Feiten en oplossingen tegen maagzuur, maagzweer, enz
Van onze vitale organen, doet er een aantal meestal ongemerkt het werk. Bijvoorbeeld milt, lever, en nieren verrichten meestal hun taak zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Andere organen laten vaak wel merken dat ze er zijn, en actief bezig zijn. Zoals bijvoorbeeld hart en longen tijdens een intensieve lichamelijke inspanning. De maag laat als spijsverteringsorgaan via geborrel en geluiden ook regelmatig weten dat ze er is, o.a. als we te weinig of juist te veel eten.
Voedselvertering
De maag is slechts een onderdeel van de spijsvertering, aangezien het spijsverteringsproces reeds start in de mond. Namelijk met het fijnkauwen van het voedsel. Via de slokdarm arriveert het voedsel in de maag, waar het wordt verkneed en vermenging met maagsap plaats vindt. De voedselbrij wordt door het aanwezige zoutzuur toegankelijk gemaakt voor spijsverteringsenzymen in het maagsap. Tevens doodt het zoutzuur eventuele schadelijke bacteriën in het voedsel. Nadat de maag zijn werk heeft gedaan bereikt de brij via de dunne darm het darmstelsel voor de volgende schakel in het spijsverteringsproces.
Brandend maagzuur
Als er wat maaginhoud terugstroomt in de slokdarm hebben we last van brandend maagzuur. Als dat incidenteel een keertje gebeurt is er weinig aan de hand. Maar als het regelmatig plaats vindt is het verstandig de huisarts te raadplegen. Het zuur in de maaginhoud kan namelijk de slokdarm aantasten, waardoor deze kan ontsteken.
Melk helpt niet tegen brandend maagzuur. Wat het wel doet is het maagzuur binden, maar het is niet verstandig om via melk de klacht van brandend maagzuur te lijf te gaan. De kalk en eiwitten in de melk hebben juist een stimulerend effect op de productie van maagzuur. Om brandend maagzuur te verminderen, is het beter om niet te veel te eten en ook chocolade, vettigheid, pepermunt en alcohol te vermijden. Als er vooral ‘s-nachts klachten zijn, niet meer eten vanaf zo’n 2 tot 3 uur voor het slapen gaan. Ook kun je een beetje hoger met je hoofd gaan liggen.
Gepeperd eten goed of slecht?
Als je snel last hebt van je maag is het inderdaad zinnig om niet te uitbundig te doen met scherpe specerijen. Dat geldt ook als je vaak last hebt van brandend maagzuur. Maar als er geen klachten zijn is het niet ongezond om scherp te eten.
Kans op maagzweer
Vroeger dacht men dat een maagzweer werd veroorzaakt door stress en spanning. Voor genezing werd er vaak een rustkuur voorgeschreven, wat inhield dat je zo’n 6 weken niet mocht werken en veel in bed moest liggen. Thans weet men dat een maagzweer wordt veroorzaakt door verstoring van de balans tussen zuurproductie en slijm. De oorzaak van die verstoring kan velerlei zijn. Vaak is er een infectie met de bacterie “Helicobacter pylori”. Maar het gebruik van pijnstillers zoals aspirine kunnen ook het evenwicht tussen slijm en zuurproductie verstoren. Andere oorzaken die tot een maagzweer kunnen lijden zijn alcohol en roken. Stress leidt dus niet tot een maagzweer, maar is soms wel de oorzaak van dyspepsie, een kwaal met verschillende maagklachten zoals overmatig boeren, zure oprispingen, braakneigingen, opgeblazen gevoel. Vooral mannen boven de 40 jaar kunnen met dyspepsie te maken krijgen. De kwaal kan verergeren door roken, slechte eetgewoonten, overgewicht en inderdaad spanning.
Hersenen geven signaal dat maag vol is
Een mooi systeem van moeder natuur dat aangeeft wanneer je moet stoppen met eten, alleen met één kleine tekortkoming. Want het signaal dat de maag vol zit, ijlt enigszins na en komt dus te laat. Vooral als je snel eet komt het zo’n 10 minuten te laat. En in die tijd kun je nog heel veel verorberen. Het is daarom verstandig om rustig te eten met voldoende pauzes, Gewoon even wachten voordat je nog eens wat neemt of aan het toetje begint. Dat helpt enorm tegen overgewicht en een opspelende maag.
Boeren
Als het een incidenteel verschijnsel is, zijn boeren gezond omdat ze de overdruk in het bovenste deel van de maag teniet doen. Het overmatige gas in de maag kan zo een weg naar buiten vinden.
Nog een paar fabels
Het drinken van sterke koffie is geen probleem voor de maag. Uit onderzoek begin 2011 bleek zelfs dat juist in de donkere koffiesoorten een bepaald bestanddeel zit dat de maagzuurproductie remt. Je zou eens een espresso kunnen proberen bij maagklachten.
Het is ook een sprookje dat de maaggrootte afhankelijk is van de hoeveelheden die je eet. Dus het is niet zo dat de maag krimpt als je kleine porties eet, of minder eet.