Superfoods: chiazaad

Een populair voedingsmiddel uit de huidige superfood trend is chiazaad. Dit kleine zaadje uit Midden-Amerika doet naar verluid veel goeds voor de gezondheid en wordt dan ook door steeds meer mensen toegevoegd aan hun dagelijkse dieet. Het is een grote bron van proteïnen, mineralen, Omega 3-vetzuren, vezels en antioxidanten. Chia betekent niet voor niets ‘kracht’ in de taal van de Maya’s, die veel gebruik maakten van deze zaden. Wat deze zaden nu precies voor de gezondheid doen, en hoe ze in de dagelijkse voeding verwerkt kunnen worden zal in dit artikel worden uitgelegd.

Wat is het?

Chiazaden zijn afkomstig van Chi, ook bekend als Salvia hispanica. Dit is een plant uit lipbloemigen familie en is familie van de munt plant. Deze plant is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. De zaden van deze planten werden dan ook al lang geleden gebruikt door de Azteken en de Maya’s, bij wie het een belangrijk onderdeel vormde van het dieet. Ze gebruikten het vaak wanneer ze lange reizen moesten maken. Met de komst van de Spanjaarden zijn de goede eigenschappen van chiazaad in de vergetelheid geraakt, totdat het recentelijk opnieuw populair werd. De zaden worden op een natuurlijke manier gekweekt, en doordat de plant bepaalde vetten bevat die ongedierte weren zijn er geen pesticiden nodig.

Wat doet het voor de gezondheid?

Chiazaad wordt superfood genoemd omdat het een positieve invloed heeft op het lichaam. Vier bestanddelen zijn hier verantwoordelijk voor:

  1. Omega-3 vetzuren: Chiazaden bevatten een zeer hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren. Deze stoffen zorgen voor een verbeterde werking van de hersenen, een verlaging van het cholesterol, verhoging van de weerstand en een verkleind risico op hart- en vaatziekten.
  2. Vezels: Naast een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren bevatten chia zaden ook een zeer hoog gehalte aan vezels. Dit zorgt stabilisering van de bloedsuikerspiegel (goed voor diabetici!), een langer verzadigd gevoel en verbetering van de stoelgang.
  3. Antioxidanten: Ook bevatten chiazaden een hoog gehalte aan antioxidanten, een hoger gehalte nog dan in blauwe bessen. Antioxidanten hebben vele gunstige eigenschappen voor het lichaam, zo gaan ze veroudering tegen en zouden ze preventief werken tegen kanker en hart- en vaatziekten.
  4. Proteïnen en mineralen: Als laatste zijn chiazaden een goede bron van proteïnen en mineralen. Proteïnen zijn belangrijk om de cellen in het lichaam gezond te houden. Vooral sporters hebben een grotere hoeveelheid aan proteïnen nodig. Ook voor vegetariërs die sneller proteïnen tekort komen is het een goede aanvulling op het dieet. Ook mineralen zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Chiazaden bevatten onder andere hoge gehaltes aan calcium, magnesium en ijzer.

Hoe chiazaad te gebruiken?

Chiazaden kunnen op allerlei verschillende manieren aan het dagelijkse dieet worden toegevoegd. Allereerst is het wel aan te raden ze voor gebruik 10 minuten te laten weken in water, aangezien ze tot wel 9x hun gewicht in water kunnen opnemen. Ze hoeven niet gemalen te worden voor gebruik zodat het lichaam de voedingsstoffen kan opnemen, zoals bij bijvoorbeeld lijnzaad wel het geval is. Ze hebben een neutrale smaak waardoor ze goed aan allerlei gerechten toe te voegen zijn, zoals bijvoorbeeld aan salades, in brood, door de yoghurt of in een smoothie. De aangeraden hoeveelheid is 25 gram per dag, wat ongeveer gelijk is aan twee eetlepels. Chiazaad dient droog en donker bewaard te worden, op deze manier zijn ze lang houdbaar. Het is verkrijgbaar bij natuurwinkels en natuurlijk op internet.

Let op: Overleg in geval van medicijngebruik of ziekte altijd eerst met uw arts voordat u voedingsupplementen gebruikt. Wanneer u klachten ondervind door het gebruik van voedingsupplementen, stop hier dan gelijk mee.
© 2013 - 2024 Darkeyes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chiazaad in opkomst als voedingssupplementChiazaad in opkomst als voedingssupplementVeel voedingsdeskundigen vinden dat mensen die een uitgebalanceerd en gematigd voedingspatroon hebben geen supplementen…
Chiazaad: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde van chiazaadChiazaad: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde van chiazaadChiazaad is anno 2024 nagenoeg overal verkrijgbaar en het wordt aangeprezen als hét superfood. Deze term wordt te pas en…
Superfoods: hennepzaad, chiazaad en lijnzaadSuperfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Superfoods staan b…

Tekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandelingTekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandelingFoliumzuur of vitamine B11 is een stof die voorkomt in de voeding die we innemen. Bij een gebrek aan deze vitamine B11 k…
Gezonde voeding: SuperfoodsGezonde voeding: SuperfoodsSuperfoods is een term die wordt gebruikt voor bepaalde natuurlijke voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op on…
Bronnen en referenties
  • http://www.chiazaden.nl/over-chia-zaden/
  • http://womenon.nl/feiten-en-fabels-over-chia-zaden/
  • http://www.fitvoorbeginners.nl/super-food-of-the-week-chiazaad/
Darkeyes (17 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.