Feiten en oplossingen tegen maagzuur, maagzweer, enz

Feiten en oplossingen tegen maagzuur, maagzweer, enz Van onze vitale organen, doet er een aantal meestal ongemerkt het werk. Bijvoorbeeld milt, lever, en nieren verrichten meestal hun taak zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Andere organen laten vaak wel merken dat ze er zijn, en actief bezig zijn. Zoals bijvoorbeeld hart en longen tijdens een intensieve lichamelijke inspanning. De maag laat als spijsverteringsorgaan via geborrel en geluiden ook regelmatig weten dat ze er is, o.a. als we te weinig of juist te veel eten.

Voedselvertering

De maag is slechts een onderdeel van de spijsvertering, aangezien het spijsverteringsproces reeds start in de mond. Namelijk met het fijnkauwen van het voedsel. Via de slokdarm arriveert het voedsel in de maag, waar het wordt verkneed en vermenging met maagsap plaats vindt. De voedselbrij wordt door het aanwezige zoutzuur toegankelijk gemaakt voor spijsverteringsenzymen in het maagsap. Tevens doodt het zoutzuur eventuele schadelijke bacteriën in het voedsel. Nadat de maag zijn werk heeft gedaan bereikt de brij via de dunne darm het darmstelsel voor de volgende schakel in het spijsverteringsproces.

Brandend maagzuur

Als er wat maaginhoud terugstroomt in de slokdarm hebben we last van brandend maagzuur. Als dat incidenteel een keertje gebeurt is er weinig aan de hand. Maar als het regelmatig plaats vindt is het verstandig de huisarts te raadplegen. Het zuur in de maaginhoud kan namelijk de slokdarm aantasten, waardoor deze kan ontsteken.

Melk helpt niet tegen brandend maagzuur. Wat het wel doet is het maagzuur binden, maar het is niet verstandig om via melk de klacht van brandend maagzuur te lijf te gaan. De kalk en eiwitten in de melk hebben juist een stimulerend effect op de productie van maagzuur. Om brandend maagzuur te verminderen, is het beter om niet te veel te eten en ook chocolade, vettigheid, pepermunt en alcohol te vermijden. Als er vooral ‘s-nachts klachten zijn, niet meer eten vanaf zo’n 2 tot 3 uur voor het slapen gaan. Ook kun je een beetje hoger met je hoofd gaan liggen.

Gepeperd eten goed of slecht?

Als je snel last hebt van je maag is het inderdaad zinnig om niet te uitbundig te doen met scherpe specerijen. Dat geldt ook als je vaak last hebt van brandend maagzuur. Maar als er geen klachten zijn is het niet ongezond om scherp te eten.

Kans op maagzweer

Vroeger dacht men dat een maagzweer werd veroorzaakt door stress en spanning. Voor genezing werd er vaak een rustkuur voorgeschreven, wat inhield dat je zo’n 6 weken niet mocht werken en veel in bed moest liggen. Thans weet men dat een maagzweer wordt veroorzaakt door verstoring van de balans tussen zuurproductie en slijm. De oorzaak van die verstoring kan velerlei zijn. Vaak is er een infectie met de bacterie “Helicobacter pylori”. Maar het gebruik van pijnstillers zoals aspirine kunnen ook het evenwicht tussen slijm en zuurproductie verstoren. Andere oorzaken die tot een maagzweer kunnen lijden zijn alcohol en roken. Stress leidt dus niet tot een maagzweer, maar is soms wel de oorzaak van dyspepsie, een kwaal met verschillende maagklachten zoals overmatig boeren, zure oprispingen, braakneigingen, opgeblazen gevoel. Vooral mannen boven de 40 jaar kunnen met dyspepsie te maken krijgen. De kwaal kan verergeren door roken, slechte eetgewoonten, overgewicht en inderdaad spanning.

Hersenen geven signaal dat maag vol is

Een mooi systeem van moeder natuur dat aangeeft wanneer je moet stoppen met eten, alleen met één kleine tekortkoming. Want het signaal dat de maag vol zit, ijlt enigszins na en komt dus te laat. Vooral als je snel eet komt het zo’n 10 minuten te laat. En in die tijd kun je nog heel veel verorberen. Het is daarom verstandig om rustig te eten met voldoende pauzes, Gewoon even wachten voordat je nog eens wat neemt of aan het toetje begint. Dat helpt enorm tegen overgewicht en een opspelende maag.

Boeren

Als het een incidenteel verschijnsel is, zijn boeren gezond omdat ze de overdruk in het bovenste deel van de maag teniet doen. Het overmatige gas in de maag kan zo een weg naar buiten vinden.

Nog een paar fabels

Het drinken van sterke koffie is geen probleem voor de maag. Uit onderzoek begin 2011 bleek zelfs dat juist in de donkere koffiesoorten een bepaald bestanddeel zit dat de maagzuurproductie remt. Je zou eens een espresso kunnen proberen bij maagklachten.

Het is ook een sprookje dat de maaggrootte afhankelijk is van de hoeveelheden die je eet. Dus het is niet zo dat de maag krimpt als je kleine porties eet, of minder eet.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Op de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenOp de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenDoor op de linkerzij te slapen kan men de invloed van maagzuur minimaliseren. Dit komt doordat de maag aan de linkerkant…
Brandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur en zure oprispingen kunnen je humeur behoorlijk vergallen. Je hoeft meestal echter niet te berusten in…
Hoe herken ik een maagzweer?Hoe herken ik een maagzweer?Een maagzweer en brandend maagzuur kunnen u veel overlast, een maagbloeding en veel pijn veroorzaken. Hoe herkent u een…

Biologische oorzaken van overgewichtBiologische oorzaken van overgewichtWat maakt het zo moeilijk om verantwoord en effectief af te slanken? Waarom helpt lijnen vaak onvoldoende om een gezond…
Afvallen met hardlopenAfvallen met hardlopenHardlopen is een van de meest effectieve manieren om snel af te vallen. Je verliest vet, creëert conditie en je krijgt e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Kring-Apotheek magazine nov. 2011
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.