De ouderen in de samenleving
De vergrijzing is een veelbesproken onderwerp in de media, de populatie wordt steeds ouder. Vroeger was de levensverwachting veel minder hoog en bestonden er minder behandelingen tegen ziekten zoals kanker, hartproblemen, vaatproblemen en nog veel meer. Heden ten dage bestaat er voor elk kwaaltje wel een medicijn. Maar wat betekend dit nu voor de gezondheidszorg?
De oudere patiënt in het ziekenhuis
Er komen steeds meer oudere patiënten terecht in de ziekenhuizen. Om deze trend te kunnen opvangen heeft men geriatrische afdelingen opgericht. Op deze afdelingen liggen alleen maar de oudere mensen die dan weer onderverdeeld worden in acute en chronische zieken. Voor de paramedici bestaan er extra opleidingen en bijscholingen om deze patiënten zo goed mogelijk te behandelen.
Het lijkt op het eerste zicht niet zo, maar zorgen voor oudere patiënten vraagt een aanpassing van het medisch team.
Dit hoeft niet direct negatief te zijn, maar er zijn toch enkele aandachtspunten: namelijk de polypathologie en polyfarmacologie dat hiermee gepaard gaat.
Polypathologie
De oudere patiënt lijdt vaak niet aan één kwaal maar aan meerdere kwalen: die vrouw van 85 jaar met een heupprothese draagt ook een hoorapparaat. Om al deze aandoeningen zo goed mogelijk te behandelen is het belangrijk om goed op te hoogte te zijn van de huidige gezondheidstoestand van de patiënt. Aangezien er veel last hebben dementie of Alzheimer is het noodzakelijk als arts om hier rekening mee te houden, ze kunnen al eens dingen vergeten te zeggen of minder belangrijk vinden. Het is daarom erg handig om de familie erbij te betrekken en hen te vragen om de gekregen informatie te bevestigen.
Polyfarmacologie
Aangezien ouderen vaak aan verscheidene kwalen tegelijkertijd lijden, moeten ze hiervoor ook verschillende soorten medicatie nemen. Het is erg belangrijk om, als paramedici, dit zeer goed op te volgen. Een erg handig hulpmiddel hiervoor kan een weekplanner zijn. Dit zijn 7 doosjes in een box, elk voor een dag van de week en ingedeeld volgens ochtend - middag - avond en nacht. Zo is de kans op vergissingen kleiner. Men kan op die manier ook nakijken of de patiënt therapietrouw is.
Men moet er tevens voor alert zijn dat ouderen problemen kunnen hebben met hun nieren en daarom een aangepast dosis nodig kunnen hebben.
Tot slot
De oudere generatie heeft soms andere levensgewoonten dan we zelf gewend zijn, door hiernaar te informeren kan men tegemoet komen aan de wensen en de noden van de patiënt. Men moet tevens alert zijn voor enkele gebruikelijke ouderdomskwalen: geheugenverlies, evenwichtsstoornissen, slikstoornissen, valrisico, ... Vraag hen gerust om uitleg als je zelf niet zeker bent of je de nodige ondersteuning kan bieden. Op die manier merken ze ook dat er rekening met hun wordt gehouden en zullen ze zich meer op hun gemak voelen.
Lees verder