Wat is Blaasspoeling?

Blaasspoeling wordt om verschillende redenen toegepast. Daarnaast zijn er ook verschillende vormen van blaas spoelen, zoals actieve en passieve blaasspoeling. Wat is nu eigenlijk blaasspoelen en wanneer wordt er gekozen voor een bepaalde vorm van blaasspoeling?

Wat is blaasspoeling?

Blaasspoeling wordt gedaan om medische redenen. Het spoelen van de blaas wordt gedaan door een spoelvloeistof toe te dienen via een SP katheter of via een blaaskatheter. Deze handeling mag alleen uitgevoerd in opdracht van een arts. Dit betekent dat dit een voorbehouden handeling is en niet zomaar door iedereen uitgevoerd mag worden.

Waarom wordt er blaasspoeling gegeven?

Blaasspoelingen worden gedaan om de beschermlaag van de blaas te herstellen. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld pijnklachten van de blaas of onderbuik te verminderen. Met het blaasspoelen probeert men te bereiken dat de blaas zich ontdoet van stolsels, gruis en afvalstoffen, maar ook om bijvoorbeeld infecties te voorkomen of om verstopping van de katheter op te heffen of tegen te gaan.

Soorten blaasspoeling

Er zijn verschillende soorten blaasspoeling. Zo zijn er blaasspoeling die gebruikt worden bij poliepen. Hierin zit een celdodende vloeistof om te proberen te voorkomen dat de poliepen verder groeien. Dit is een blaasspoeling die in het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Daarnaast is er nog de blaasspoeling die gebruikt wordt bij blaasontstekingen en interstitiele cystitis. In dit geval spoelt de arts met een pijnstillende en ontstekingsremmende vloeistof. Er is ook nog een blaasspoeling om er voor te zorgen dat de katheter niet verstopt raakt en die infecties door blaaskatheter tegengaat.

De verschillende soorten blaasspoelvloeistoffen

Wanneer wordt er NACL 0,9% blaasvloeistof toegediend?

NACL 0,9% blaasvloeistof wordt met name gebruikt voor het mechanisch reinigen van de blaaskatheter. Dit wordt vaak één tot twee keer daags uitgevoerd.

Wat is Suby? G

Suby G blaasvloeistof dit is een licht hypotone vloeistof. Deze vloeistof is minder irriterend doordat er magnesium is toegevoegd. Deze spoeling is bedoeld om kristallisatie van fosfaten te voorkomen en verkalking in de katheter tegen te gaan. Deze wordt vaak twee tot drie keer per week gedaan, tenzij anders is voorgeschreven door de behandelend arts.

Wat is Solutio R?

Solutio R gaat hardnekkige verkalking tegen van de blaaskatheter, doordat deze blaasvloeistof een hogere concentratie citroenzuur bevat en gluconolacton.

Wat is Thiotepa blaasvloeistof?

Thiotepa blaasvloeistof is een vloeistof die door de arts wordt toegediend. Deze vloeistof wordt gebruikt bij blaaskanker (blaascarcinoom).

Wat is BCG blaasvloeistof?

BCG (Bacillus Calmette Guérin) blaasspoeling is een vaccinvloeistof dat er voor moet zorgen dat de blaas een betere afweer heeft tegen kankercellen. Deze spoeling is een vorm van immunotherapie.

Wat is MMC blaasvloeistof?

MMC (Mitomycine) blaasspoeling is een cytostaticum dat de groei van cellen remt in de blaas.

Complicaties van het toedienen van blaasvloeistof

Er kan door het toedienen van blaasvloeistof blaaskramp op treden.
© 2013 - 2022 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Praktische opdracht amylasePraktische opdracht amylaseAmylase komt dagelijks bij iedereen voor. Maar wat is de invloed van bijvoorbeeld keukenzout op de werking van dit enzym…
Blaaspoliepen kunnen verraderlijk zijnBlaaspoliepen kunnen verraderlijk zijnEen blaaspoliep is gesteeld en soms 'goedaardig', hoewel over dat begrip de meningen verdeeld zijn. De groei van het gez…
Scheikunde - rekenen met molScheikunde - rekenen met molMol is een rekenhulp die vaak gebruikt wordt in de scheikunde. Het geeft eigenlijk aan hoeveel er van een bepaalde stof…
Natriumchloride injecties voor acne littekensHeb jij last gehad van acne en zijn er nu diepe putjes in je huid te zien? Misschien zijn Natriumchloride injecties dan…

De geneeskracht van Iers mos of carrageenDe geneeskracht van Iers mos of carrageenIers mos is een soort rode zeewier of alg. Hij kan er gelig, groenig tot paarsig en roodachtig bruin uitzien. Het is een…
Waar zitten veel vezels in? Overzicht vezelrijke productenWaar zitten veel vezels in? Overzicht vezelrijke productenVezelrijk eten is voor iedereen belangrijk en voor sommigen essentieel in het voorkomen van buikpijn en darmkrampen. Wan…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Blaasspoeling
  • http://www.wza.nl/data/behandelingen/blaasspoelen
  • http://protocollen.dickshomepage.nl/blaasspoelen.html
  • http://catalogus.medeco.nl/html/catalog/home/product/168/
  • http://www.olvg.nl/afdelingen_en_voorzieningen/medische_afdelingen/urologie/onderzoeken_en_behandelingen/blaasspoeling_met_bcg
  • http://www.olvg.nl/afdelingen_en_voorzieningen/medische_afdelingen/urologie/onderzoeken_en_behandelingen/blaasspoeling_met_mmc
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.