Wat is interseksualiteit?

Interseksualiteit is aangeboren en deels erfelijk. Een interseksueel wordt geboren als man en vrouw, er is een dubbel geslacht. Uiteindelijk groeit men vaak wel of meer als vrouw op of meer als man. Vaak is het dubbele geslacht al bij de geboorte merkbaar, maar het kan ook pas later ontdekt worden. In dit artikel leest u alles over interseksualiteit.

Wat is interseksualiteit?

Interseksualiteit houdt in dat men eigenlijk zowel vrouw als man is. Dit is aangeboren en geldt zowel voor het innerlijk als voor het uiterlijk. Veel mensen kiezen ervoor om als vrouw of als man door het leven te gaan in plaats van interseksueel. Andere benamingen voor interseksualiteit zijn tweeslachtigheid of hermaphrodiet. Hermaphrodiet is afgeleid van een mythologische Griekse god Hermaphroditus, Hermaphroditus werd afgebeeld als vrouw met het mannelijk geslachtsorgaan.

Hoe gebeurt het?

Tijdens de ontwikkeling van een foetus worden er eierstokken of testikels ontwikkeld. De foetus is dan ook niet direct of een vrouw of een man, dit ligt aan de genetische code. Dit gebeurt na ongeveer 9 dagen, meestal ontwikkelt het lichaam zich vrouwelijk tot het door krijgt dat er mannelijke hormonen aanwezig zijn. Een mogelijkheid is dat de ontwikkeling zo snel gaat dat de aanleg voor geslachtsklieren (testikels of eierstokken) wordt gestopt. Mogelijk heeft diegene dan wel een baarmoeder maar geen eierstokken, zwangerschap is soms dan wel mogelijk dankzij IVF, maar niet via de natuurlijke weg. Het kan ook zijn dat iemand met een XY chromosoom (dus qua chromosomen mannelijk) geboren wordt maar wel met een vrouwelijk geslacht. Dat men deels ook mannelijk is blijkt dan soms pas als de menstruatie uitblijft. Dit gen-defect is een erfelijke aandoening, maar kan ook ontstaan door een spontane mutatie.

Kiezen

Vroeger moest men of man of vrouw zijn, bij twijfel kon men berecht worden tot de doodstraf. Dit terwijl sommige geloven dat Adam eerst een hermaphrodiet was en zich daarna ontwikkelde tot man en vrouw. Het geslacht is bij de geboorte van een interseksueel meestal bijna niet te bepalen. De clitoris en de penis bestaan dan ook uit dezelfde celstoffen waardoor er een soort mix tussen beide ontstaat. Vroeger werd er alsnog bij de geboorte direct bepaald of het een jongen of een meisje was tegenwoordig kan men kiezen om het kind eerst een beetje te laten opgroeien zodat deze zelf kan bepalen wat hij/zij wil.

Jeugd

Dat men een kind kan laten kiezen klinkt wel ideaal, ten slotte ziet men dan ook meer of men meer vrouwelijk of mannelijk ontwikkeld is en hoe diegene zich voelt. Toch brengt het ook veel met zich mee, het kind zal er vrij snel achter komen dat men anders is en zal zich dan ook wellicht anders voelen en onzeker worden. Daarna volgen nog artsen behandelingen om het kind de richting op te laten gaan waar hij/zij heen wilt. Tegenwoordig zijn er ook een aantal interseksuelen die er voor kiezen interseksueel te blijven, zij laten het voor wat het is.

Transseksueel

Een transseksueel is niet hetzelfde als een interseksueel. Een transseksueel is qua organen volledig man of vrouw echter voelt diegene zich niet zo. Dit kan wel al op jonge leeftijd duidelijk worden waardoor als men er echt achter staat er gekozen kan worden om mannelijke of vrouwelijke hormonen te gaan slikken om bepaalde ontwikkelingen van het lichaam tegen te gaan.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als hermafrodiet geboren zijnEen hermafrodiet heeft zowel mannelijke als een vrouwelijke geslachtskenmerken. Bij één op de 4500 geboorten wordt bij e…
GeslachtsontwikkelingVrijwel iedereen kent wel het verschil tussen het lichaam van de man en de vrouw. Dat deze geslachtskenmerken eens gevor…
Het geslacht van je baby beïnvloedenHet geslacht van je baby beïnvloeden“Als het maar gezond is!” Wie roept dit niet als het aangaat op de geslachtsbepaling van een kindje? Toch hebben veel me…

Nierdialyse: wat is nierdialyse?Nierdialyse: wat is nierdialyse?Nierdialyse, wat is nierdialyse eigenlijk? . Nierdialyse redt het leven van veel mensen. Maar nierdialyse ondergaan is g…
Zo voorkom je een winterdepressieZo voorkom je een winterdepressieRegen, donkere korte dagen, kou. Genoeg om chagrijnig van te worden en in een depressie te raken. Met de tips uit dit ar…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.