Overbodige lichaamsdelen

Overbodige lichaamsdelen De mens zit maar raar in elkaar; volgens deskundigen waren de volgende spieren, botten en weefsels misschien nuttig voor onze voorouders, voor ons dienen ze geen enkel doel meer. Erger nog, ze zitten nog al eens in de weg.

Staartbeen

Het heet niet voor niets zo, het staartbeen is inderdaad een overblijfsel van wat eens een staart was. Bijna ieder zoogdier op aarde heeft er ooit in zijn leven een (gehad), al was het alleen maar in de baarmoeder. Op echo's van menselijke embryo's in de ontwikkelingsstadia 14 tot 22 is een staartachtige structuur te zien.

Oorspieren

We hebben een hele set oorspieren waarmee onze verre voorouders waarschijnlijk hun oorschelpen als satellietschotels lieten ronddraaien om signalen op te vangen. Wij hebben er eigenlijk niets meer aan. Of je moet het leuk vinden om naar iemand te kijken die met zijn oren zit te flapperen.

Verstandskies

Verstandkiezen gedragen zich een beetje als onwelkome gasten. Je hebt eigenlijk niet genoeg ruimte voor ze, maar ze blijven toch plakken in je salon. En dat kan knap oncomfortabel worden. En soms zelfs pijnlijk, heel pijnlijk. Ze kunnen het je zo lastig maken dat je jezelf een muilpeer zou willen geven.

Haarspiertjes

Als deze spiertjes zich aanspannen krijgen we kippenvel. Het is een onwillekeurige reflex, waarbij eigenlijk onze haren overeind moeten gaan staan om meer warmte vast te kunnen houden. Maar aangezien dat wij niet zo behaard zijn, is het voor ons een teken om een trui aan te doen.

Tepels bij mannen

Mannelijke tepels zijn waarschijnlijk embryonale restjes. In de baarmoeder is de ontwikkeling van elke foetus in eerste instantie vrouwelijk, waardoor de aanzet tot vrouwelijke lichaamsonderdelen zoals tepels inzet. Als er ook een Y-chromosoom aanwezig is, produceert de foetus testosteron en zal hij zich verder mannelijk ontwikkelen.

Appendix

Deze smalle, gespierde buis die aan de dikke darm diende om cellulose te verteren wanneer het menselijke dieet meer uit plantaardig voedsel dan dierlijk eiwit bestond. Het produceert ook een aantal witte bloedcellen. Jaarlijks hebben meer dan 300.000 Amerikanen een blindedarmoperatie.

Neusbijholten

De neusbijholten van onze vroege voorouders waren bekleed met geur receptoren die een verhoogd gevoel van geur gaven waardoor een grotere overlevingskans ontstond. Niemand weet waarom wij deze lastige slijm beklede holten behouden, tenzij om het hoofd lichter te maken en voor het verwarmen en bevochtigen van de lucht die we inademen.

Palmaris spier

Deze lange, smalle spier loopt van de elleboog naar de pols en ontbreekt in 11 procent van de moderne mens. Vroeger was het van belang bij het klimmen en stevig vasthouden. Chirurgen gebruiken deze spier voor reconstructieve chirurgie.

Dertiende rib

Onze naaste neven, de chimpansees en gorilla's, hebben een extra set ribben. De meesten van ons hebben 12 ribben, maar 8 procent van de volwassen mensen hebben ook die extra ribben.

Oerkracht

Doorhanger

Baby's kunnen een vinger of een klein voorwerp zo stevig vastgrijpen dat ze hun eigen gewicht kunnen dragen, als we ze zo omhoog zouden tillen. Experts veronderstellen dat deze grijpreflex, die blijft bestaan totdat de baby ongeveer 6 maanden oud is, stamt uit de tijd dat wij primaten waren en jonge dieren zich stevig aan hun moeder moesten vastklampen als die van tak naar tak zwierde.
© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De spieraandoening dystonie: een neurologische ziekteDe spieraandoening dystonie: een neurologische ziekteDystonie is een neurologische aandoening waardoor spieren van één of meerdere lichaamsdelen zich aanhoudend samentrekken…
Beroemdheden die hun lichaamsdelen laten verzekerenBeroemdheden die hun lichaamsdelen laten verzekerenTerwijl Jan Modaal uit probeert te vogelen hoe hij zijn reis of auto moet verzekeren, zijn er beroemdheden die hun licha…
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Verband en verbindenVerband is materiaal voor het verbinden van lichaamsdelen. Er zijn verschillende verbanden, afhankelijk van het lichaams…

Antibiotica: gebruik, alcohol, bijwerkingen & neveneffectenAntibiotica: gebruik, alcohol, bijwerkingen & neveneffectenAntibiotica zijn een uiterst belangrijk geneesmiddel in de moderne geneeskunde. Dankzij antibiotica kunnen bacteriële in…
Rare schoenmatenRare schoenmatenBij het uitzoeken van passend schoeisel kunnen schoenmaten aardig verwarrend zijn. Voor schoenen worden Engelse of Frans…
Bronnen en referenties
  • Over de mens, St.Lutgardisch 1999
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.