Zo voorkom je een winterdepressie

Zo voorkom je een winterdepressie Regen, donkere korte dagen, kou. Genoeg om chagrijnig van te worden en in een depressie te raken. Met de tips uit dit artikel krijg je daar geen last van en zul je je positiever en gelukkiger voelen. De tips werken ook als je geen last hebt van sombere buien.

Licht = leven

Het is wetenschappelijk bewezen dat je je door gebrek aan licht minder energiek voelt. Door zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan en door het tekort aan zonlicht in de winter kun je een tekort krijgen aan vitamine D. Een voedingsupllement kan dan ook een goede toevoeging zijn of af en toe onder de zonnebank ik ook erg goed voor je lichaam in de winter en voor de aanmaak van vitamine D. Je kan ook nog lichttherapie nemen, dit kun je doen onder een soort zonnebank, maar je kan ook gewoon lekker naar buitengaan, een stukje wandelen of fietsen is altijd goed, ook in de winter. Door het daglicht maakt je lichaam melatonine aan, dit verbeterd het slaap-waak-ritme. Als je op de korte dagen moeite hebt met wakker worden dan kun je eens een wake-up light proberen. Een half uur voordat je opstaat gaat de lamp aan en wordt naar mate van tijd steeds wat sterker, op de tijd dat je je wekker hebt gezet gaat het alarm, dit kan een MP3 nummer zijn of natuurgeluiden. Op deze manier stap je energiek en ontspannen uit je bed.

Lach!

Een lachbui dat je bijna geen adem meer krijgt is erg goed voor je lichaam, je gaat je er helemaal goed van voelen. Huur een leuke film of doe een leuk spelletje, een bordspel of een spel op de spelcomputer. Nodig je vrienden uit en maak er een leuke avond of dag van. Zorg voor gezonde snacks. Na zo'n gezellige avond kan je er zeker weer een week fris tegenaan.

Beweeg

Met het slechte weer blijven veel mensen het liefste binnen op de bank hangen achter de televisie. Eigenlijk is het beter om naar buiten te gaan, ook al is het maar voor even. Als het regent trek je gewoon een regenjas aan. Maak een stevige wandeling en adem diep de frisse buitenlucht in.
Niet alleen buitenactiviteiten zijn goed, maar je kan ook een paar keer per week flink gaan sporten. Na het sporten zul je je helemaal goed voelen en het is nog gezond ook.

Verwen jezelf

Als je niet zo lekker in je vel zit, dan is het tijd om jezelf te verwennen. Ga eens een dagje relaxen naar de sauna of koop iets leuks wat je al lange tijd wilt. Je kan ook uit eten gaan of gewoon een avondje uit. Als je een avondje uitgaat moet je ook gelijk een nieuwe outfit shoppen, dit hoeft niet duur te zijn, maar het geeft je wel een goed gevoel.

Zorg voor geur

Lekkere geuren kunnen je humeur ook een flinke oppepper geven. Denk aan de geur van verse appeltaart, brood, gemaaid gras of een heerlijk parfum. Dus ga lekker aan de gang met al deze geuren. Als je een schil van een mandarijn op moet je die eens op de verwarming leggen, er komt dan een heerlijke geur vrij. Je kan ook een warm bad nemen met een heerlijke badolie erin. Door deze lekkere geuren ga je helemaal ontspannen. Je kan ook een geurkaars kopen en die aansteken.

Warmte

In een kaal, donker en koud huis worden niet veel mensen gelukkig. Koop wat kleurrijke accessoires en een paar leuke kaarsen. Of koop een bos mooie bloemen of een mooie plant. Steek als het donker is de kaarsen aan en neem een lekkere kop warme thee of warme chocolademelk. Ga dan op de bank een film of serie kijken onder een fleecedeken. Een heerlijke avond gegarandeerd.
© 2011 - 2023 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Geen energie in de winter: winter blues of winterdepressieGeen energie in de winter: winter blues of winterdepressieVoortdurend moe en uitgeput. Geen energie en ís morgens moeite met opstaan. De dag dubbel zo vermoeiend als anders. Hobb…
Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?De bladeren vallen van de bomen, het wordt steeds kouder...En een winterdepressie is in aantocht! Maar wat is nu eigenli…

Wat is interseksualiteit?Interseksualiteit is aangeboren en deels erfelijk. Een interseksueel wordt geboren als man en vrouw, er is een dubbel ge…
Scheidend vermogen van het oogScheidend vermogen van het oogHet scheidend of oplossend vermogen van het oog stelt ons in staat om op grotere afstand voorwerpen van elkaar te onders…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.