Voeding tegen ontstekingen

Voeding tegen ontstekingen Iedereen heeft wel eens een ontsteking gehad. Ontstekingen zijn een onderdeel van het immuunsysteem van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat beschadigd weefsel kan herstellen. Maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door auto-immuunziektes zoals reuma. Vaak zorgen ontstekingen voor veel pijn, waardoor alledaagse handelingen heel moeilijk worden. Gelukkig is er naast medicatie ook voeding die ontstekingen kan remmen en voorkomen.

Ontsteking verminderende voeding

Een selectie van voeding waarvan aangetoond is dat ze helpen tegen ontstekingen treft u hieronder. Vooral als u chronisch last heeft van ontstekingen kunnen zij u helpen om het aantal ontstekingen te verminderen.

Vette vis

Vette vis zoals zalm, makreel, tonijn en sardines zijn rijk aan Omega-3 vetzuren. Van Omega-3 vetzuren is aangetoond dat ze helpen om ontstekingen te verminderen. Om hiervan te profiteren is het noodzakelijk om meerdere malen per week vis te eten. Als u niet echt dol bent op vis, dan kunt ook visolie gebruiken als aanvulling op u dieet.

Volkoren granen

Volkoren granen bevatten veel vezels. Van vezels is aangetoond dat ze de hoeveelheid c-reactieve proteïnen, welke een indicatie van ontstekingen zijn, in het bloed verminderen.

Donkere bladgroenten

Uit onderzoek blijkt dat vitamine E een belangrijk aandeel heeft in het beschermen van het lichaam tegen cytokinen. Cytokinen zijn moleculen de ontstekingen bevorderen. Donkere bladgroenten, zoals broccoli en spinazie, zijn zeer rijk aan vitamine E. Ook zijn ze rijker aan andere vitaminen en mineralen, dan lichtkleurige groenten.

Noten

Vooral amandelen, welke rijk zijn aan vitamine E, calcium en vezels zijn goed tegen ontstekingen. Ook walnoten, rijk aan alfa linoleen-zuur ( een Omega-3 vetzuur), helpen goed tegen ontstekingen.

Soja

Uit meerdere studies blijkt dat isoflavonen, aanwezig in soja, mogelijk het aantal c-reactieve proteïnen en daarmee ontstekingen verlagen. Ook blijkt uit onderzoek in 2007 dat isoflavonen helpen bij verminderen van de negatieve effecten van ontstekingen, op de botten en het hart, bij muizen. Belangrijk is het om geen verwerkte soja te nuttigen, maar bijvoorbeeld sojamelk en tofu.

Zuivel (laag vetgehalte)

Melkproducten bevatten veel voedingsstoffen. Yoghurt kan ook probiotica bevatten, welke ontstekingen in het maag-darmstelsel kunnen verminderen.

Rode biet

Van rode biet is het aangetoond dat het ontstekingen vermindert. Ook beschermt het tegen kanker en hartziektes, omdat het rijk is aan vitamine C, vezels en plantpigmenten genaamd betalaïnen.

Gember

Gember heeft vele positieve invloeden op de gezondheid. Van gember is o.a. aangetoond dat het ontstekingen in de darmen vermindert, als het als supplement wordt ingenomen.

Knoflook en uien

Uit onderzoek blijkt dat knoflook een vergelijkbaar effect heeft als ontstekingsremmende pijnstillers. Ook uien blijken vergelijkbare effecten te hebben.

Extra vièrge olijfolie

Olijfolie is rijk aan goede vetten. Ook bevat olijfolie een stof genaamd oleocanthal. Hiervan is door wetenschappers aangetoond, dat het een vergelijkbaar effect heeft op het lichaam als ontstekingsremmende pijnstillers.

Ontsteking bevorderende voeding

Naast voeding dat ontstekingen kan voorkomen en verminderen bestaat er helaas ook voeding die ontstekingen bevordert. Het is niet zo dat deze voeding direct ontstekingen veroorzaakt, maar het vergroot wel de kansen op een ontsteking. Daarom is het handig op minder van deze voeding te consumeren.

Enkele voorbeelden van ontsteking bevorderende voeding worden hieronder behandeld.

Alcohol

Regelmatig consumeren van alcohol zorgt voor irritatie en ontsteking van verschillende organen.

Transvetten en verzadigde vetten

Voeding dat veel transvetten bevat, verhoogt het cholesterolgehalte. Ook bevordert deze voeding o.a. obesitas en ontstekingen. Transvetten komen voor in bijvoorbeeld gefrituurde voeding. Van verzadigde vetten is aangetoond dat ze vetweefsel ontsteking kunnen veroorzaken.

Omega-6 vetzuren

Omega-6 vetzuren zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid van Omega-6 vetzuren nodig. Echter kan een overschot aan de vetzuren ontstekingen tot gevolg hebben. Deze vetzuren komen voor in oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en saffloerolie.

Suiker

Van suiker weet vrijwel iedereen dat te veel negatief voor de gezondheid kan zijn. Probeer het gebruik van suiker zo veel mogelijk te beperken. Suikers verhogen het aantal cytokinen in het bloed. Dit kan tot ontstekingen leiden.

Synthetische zoetstoffen

Zoetstoffen zoals aspartaam worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsklachten, waaronder ontstekingen. Daarom is het goed de consumptie van deze stoffen te verminderen.

Rood vlees

Rood vlees bevat een zuur genaamd Neu5GC. Dit is een stof dat niet door het menselijk lichaam wordt geproduceerd. Daardoor ziet het lichaam dit als een lichaamsvreemde stof. Dit kan een ontsteking tot gevolg hebben.
© 2014 - 2024 Gratos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…
Huismiddeltjes tegen chronische darmontstekingChronische darmontsteking (waarvan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa het meest voorkomen) veroorzaken veel last. E…
Nagelbed problemen van de katNagelbed problemen van de katDe nagels van de kat zijn erg belangrijk en het nagelbed is het gebied waar de huid overgaat in de nagel. Het nagelbed i…
Chronische ontsteking begin van veel aandoeningenChronische ontsteking begin van veel aandoeningenChronische ontsteking is een permanente activering van het immuunsysteem dat zich moet verdedigen tegen ziekteverwekkers…

Gezonde voeding: WaterGezonde voeding: WaterWater, H2O, aqua, Iedereen weet wat water is, en dat het voor de mens van levensbelang is. Zonder water kan de mens ge…
Bronnen en referenties
  • Amanda MacMillan: http://www.health.com/health/gallery/0,,20705881,00.html (bezocht op 24-08-14)
  • Rea Frey: http://www.chicagonow.com/clean-convenient-cuisine/2010/09/best-and-worst-top-10-most-inflammatory-and-anti-inflammatory-foods/
  • http://www.arthritistoday.org/tools-and-resources/slideshows/food-ingredients-and-inflammation.php (bezocht op 24-08-14)
Gratos (6 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.