De geneeskracht van Iers mos of carrageen

De geneeskracht van Iers mos of carrageen Iers mos is een soort rode zeewier of alg. Hij kan er gelig, groenig tot paarsig en roodachtig bruin uitzien. Het is een belangrijke plant in de voedingsindustrie omdat er carrageen, een gecompliceerd mengsel van polysacchariden, uit wordt gewonnen. De plant groeit uitbundig rond de eilanden Ierland en Groot Brittannië en is verder langs de hele Europese kust te vinden. Hij wordt ongeveer 20 centimeter hoog. De plant wordt gebruikt in de fytotherapie, voornamelijk bij hoesten en ziekten die met de longen te maken hebben Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening carrageen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening carrageen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor Iers mos is Chondrus crispus. In het Nederlands heet het carrageen, een woord dat van het Ierse woord carraigín afstamt, wat kleine rots betekent. Dat is een verwijzing naar het feit dat het onderwater op rotsen groeit. Iers mos is een naam die verwijst naar dezelfde feiten.

Chondrus crispus wordt ook gebruikt in de diergeneeskunde om de longen van paarden, katten en honden te behandelen. Ook maagproblemen van dieren kun je met dit middel bestrijden.

Werkzame stoffen Iers mos

Van Iers mos wordt het loof gebruikt. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: slijmstoffen waarvan carrageen en carragenaan de belangrijkste zijn. Verder zit er jodium, broom en zwavel in.

Iers mos voor de keel en longen

Iers mos kan veel water opnemen. Hierdoor worden de slijmstoffen actief en verkrijgt het zijn verzachtende eigenschap voor de keel. Vroeger werd Iers mos gebruikt om andere kruiden tegen hoest in te stoppen. Zo werd een kruidenmengsel gevormd dat actief hoest tegengaat. Omdat het een emolliens is kunnen slijmen beter opgehoest worden. Om deze redenen wordt Iers mos in de fytotherapie ingezet bij de volgende indicaties:
  • Prikkelhoest,
  • Ophoesten van slijm,
  • Bronchitis,
  • Diverse longaandoeningen.

Adjuvans bij maagproblemen

Iers mos wordt gebruikt als adjuvans bij gastritis omdat het de slijmvliezen verzacht. Het verzachtende aspect is niet genoeg om te genezen van een aandoening, maar daarom is het ook een adjuvans, een stof die andere werkzame stoffen helpt. Om deze reden
Iers mos of carrageen / Bron: Kontos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Iers mos of carrageen / Bron: Kontos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
wordt het rode alg ingezet door fytotherapeuten bij de volgende indicaties:
  • Gastritis of maagwandontsteking,
  • Maag- en darmzweren,
  • Chronische diarree,
  • Nefritis of nierontsteking,
  • Cystitis of blaasontsteking.

Diabetespatiënten met obesitas

Het innemen van Iers mos zorgt ervoor dat er een gel in de maag en darmen ontstaat. Dat heeft twee belangrijke gevolgen voor diabetespatiënten met obesitas. Ten eerste worden er suikers opgenomen in de gel en worden deze geleidelijker afgestaan. Het eten verteert langzamer en dat zorgt voor minder hoge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Ten tweede zorgt de gel voor een vol gevoel waardoor er minder de neiging is om te overeten. Door deze twee redenen is carrageen of Iers mos een prima middel voor diabetespatiënten met obesitas. Uiteraard hebben diabetici die geen obesitas hebben ook belang bij minder fluctuerende bloedsuikerspiegels; ook voor hen is dit fytotherapeutisch medicijn een uitkomst. Een kuur op basis van carrageen moet je echter niet permanent innemen; het is een tijdelijk oplossing om gedurende een paar weken wat kilo´s kwijt te raken zonder hongergevoel; daarna is het van belang om je te concentreren op gezond eten zonder teveel witmeelproducten en met veel groenten en fruit.

Aansterkmiddel

Ondanks de minieme voedingswaarde werd Iers mos vroeger vooral gegeven aan mensen die moesten aansterken na een ziekbed. Men gaf meerdere koppen thee aan kinderen en volwassenen die lange tijd ziek waren geweest. Deze werking is twijfelachtig aangezien de gel die carrageen in de darmen vormt allerlei voedingsstoffen zoals mineralen opneemt en minder snel afstaat aan het bloed.

Gevaar van carrageen

Carrageen wordt in de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel gebruikt als E-nummer 407. Om het af en toe te gebruiken als medicijn heeft nauwelijks kwaadaardige gevolgen maar doordat de voedingsindustrie het als stabilisator, verdikkingsmiddel en textuurmaker in vele duizenden producten stopt, is er grote kans dat je het dagelijks eet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een te grote inname van carrageen kan leiden tot kanker. In ieder geval is vast gesteld dat overconsumptie bij mensen leidt tot darmzweren, bloed in de urine en groeistoornissen bij kinderen. Om die laatste reden is het in Engeland verboden om het toe te voegen aan babyproducten. Diverse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat carrageen niet in het voedsel zou moeten zitten.

Dosis en waarschuwing

Je kunt anderhalve gram op een kop water gebruiken om een kop thee of infuus van Iers mos te nemen. Daarnaast kun je een soeplepel op een liter water koken zodat er een gel ontstaat. Voor de smaak kun je er stevia, citroen, zoethout, kaneel of gember bij doen. Carrageen of Iers mos heeft geen toxische bijwerking maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Als je een supplement neemt samen met Iers mos, dan wordt het supplement minder goed opgenomen. Iers mos kan de snelheid waarmee het bloed stolt remmen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carrageen of E407: wat is het, waar zit het in en waarom?Carrageen wordt op verpakkingen ook wel weergegeven als E407. Het wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie al…
Gezond voedsel: ZeewierGezond voedsel: ZeewierIn Aziatische landen is zeewier een bekend product, maar in Europa is het gebruik van zeewier minder bekend en wordt het…
Schoonheid uit een potje: zeewierZeewier kent krachtige voordelen voor de huid: het bezit huidverbeterende eigenschappen. Zeewier is een verzamelnaam voo…
De geneeskracht van zeewierDe geneeskracht van zeewierWie zeewier wil eten kan geen zeewier oprapen van het strand want deze is te taai; je moet alleen zeewier eten dat geplu…

Boter versus margarine: Een wetenschappelijke benaderingIn een tijd waarin veel mensen te dik zijn is goede, wetenschappelijk onderbouwde voorlichting over voeding van wezenlij…
Wat is Blaasspoeling?Blaasspoeling wordt om verschillende redenen toegepast. Daarnaast zijn er ook verschillende vormen van blaas spoelen, zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gabriele Kothe-Heinrich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Chondrus_crispus
  • Bedenking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11675262
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Kontos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.