De pruim als fytotherapeutisch medicijn

De pruim als fytotherapeutisch medicijn Pruimenboom is een bladverliezende, vaak struikachtige boom die rond de 10 meter hoog kan worden. Van oorsprong groeide hij alleen in Azië. Tegenwoordig wordt hij in alle gematigde gebieden gekweekt. De pruim is een heerlijke vrucht die zowel vers als gedroogd gegeten kan worden en in jams, sappen en desserts kan worden gebruikt. Het is een overbekend volksmedicijn bij constipatie maar de pruim heeft meer geneeskracht te bieden. Het is onder andere een fytoterapeutisch medicijn bij: osteoporose, overgangsklachten, verhoogde bloeddruk en diverticulitis. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Tekening pruim / Bron: Alois Lunzer, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening pruim / Bron: Alois Lunzer, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Traditioneel gebruik

Waarschijnlijk heeft Alexander de Grote de pruimenboom meegenomen op één van zijn veroveringstochten. De pruim werd in het Midden-Oosten voor het eerst nabij Damascus gekweekt, zo´n 2000 jaar geleden. De Romeinse schrijver en dichter Marcus Valerius Martialis die tot de antieke Romeinen behoorde, wist al dat de pruim goed was om constipatie bij ouderen mee te bestrijden. Hij schreef: ´Neem pruimen voor ouderdoms rotte last want ze houden ervan de harde gespannen buik te verlossen

Eetbaarheid

Iedereen begrijpt dat de vrucht gegeten kan worden maar niet iedereen weet dat je ook de bloemen en de zaden kunt eten. De bloemetjes behoren tot de categorie: bloemen om van te smullen. De zaden zijn harde noten die je open kan maken en kan opeten. Soms smaken de zaden echter vrij bitter; dan moet je ze niet eten. Bittere zaden bevatten namelijk cyanide. Van de niet bittere zaden kan een olie worden gemaakt.

Naamgeving

In het Latijn wordt pruim Prunus domestica genoemd. Prunus is de algemene Griekse en Latijnse naam voor pruimen. Het Nederlandse woord pruim, het Engelse woord prune en het Franse woord prunier zijn ervan afgeleid. Pflaume is het Duitse woord voor pruim en dat is uiteindelijk ook van het woord prunus afgeleid. Domestica betekent ´afkomstig van huis´. Dat slaat waarschijnlijk op het feit dat vele mensen een pruimenboom rondom het huis hadden staan.

Werkzame stoffen

Prunus domestica / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Prunus domestica / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Van de pruimenboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden de pruim gebruikt. In deze pruim zit als belangrijkste werkzame inhoudsstoffen: water, natuurlijke suikers, fruitzuren zoals appelzuur en andere organische zuren en vezels.

Pruimen als laxeermiddel

Pruimen hebben milde laxerende eigenschappen. Het zijn voornamelijk de vezels en fruitzuren die daarvoor verantwoordelijk zijn. Gedroogde pruimen zijn sterker laxerend dan verse pruimen. Pruimedanten, die vooral groeien rond Agen, een Franse stad, zijn het best werkzaam als laxeermiddel. In de fytotherapie, volksgeneeskunde en natuurgeneeskunde wordt het eten van pruimen aangeraden bij de volgende indicaties:
  • Constipatie,
  • Ter preventie van diverticulitis.

Bron van antioxidanten

Gedroogde pruimen zijn een uitstekende bron van antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen. Wanneer het lichaam te weinig veerkracht heeft om vrije radicalen te bestrijden kunnen allerlei ziekten ontstaan.

Boron en kalium in pruimen

In pruimen zitten twee belangrijke mineralen, boron en kalium. Boron kan osteoporose of botontkalking tegen gaan. Daarnaast is het een mineraal wat menopauzale klachten kan bestrijden. Kalium is een middel bij hypertensie of hoge bloeddruk. Kortom: het eten van pruimen kan een waardevolle bijdrage leveren om de volgende aandoeningen buiten te deur te houden:
Pruimenoogst / Bron: Dulenac, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Pruimenoogst / Bron: Dulenac, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Osteoporose,
  • Overgangsklachten,
  • Verhoogde bloeddruk.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Twee glazen pruimensap per dag drinken.
  • Enkele verse pruimen per dag eten.
Gedroogde pruimen een nacht weken en vervolgens zowel de pruimen als het gebruikte water opdrinken. Het overmatig eten van pruimen kan leiden tot diarree. Pruimen zijn gezond maar voor het gebruik van pruimen als fytotherapeutisch medicijn moeten altijd biologische pruimen worden gebruikt. Dat komt omdat er op niet-biologische supermarktpruimen zwavel wordt gedaan. Soms wordt er paraffine-olie gebruikt. Zwavel en paraffine-olie zouden volgens de redeneertrant van fabrikanten de pruimen voor het oog van de consument appetijtelijker maken.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts pof fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde eigenschappen van de pruimEr zijn nieuwe ontdekkingen gedaan over de gezonde eigenschappen van de pruim. De pruim blijkt meer in zich te hebben da…
De geneeskracht van pruimenDe geneeskracht van pruimenDe pruim is de vrucht met de meeste antioxidanten. Pruimen zijn een van de meest makkelijke vruchten om zelf te kweken.…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
De geneeskracht van mirabelDe geneeskracht van mirabelDe mirabel is geen overbekende boom. Het is een pruimsoort met vruchten die erg lekker zoet kunnen zijn. De mirabelsoort…

Energie en eenheidsmaten calorie en kilojouleCalorie is een eenheidsmaat van energie en warmte. Eigenlijk is calorie een verouderde maat die tegenwoordig vaak vervan…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.