Waarom je ogen laseren?
Voor de een is het een cosmetische beslissing en is hij of zij die bril of de lenzen beu. Voor de ander is het bijvoorbeeld in verband met werk of sport een stuk handiger om van die bril of lenzen af te zijn. Maar wat de reden ook is … er gaat altijd een proces van overdenken en informeren aan vooraf.
Overdenken
Logisch dat je goed nadenkt over het wel of niet laten laseren van de ogen. Want hoe je het ook bekijkt, iedere vorm van operatie brengt een risico met zich mee. Daarnaast is het goed dat, zodra je de beslissing genomen hebt (om misschien zelfs daarvoor), je gaat zoeken naar ervaringen van mensen die je zijn voorgegaan en welke artsen aangeraden worden door ervaringsdeskundigen. Vorm je een beeld waar jij je goed bij voelt, alleen een arts zoeken op basis van veel ervaring wil nog niet zeggen dat je de beste hebt. Maar waar het meer om gaat is dat jij je goed voelt bij je beslissing. Bij twijfel is het stressniveau hoger is dat is in geen enkele situatie bevorderlijk.
Complicaties ernstig?
Als onderdeel van het vooronderzoek ga je uiteraard ook kijken naar mogelijke complicaties. De kans is er, maar is uitermate klein. Dat neemt niet weg dat je er niet voor weg moet lopen. Tijdelijke complicaties zie je vaker, ook deze goed bespreken met de oogarts, maar trekken na verloop van tijd weg. Soms is het enkele dagen, soms is het enkele weken.
- Je kunt last hebben van droge ogen.
- Lichtbronnen kunnen tijdelijk omgeving worden van strepen of kringen.
- Het hoornvlies kan ontstoken raken.
Garanties worden niet gegeven, maar dat nergens. Je bent, als degene die het ondergaat, dus de enige die deze beslissing kan nemen.
Feitjes en fabels
Zoals met zoveel, kent het ooglaseren inmiddels ook zo haar feitjes en fabels. Enkele op een rij.
- Lange termijn consequenties onbekend. Vanaf begin jaren 80 wordt er al ervaring opgedaan met laserbehandelingen. Dat maakt dat er wel degelijk gekeken is naar bijvoorbeeld het hoornvlies na langere tijd. Gebleken is dat het zich gewoon stabiel herstelt.
- Resultaat is niet altijd blijvend. Het resultaat is wel degelijk blijvend. Alleen zal je door het normale verouderingsproces, dit gaat uiteraard wel door, mogelijk aan de leesbril moeten. Dit is niet op te lossen met ooglaseren.
- Ooglaseren is duur. Als je uitgaat van een modaal inkomen is ooglaseren inderdaad niet goedkoop. Afhankelijk wat je precies laat toepassen kan het variëren van 2200,- euro tot 3500 euro (voor 2 ogen). Lenzen laten implanteren daarentegen is een stuk duurder. Dit kan voor 2 ogen oplopen tot zo’n 7.500,- euro.
- Je kunt twee ogen niet op een dag laten doen. Dit is afhankelijk van wat je laat doen. Contactlensimplantaties kunnen inderdaad niet op een dag plaatsvinden, maar de meeste ooglaserbehandelingen kunnen wel in een dag gedaan worden.
- Ooglaseren is pijnloos. Er zijn wat handelingen die je kunt voelen, maar de ingreep zelf is inderdaad vrijwel pijnloos. Na de behandeling kan het gebied even extra gevoelig e/o geïrriteerd zijn. Dit moet binnen maximaal drie dagen weg zijn.
- Erg slechte ogen kunnen niet behandeld worden. De grens van behandelen ligt rond de -9.00. Dat wil zeggen dat nagenoeg iedere sterkte wel degelijk te behandelen is.
Afweging maken
Voordat je de definitieve beslissing genomen hebt, is het goed je nog eens af te vragen, waarom je het wilde doen. Kan je niet te tegen lenzen of ervaar je het als lastig. Is die bril vervelend of vind je het ontsierend? Als je voor jezelf deze vragen hebt beantwoord en de voors en tegens tegen elkaar afgewogen, pas dan is het goed om een oriënterende afspraak te maken. Ook na een eerste oriënterende gesprek kan je alsnog besluiten het niet te doen. Dit eerste gesprek hoort gratis te zijn. Check dit als je een dergelijke afspraak gaat maken.