Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabel

Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabel Fruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast wordt fruit ook als het ideale tussendoortje gezien. Wanneer je trek hebt kun je beter een stuk fruit nemen dan een reep chocolade, zeker als je op dieet bent. Maar hoe gezond is fruit eigenlijk, welke vitamines bevat het en hoeveel calorieën zitten erin. Wanneer je weet welke vitamines er in welk soort fruit zitten kun je je eetpatroon beter afstemmen op het soort en daarmee de vitamines waar je behoefte aan hebt.

Fruit

Fruit heb je in alle kleuren, maten en vormen. Door het grote pallet aan kleuren worden ze heel aantrekkelijk om ze te eten. Daarnaast is fruit natuurlijk ook heel gezond. Maar waar is fruit eigenlijk goed voor?

Calorieën en vitamines in fruit

Veel mensen proberen gezond te eten en letten daarbij op hoeveel calorieën ze binnen krijgen. In deze tabel vind je voor vrijwel alle fruitsoorten hoeveel calorieën erin zitten. Daarnaast kun je zien welke vitamines het fruit bevat. Hier vind je informatie over waar deze vitamines nuttig voor zijn.

Fruit Kilocalorieën (per 100 gram) Vitamines
Aardbeien36B9 & C
Abrikozen (vers)60A
Abrikozen (gedroogd)220A
Ananas (vers)58B1, B2, B6, B11 & C
Ananas (op siroop)69B1, B2, B6, B11 & C
Appel54C
Banaan83B, B6 & E
Blauwe bessen65E
Bramen48A
Citroen32B1, B2, B6, B11 & C
Cranberries (vers)18B6 & C
Cranberries (gedroogd)344B6 & C
Dadels (vers)142B11 & C
Dadels (gedroogd)271B11 & C
Druiven72B & C
Framboos67A, B1, B2 & C
Granaatappel78A, B1, B2, B6 & C
Grapefruit43B1, B2 & C
Guave75C
Kersen42A & C
Kiwi52C & E
Kruisbessen28A & C
Limoen32B1, B2 & C
Lychee79B1, B2, B6 en C
Mandarijnen46A en C
Mango56A & B9
Nectarines35A, B1, B6 en C
Papaja44A & B11
Passievrucht106A, B1, B2, B6 & C
Peren49C
Perzik39B3, B5, E & A
Pruimen (vers)53A & B11
Pruimen (gedroogd)188A & B11
Rozijnen285B
Sinaasappels44C
Vijgen (vers)63C
VIjgen (gedroogd)245C
Watermeloen37A & C
Zwarte bessen48B1, B2, B6 & B11
Bron: calorielijst.nl

Calorieën

Let op dat het niet altijd belangrijk is om alleen te letten op de calorieën, fruit is natuurlijk onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Daarbij moet je zorgen dat je alleen calorieën binnen krijgt door gezond te eten (bijvoorbeeld met fruit). Fruit bevat in verhouding tot wat je er aan werkenergie voor terug krijgt overigens weinig calorieën. Je zou een hoop werk kunnen verzetten op een paar stukken fruit, maar dezelfde calorieën aan chips zullen niet voor dezelfde werkenergie zorgen.

Vitamines

Waarvoor zorgen welke vitamines? Hieronder vind je waar de verschillende vitamines goed voor zijn (de belangrijkste kenmerken):
  • Vitamine A: Versterkt het afweersysteem
  • Vitamine B: Belangrijk voor de stofwisseling
  • Vitamine C: Is van belang voor je hormoonhuishouding en de opname van ijzer
  • Vitamine D: Belangrijk voor de opname van calcium; versterken van botten en gebit
  • Vitamine E: Zorgt voor betere opname van vitamine A en de opbouw van cellen

Fruit, calorieën en vitamines

Nu je weet hoeveel calorieën er in welk fruit zitten en welke vitamines deze bevatten kun je je fruit beter bij je dieet passen en gezond afvallen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen? Voorkom een vitaminetekortAfvallen? Voorkom een vitaminetekortBen jij aan het lijnen? Pas dan heel goed op dat je geen vitaminetekort krijgt. Veel mensen die proberen af te vallen he…
Hoe gezond is fruit: Over vitamines, calorieën en vezelsHoe gezond is fruit: Over vitamines, calorieën en vezels'Drie ons groente en twee stuks fruit' is ons jarenlang voorgehouden als gezonde levensstijl. Fruit eten is natuurlijk e…
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…
Fruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit is gezond. Dat is ons allemaal bekend. Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen. To…
Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress lijken misschien een onlogische combinatie. Er zijn manieren om stress te verlagen door de juiste voed…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-veel-groente-fruit-en-brood.aspx
  • http://www.preventievegezondheidszorg.com/vitaminenvoeding.php
  • http://www.calorielijst.nl/?prodgr=7
  • http://www.houtwal.be/vakartikels/boekbesprekingen/fruit-meeste-vitaminen.htm
  • http://www.drogisterijnieuws.nl/de-vitamines-mineralen-en-calorieen-in-fruit
Otisnu (58 artikelen)
Laatste update: 25-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.