Broodvervangers: alternatieven voor brood
Ben jij het ook zo zat om elke dag weer brood te eten? In Nederland hebben we een echte broodcultuur, met gemiddeld zo'n zes sneetjes per dag. Maar gelukkig zijn er genoeg variaties mogelijk, zoals muesli en cruesli, crackers, roggebrood, havermout, Brinta of een lekkere maaltijdsalade. Zijn deze alternatieve broodvervangers wel zo gezond?
Broodvervangers
De meest bekende broodvervangers zijn ontbijtgranen zoals Brinta (of een merkloze variant), Bamxi, cruesli, muesli, havermout cornflakes, Ook crackers, roggebrood, krentenbrood, suikerbrood zijn alternatieven voor brood. Ontbijtgranen is de verzamelnaam voor ontbijtproducten op basis van graan, waaraan melk of yoghurt wordt toegevoegd. Ze zijn doorgaans calorierijk en bevatten veel toegevoegde suikers.
Muesli
Muesli is een ontbijtproduct dat bestaat uit volkorenvlokken en gedroogd fruit. Het wordt met melk of yoghurt gegeten. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, zoals muesli met chocolade of noten. Een normale portie muesli bestaat uit 30 a 40 gram. Muesli heeft een reputatie als gezond voedsel, maar daar zijn vraagtekens bij te zetten. Zo bevat het minder kcal dan cruesli, toch is ook muesli rijk aan snelle suikers die een kwartier na het eten in je bloed terechtkomen en er ook snel uit verdwijnen. Het gevolg is dat je snel weer honger krijgt. Een gezond product mag zo'n 350 tot 375 kcal per 100 gram bevatten.
Cruesli
Cruesli of krokante muesli smaakt zoeter dan cruesli, er is dan ook meer suiker aan toegevoegd. Veel mensen zullen de krokante ontbijtgranen lekkerder vinden. Er is dan ook meer suiker, glazuur of een andere zoetstof aan toegevoegd. Dat betekent ook meer calorieën. Je 'mag' er dus minder van eten als je op dieet bent, wat weer zorgt voor een minder vol gevoel. Ook bestaat er de trend om cruesli te eten in plaats van chips. Toch kom je qua kcal dan al snel aan evenveel calorieën.
Havermout
Havermout wordt bereid uit de graansoort haver door de hele korrels te wassen, te pellen en te verhitten. na de behandeling worden ze met stoom verhit om ze vervolgens plat te walsen. Havermout kent veel culinaire toepassingen, niet alleen in de vorm van havermoutpap, ook zijn er havermoutkoekjes en zelfs cupcakes. Havermout is van nature glutenvrij, toch kan het gluten bevatten, omdat het vaak wordt geproduceerd in een bedrijf waar tarwe wordt geproduceerd.
Brinta
Brinta is eigenlijk een merknaam. Toch noem je de merkloze variant van de Aldi eerder 'Brinta' dan 'ontbijtgranenproduct'. Brina is een acroniem voor Breakfast instant tarwe. Het bestaat uit gemalen tarwe waaraan een klein beetje zout is toegevoegd. Aan het tarwemeel wordt warme of koude melk toegevoegd, die eventueel op smaak wordt gebracht met suiker. Met 10,5 gram voedingsvezel per 100 gram is het een vezelrijk product te noemen. Per portie bevat Brinta zo'n 220 kcal.
Cornflakes
De drie hoofdingrediënten van cornflakes zijn mais, suiker en vitamines. Deze worden samengevoegd met andere ingrediënten. Cornflakes worden meestal gegeten met koude melk. Warme melk is ook mogelijk, maar dan worden ze slap qua structuur. Cornflakes staat onderaan het lijstje met gezonde ontbijtproducten. De flakes bevatten relatief veel suiker en snelle koolhydraten.
© 2014 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieven voor broodIn Nederland wordt veel en vaak brood gegeten: bij het ontbijt, bij de lunch, en soms ook bij het avondeten, al komen da…