Jezelf dood eten, kan dat?

Jezelf dood eten, kan dat? Jezelf dood eten: door een teveel aan voedsel kan iemand op de lange duur uiteindelijk sterven. Vaak is dit het gevolg van een ernstig overgewicht, waardoor het hart verzwakt en andere problemen optreden. maar het komt ook voor dat iemand zich op zeer korte termijn dood eet: door in zeer korte tijd heel veel voedsel tot zich te nemen. Meestal reageert het lichaam hierop met braken, maar soms ook wordt de persoon onwel.

Jezelf dood eten

Op de vraag of je jezelf dood kan eten is het antwoord: ja en nee. Op de korte termijn niet, op de lange termijn is dit wel degelijk mogelijk. Iemand die veel eet op één dag of binnen een korte periode, zal vaak buikpijn krijgen en misselijkheid. Dit is iets dat we allemaal al eens meegemaakt hebben, bijvoorbeeld het teveel eten tijdens een feestelijk diner.

Wie ontzettend veel eet en zijn maag maar blijft vullen, zal iets anders meemaken. Zodra de maag vol is, wordt dit doorgegeven aan de hersenen. Deze geven een signaal naar het braakcentrum in de hersenen af. Het braakcentrum wordt geprikkeld en het gevolg is dat de maag zich samen gaat spannen om het teveel aan eten in de maag te verwijderen. De persoon in kwestie gaat dus overgeven oftewel braken. Wanneer de maag weer leeg is, verdwijnt ook de misselijkheid.

Dooreten totdat je erbij neervalt is dus niet mogelijk. Wel treden er allerlei verschijnselen op wanneer er teveel achter elkaar wordt gegeten: hartkloppingen, misselijkheid, zweten, gevoel van zwakte, braken. Deze verschijnselen zijn meestal van korte duur. Zodra de maag weer wat leger is, voelt de persoon in kwestie zich ook weer beter.

In een enkel geval sterft iemand wel ten gevolge van een teveel aan voedsel. Vaak gaat het hierbij om iemand die een zwak hart heeft. Door het teveel aan voedsel in de maag, gaat het hart harder werken. Iemand met een zwak hart, kan hierdoor onwel worden en zelfs overlijden. In september 2011 stierf een 77-jarige man uit Oekraïne na een eetwedstrijd.

Waarom zou je jezelf zo volproppen?

Hoe gek het ook klinkt, maar in veel landen is het eten een sport geworden. Er worden wedstrijden gehouden waarbij men zoveel mogelijk moet eten. Vaak gaat dit om een bepaald product, bijvoorbeeld broodjes of hamburgers. Wie het meeste op krijgt binnen een bepaalde tijd, is de winnaar. Vooral in Amerika en in China en Japan zijn dit soort eetwedstrijden populair.

De hotdog-eetwedstrijd is in 2011 voor de vijfde keer op rij gewonnen door Joey Chestnut. Hij at in tien minuten tijd 62 hotdogs weg. Dit is voor de gewone mens bijna onmogelijk. 62 hotdogs bevatten ruim 20.000 Kilocalorieën. Ga dat er maar eens vanaf sporten! Sportjournalisten vragen zich af of een eetwedstrijd wel tot de sporten berekend mag worden. Ook in Nederland worden er wel eens eetwedstrijden gehouden, vaak georganiseerd door eetgelegenheden.

Letterlijk dood eten

Op de lange duur is het mogelijk jezelf dood te eten, maar hier gaan toch wel heel wat jaren overheen. Door iedere dag overmatig te eten in combinatie met weinig beweging, komt iemand aan in gewicht. Een teveel aan energie wordt opgeslagen in de vorm van vet. Vetcellen worden graag gevuld, en wie eenmaal voldoende vet heeft, zal merken dat het lichaam toch blijft snakken naar nog meer vet. Het lichaam is hier ook handig in: het blijft continue nieuwe vetcellen aanmaken om deze weer te laten vullen. Voorheen werd gedacht dat het volwassen lichaam geen nieuwe vetcellen aanmaakt maar ze slechts oprekt, maar tegenwoordig weet men wel beter.

Eten wordt in deze gevallen een verslaving. Mensen met ernstig overgewicht. obesitas genoemd, hebben meer gezondheidsrisico's. Allereerst moet het hart veel harder werken bij een ernstig overgewicht. Al die extra's kilo's' in het lichaam, moeten ook voorzien worden van bloed. Het hart moet dus soms twee tot drie keer zo hard pompen. een hart dat sneller moet pompen, is ook sneller versleten. Mensen met ernstig overgewicht sterven doorgaans op veel jongere leeftijd dan mensen met een gezond gewicht.

Diabetes is ook een nare bijwerking van overgewicht. Net als ademhalingsproblemen en een hoge bloeddruk. Hart-en vaatziekten zijn de meest voorkomende problemen bij overgewicht en zijn dan ook vaak doodsoorzaak nummer 1. Wie overwicht heeft en overmatig blijft eten, zal steeds meer in gewicht aankomen. Uiteindelijk kan het hart het niet meer aan en stopt ermee, of men overlijdt aan diabetes of het dichtslibben van de aderen. Hoe dan ook, op de lange termijn is het dus mogelijk om zichzelf letterlijk dood te eten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten doodDe verschillende soorten doodEr bestaan verschillende soorten dood. Zo kun je hersendood zijn, klinisch dood, biologisch dood of juridisch dood. Wat…
HelderruikendheidWat is Helderruikenheid. Andere namen hiervoor zijn: paranormaal ruiken en helder ruiken.Wat zijn de mogelijkheden van h…
Bijna dood ervaringBijna dood ervaringBijna dood ervaring: afkorting BED. Verhalen, de hel, Jezus, moslim, boek. Een bijna dood ervaring wordt omschreven als…
Het paard van ome LoeksHet paard van ome Loeks dankt zijn bekendheid aan het standbeeld van hem dat te vinden is op het Centraal Station van Gr…

Hevig menstrueren, waarom en wat kan men er aan doen?Een hevige ongesteldheid is voor iedereen anders, dit kan zijn als met vaak moet verschonen of als men het idee heeft da…
De kieteldood: kan je iemand dood kietelen?De kieteldood: kan je iemand dood kietelen?De kieteldood: iemand kietelen tot hij of zij dood is. Maar is dit wel mogelijk? In vroegere tijden werd kietelen vaak a…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/buitenland/2621603/man-sterft-eetwedstrijd.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 03-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.