Power nap: 10 voordelen van slapen op je werk

Power nap: 10 voordelen van slapen op je werk Managers zijn altijd op zoek naar manieren om hun personeel nog harder te laten werken. De power nap is een middel om meer energie te krijgen. Het lijkt tegenstrijdig om te slapen op je werk om harder te kunnen werken. Toch blijkt uit onderzoeken dat de power nap de arbeidsproductiviteit verhoogt. Een siësta is niet alleen verkwikkend voor ouderen; ook jongeren hebben er baat bij. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Hazenslaapje

Een power nap kan in het Nederlands worden vertaald als een hazenslaapje. Een power nap duurt 20 minuten. De eerste 10 minuten na een power nap ben je nog niet superscherp. Daarna kun je op volle sterkte opereren, beter dan voordat je een dutje ging doen. In China, Japan en de VS is de power nap in veel bedrijven ingevoerd.

Langere dagen maken

Slapen op je werk. Dat willen we allemaal wel. Het doel van slapen op je werk is dat je beter presteert. Met een power nap kun je zonder problemen dagen maken van 10 tot 12 uur. Soms is het nodig om lange dagen te maken, althans vanuit werkgeversoogpunt. Overigens zouden er minder files zijn als iedereen dagen maakt van 10 uur. Je werkt dan maar vier dagen. Wanneer alle Nederlanders een werkweek van 4 dagen hadden zou het woon-werkverkeer met 20% afnemen.

Siësta

In Mediterrane landen wordt traditioneel een power nap gehouden. Men noemt het daar siësta. Het is midden op de dag zo warm dat het lichaam loom wordt. Goed uitrusten is van vitaal levensbelang in warme landen. In Griekenland is een onderzoek gedaan onder ruim 22.000 jongeren. Men liet de Grieken een siësta van 30 minuten houden. Daar kwam uit dat mensen veel minder kans op hartkwalen.

Voormalig premier Balkenende heeft tijdens een bezoek aan de musical Rembrandt gezegd dat we in Nederland de VOC-mentaliteit weer nodig hadden. Reken maar dat ze op de VOC-schepen regelmatig een hazenslaapje hielden.

Wat zijn de voordelen van een power nap?

1. Minder stress

Onderzoekers hebben gemeten dat stress hormoon niveaus dalen als gevolg van een korte slaap. Je staat frisser op en kan er weer tegenaan. Het Amerikaanse National Institute of Mental Health (NIMH) concludeert na neurologisch onderzoek dat mensen die een power nap doen, voorkomen dat ze een burn-out krijgen. Burn-outverschijnselen zijn: irritatie, frustratie en cognitief minder presteren. Irritaties en frustraties kunnen verdwijnen door een korte siësta.

2. Creativiteit neemt toe

Alle cognitieve processen gaan sneller door een hazenslaapje. De creativiteit wordt minder als je moe bent. Een kort slaapje doet je creativiteit herleven. Het NIMH concludeert dat mensen die iets leren hun hersens dusdanig in werking stellen dat er na een tijdje een slaap nodig is om de hersens weer te laten profiteren van leerprocessen. Met name de hippocampus raakt ´vol´ met nieuwe informatie, wanneer je geslapen hebt dan ´leegt´ de hippocampus zich weer. Het leren bespelen van een muziekinstrument of het aanleren van andere creatieve vaardigheden gaat beter na een kort slaapje.

3. Alertheid neemt toe

Als je moe bent dan reageer je trager. In sommige beroepen kan dat gevaarlijk uitpakken. Door een power nap reageer je snel en accuraat op een situatie.

4. Arbeidsproductiviteit stijgt

Mensen die moe zijn werken traag. In 20 minuten kun je wel het een en ander doen, maar als je 8 uur lang sloom werkt dan kun je beter een 20 minuten lange power nap doen die je 7 uur en 40 minuten hard laat werken.

5. Goed voor het hart

Een power nap is goed voor het hart. Dat betekent dat je minder snel ziek wordt aan je hart als je regelmatig diep uitrust door kort te slapen. Dat kan op den duur uitval door ziektes voorkomen. Het scheelt de werkgever in het betalen van ziekte-uitkeringen en het zoeken naar een vervanger.

6. Het geheugen wordt accurater

Je geheugen werkt sneller als je fris bent. Daardoor kun je sneller werken en hoef je minder lang te piekeren. Een belangrijke rol in het vormen van herinneringen speelt de hippocampus, een onderdeel van je hersenen. Je kunt herinneringen effectief gebruiken als ze van de hippocampus naar andere hersengebieden zijn getransporteerd. Wanneer je veel nieuwe informatie in je hippocampus hebt, is het op een gegeven moment ´vol´ en leer je niks nieuws meer. Door een korte slaap te houden wordt je hippocampus weer ´geleegd´. Dat bleek uit onderzoek van de Berkeley Universiteit van California. Overigens duurde hun power nap maar liefst 90 minuten.

7. Leervermogen neemt toe

Omdat je geheugen sneller werkt door een power nap kun je beter leren. In kortere tijd heb je iets geleerd. Veel studenten worden moe van informatie in het brein stampen. Dat is logisch omdat het een saaie, eigenlijk tegennatuurlijke vorm van leren is. Je hebt het wel nodig om vaardigheden te leren. Je kunt beter even slapen dan oververmoeid toch maar het boek verder bestuderen.

8. Cognitie neemt toe

Je cognitie of denkvermogen werkt sneller na een hazenslaapje. Omdat je gegevens beter onthoudt, alerter bent met analyses en minder geneigd bent gestresst te zijn, kun je helderder denken. Dat is niet alleen voor jou prettig maar ook voor je werkgever. Je voert in minder tijd meer denkhandelingen uit.

9. Gezondheid neemt toe

Je gezondheid in het algemeen neemt toe. De hormoonbalans is beter als je een power nap doet. Soms heb je ´s nachts liggen woelen en te weinig geslapen. Je moet je dan door de hele dag heen slepen. Een power nap kan het slaaptekort dat je ´s nachts hebt opgelopen compenseren.

10. Je bent minder slaperig

Slaperigheid is een vervelend gevoel. Je voelt gewoon lichamelijk en geestelijk dat je erdoor zit, maar je moet wel de werkdag volmaken. Soms ben je slaperig omdat je heel onrustig of plotseling wakker werd terwijl je eigenlijk lang genoeg hebt geslapen. Slaperigheid bevordert de arbeidsproductiviteit niet. Je kunt door slaperigheid veranderen in een chagrijnige collega. Een power nap frist je weer helemaal op.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De powernap of het middagdutje. Voor wie en waarom?Veel mensen dommelen af en toe in de middag in slaap. Bij jonge mensen wordt dit nog weleens als een taboe gezien. Echte…
De powernap: werkt deze verkwikkend of juist vermoeiend?De powernap: werkt deze verkwikkend of juist vermoeiend?De gedachte achter een powernap of middagdutje is dat deze je een oppepper geeft voor lichaam en geest. ’s Middags een d…
Power Wrap voor een slank en gespierd lichaamPower Plate klinkt u ongetwijfeld bekend in de oren. Maar kent u ook Power Wrap? Power Wrap is een lichaamspakking die u…
Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…

Eetlust: opwekken en verminderenEetlust: opwekken en verminderenEetlust: opwekken, vermeerderen en verminderen. De eetlust wordt door de maag voortgebracht: wanneer de maag lange tijd…
Goed voorbereid naar het huisarts-spreekuurWe leven in een haastige, snelle tijd. Als we ons niet goed voelen en naar de dokter moeten, is er niet veel gelegenheid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.gezondheidsplein.nl/oordeelmee/124/Even-slapen-op-het-werk-de-power-nap.html
  • http://www.nimh.nih.gov/science-news/2002/power-nap-prevents-burnout-morning-sleep-perfects-a-skill.shtml
  • http://www.psychologytoday.com/blog/beautiful-minds/201002/take-nap-it-may-boost-your-learning-capacity-among-other-good-things
Reactie

Lucas, 04-09-2014
De onderzoeken waar naar verwezen wordt in dit artikel, zijn deze openbaar en verkrijgbaar? En hoe is daar aan te komen?

Alvast bedankt voor de reactie
Mvg, Lucas Reactie infoteur, 08-09-2014
Http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16124661
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18275549

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 09-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.