt als ze ook een perfect uiterlijk hebben, maar hebben geen idee dat het daar dus niet in zit. Om die reden worden plastisch chirurgische behandelingen tegenwoordig ook wel geweigerd. Zo’n operatie kan een negatief zelfbeeld namelijk niet veranderen en juist dat is dan wel het probleem.