Gezonde voeding: Superfoods

Gezonde voeding: Superfoods Superfoods is een term die wordt gebruikt voor bepaalde natuurlijke voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Deze voedingsmiddelen worden in de natuur gevonden of worden biologisch gekweekt. Vaak worden ze al eeuwenlang gebruikt als gezonde voedingsbron door inheemse volkeren die er geneeskrachtige functies aan toeschrijven. Ze bevatten vaak grote hoeveelheden aan gezonde voedingsstoffen, zoals: mineralen, antioxidanten, fytonutriënten, vitaminen, aminozuren en enzymen. In de afgelopen jaren is de populariteit van superfoods snel gestegen en steeds meer mensen voegen ze toe aan hun dagelijkse dieet. Hoewel de werking van superfoods niet wetenschappelijk bewezen is, zweren veel mensen bij de positieve invloed die deze voedingsmiddelen op de gezondheid hebben.

Waarom superfoods gebruiken?

Steeds meer voedingsmiddelen bevatten allerlei (vaak chemische) toevoegingen, die zich ophopen in ons lichaam en nadelig zijn voor onze gezondheid. Ook de grote hoeveelheden suikers, vetten en cafeïne in ons dagelijkse voedingspatroon zijn slecht voor ons lichaam. Tevens bevatten gekweekte groente en fruit steeds minder mineralen en vitaminen, wat voor tekorten kan zorgen. Dit alles heeft een slechte invloed op onze gezondheid. Superfoods kunnen een oplossing bieden voor deze problemen.

Hoe gebruik je ze in je dagelijkse voeding?

Moet je nu gelijk je hele voedingspatroon omgooien? Nee, de superfoods zijn vaak prima toe te voegen aan de gebruikelijke maaltijd. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen die superfood aan hun dagelijkse dieet toevoegen, dit vooral gebruikt bij het ontbijt. Denk hierbij aan bessen en zaden die met yoghurt worden gegeten. Een andere populaire vorm om superfoods te eten is door ze toe te voegen aan smoothies, hiervoor worden vooral fruit, groenten en poeders gebruikt. Maar ook aan de lunch en het avondeten worden steeds vaker superfoods toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van quinoa als vervanger voor pasta of rijst. De superfoods zijn er in verschillende vormen. Zo worden deze in hun natuurlijke vorm gegeten, zoals bijvoorbeeld blauwe bessen, maar ze kunnen ook als concentraat te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld in tabletvorm zoals bij spirulina.

Let op!

Er moet echter wel voorzichtigheid geboden worden met het gebruik van superfoods, zoals met ieder voedingssupplement, wanneer men medicijnen gebruikt of aan een bepaalde aandoening lijdt. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van lijnzaad zorgen voor een versnelde afbraak van medicijnen waardoor deze niet meer optimaal werken. In het geval van ziekte of medicijngebruik is het dus verstandig eerst overleg met een arts te plegen voordat de superfoods gebruikt worden. Ook is het bij bepaalde superfoods belangrijk om je aan de dosering te houden omdat dit anders problemen kan veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het geval is bij maca en lijnzaad.

Soorten superfoods

Hieronder volgt een lijst van superfoods met een korte omschrijving.

Zaden

 • Hennepzaad: Een van de meest populaire superfoods, bevat vele vitamines en mineralen.
 • Lijnzaad: Zaden die een bron zijn van voedingsvezels en Omega 3 vetzuren, ook verkrijgbaar als olie.
 • Quinoa: Zaden die lijken op graan, het is een bron van eiwitten en vezels.
 • Chia zaden: Zaden die een grote bron vormen van Omega 3 vetzuren.

Groente en fruit

 • Spinazie: Hoog gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen.
 • Bosbessen: Hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen.
 • Granaatappel: Hoog gehalte aan antioxidanten.
 • Acai bes: Is na cacao de grootste bron van antioxidanten ter wereld.
 • Goji-bessen: Bevat vele mineralen en aminozuren.

Overig

 • Tarwegras: Grote bron van aminozuren en mineralen.
 • Rauwe cacao: Bevat de hoogste concentratie antioxidanten van alle voedingsmiddelen. Dit wordt verkocht als bonen, poeder of boter.
 • Kokosolie: Wordt gemaakt van kokosnoten, is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en nutriënten.
 • Spirulina: Een zoutwater alg die als poeder of tabletten wordt verkocht, en een grote bron van proteïne vormt.
 • Maca: Dit is een knolgewas, hier vooral verkrijgbaar als poeder, het is een grote bron van proteïne en mineralen.
 • Chlorella: Een eencellige zoetwater alg die als poeder of tabletten wordt verkocht, en een grote bron van proteïne vormt.
© 2013 - 2024 Darkeyes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods: de gevarenSuperfoods: de gevarenSuperfoods waren dé gezondheidsrage van 2013. Ook in 2014 blijven de superfoods onverminderd populair. Maar er komen ste…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?De mensen eten dagelijks voedsel. Het voedsel krijgt soms een bijzondere term toebedeeld. Zo wordt aan voedsel wel eens…
Superfoods, gezond of onzin?Superfoods, gezond of onzin?Zijn superfoods onzin? Volgens de Britse ‘National Health Service’ is er niet echt bewijs voor het bestaan van ‘superfoo…

Superfoods: chiazaadEen populair voedingsmiddel uit de huidige superfood trend is chiazaad. Dit kleine zaadje uit Midden-Amerika doet naar v…
Waar vegetariërs op moeten lettenWaar vegetariërs op moeten lettenEen vegetarisch dieet is ontzettend gezond, en steeds meer mensen eten dan ook (vaker) vegetarisch. Waar echter wel reke…
Bronnen en referenties
 • http://www.voedselencyclopedie.nl/superfood
 • http://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/gezond-eten-met-superfoods
 • http://www.nu.nl/gezondheid/3499619/superfoods-worden-steeds-populairder.html
 • http://superfoodstore.nl/12-goji-bessen-raw.html
 • http://www.rawfood-superfoods.nl/blauwe-bessen.htm
Darkeyes (17 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.