Symptomen spierpijn, spierscheuringen en spierkramp
Iedereen kent het wel..spierpijn, spierkramp of zelfs spierscheuringen. Lees verder om er achter te komen hoe je het kunt voorkomen en kunt behandelen wanneer de symptomen al optreden.
Iedereen kent het wel, je hebt je fanatiek ingespannen en kampt nu met een van de fenomenen spierpijn, spierkramp of in extreme gevallen spierscheuring. Dit artikel praat je bij over elk van deze fenomenen zodat je ze in de toekomst zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Spierpijn
Spierpijn komt voor in twee verschillende vormen. Zo is er spierpijn die optreed door intensieve inspanning en is er de vorm die optreed na 24 tot 48 uur na afloop van zware of ongebruikelijke spierarbeid. De eerste vorm treedt direct op tijdens een intensieve inspanning zoals bijvoorbeeld fietsen of hardlopen en ontstaat doordat er een hoge concentratie van afvalstoffen zich begint op te hopen in de actieve spieren. Deze vorm van spierpijn is dan ook een teken dat je bezig bent met (te) zware inspanning van de gebruikte spieren. Deze vorm van spierpijn valt te verleggen doordat iemand beter in vorm raakt en beter getraind is.
De tweede vorm treedt zoals gezegd op na een bepaalde tijd, veelal 24 – 48 uren na de fysieke inspanning. De pijn gaat in deze gevallen veelal gepaard met stijfheid en zelfs opgezwollen spieren. Deze vorm van spierpijn van spierpijn komt veelal voor in de spieren die tijdens de fysieke inspanning dienst hebben gedaan als ‘remmende’ spieren. De reden hiervoor is dat deze spieren veelal onder ontwikkeld zijn aan de spieren die bij dagelijks gebruik meer gebruikt worden. De spieren die je dagelijks gebruikt zijn daardoor gewend aan een bepaalde mate van inspanning terwijl dat bij de ‘remmende’ spieren niet het geval is. Voorkomen van deze vorm van spierpijn is mogelijk in de vorm van een massage binnen 48 uur na de inspanning of het doen van een cooling-down. Op voorhand is het ook raadzaam om een goede uitgebreide warming-up te doen en hierbij uitgebreide rekoefeningen te doen.
Mochten de klachten zich voor doen dan is het raadzaam om rust te nemen en de spieren de tijd te gunnen zichzelf te herstellen. Daarnaast zijn er verschillende middelen als Spiroflor op de markt die het herstellende proces versnellen.
Spierkrampen
Spierkramp is een fenomeen waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad. Bij een spierkramp spant de spier zich aan en trekt ongewild en onwillekeurig samen. Het geeft een (erg) pijnlijk gevoel waarbij de enige oplossing meestal het oprekken van de betreffende spier is. Bij sporters kan de kramp ontstaan doordat er een grote ophoping van melkzuren in de spier optreedt, vooral bij grote inspanningen. Spierkrampen zijn meestal te voorkomen door training, ongetrainde spieren zullen namelijk eerder verkrampen dan spieren die getraind zijn en dus gewend aan een grotere ophoping van melkzuren. Andere voorkomende redenen voor spierkrampen zijn tekorten aan vocht, plotselinge afkoelingen van de spieren en door beknellingen van de bloedvaten.
Zoals gezegd is spierkramp veelal te behandelen door het oprekken van de spier in de tegengestelde richting. Hierdoor nemen andere spieren tijdelijk de meeste spanning op zich en zullen de spieren die verkrampen kunnen ontspannen en herstellen. Hierbij is het belangrijk dat je het rekken gedoseerd doet om verdere schade te voorkomen. Veelal zal het oprekken van de spieren er voor zorgen dat de kramp (gedeeltelijk) verdwijnt waardoor eventueel verder gesport zou kunnen worden. Echter is dit niet raadzaam en is het verstandig om verdere inspanning van de spier te vermijden.
Spierkrampen zijn veelal te voorkomen. Zo kan een (over)vermoeide spier altijd verkrampen wanneer er een te grote mate van inspanning wordt gevergd, maar zijn de overige redenen te voorkomen door je goed voor te bereiden. Zorg bijvoorbeeld op een warme dag te allen tijde voor genoeg vocht. Meest ideaal in dit geval is een isotone sportdrank omdat deze mineralen en zouten bevat die de vochtopname en het vasthouden van vocht bevorderen. Daarnaast is het raadzaam om je kleding dusdanig te dragen dat het niet afknelt.
Spierscheuring
Ongecontroleerde vorm van spierinspanning kan zelfs leiden tot een scheuring van de spier. Deze vorm van spierschade treedt in sommige gevallen op doordat spieren nog niet genoeg zijn opgewarmd of getraind voor de inspanning die ervan verlangd wordt. Daardoor treden de meeste scheuringen ook op in bijvoorbeeld het begin van een wedstrijd of training. Spierscheuringen zijn meestal niet de oorzaak door een kracht van buiten af, zoals bijvoorbeeld een trap van een tegenstander, maar treden van binnenuit op door een explosieve beweging. De verschijnselen die optreden bij een spierscheuring zijn veelal gelijk aan die van spierpijn alleen dan in ergere mate. Zo zal een spier meer kracht verliezen en stijver aanvoelen of zal de stekende pijn in de spier erger zijn dan met bijvoorbeeld spierpijn. In het extreemste geval zal een spier een knappend gevoel geven gevolgd door een direct functieverlies.
Wanneer er een spierscheuring heeft plaats gevonden is dit het best te verhelpen met de ICE methode. Deze staat voor Immobilisatie (het niet langer belasten van de spier), Compressie (het aanleggen van een drukverband na een periode van koelen) en Elevatie (het omhoog houden van de geblesseerde spier). Spierscheuringen vallen veelal te voorkomen door een goede uitgevoerde warming-up gevolgd door het uitvoeren van rekoefeningen. Daarnaast is het raadzaam om de spieren goed warm aan te kleden bij kou.