Voeding tegen ontstekingen
Iedereen heeft wel eens een ontsteking gehad. Ontstekingen zijn een onderdeel van het immuunsysteem van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat beschadigd weefsel kan herstellen. Maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door auto-immuunziektes zoals reuma. Vaak zorgen ontstekingen voor veel pijn, waardoor alledaagse handelingen heel moeilijk worden. Gelukkig is er naast medicatie ook voeding die ontstekingen kan remmen en voorkomen.
Ontsteking verminderende voeding
Een selectie van voeding waarvan aangetoond is dat ze helpen tegen ontstekingen treft u hieronder. Vooral als u chronisch last heeft van ontstekingen kunnen zij u helpen om het aantal ontstekingen te verminderen.
Vette vis
Vette vis zoals zalm, makreel, tonijn en sardines zijn rijk aan Omega-3 vetzuren. Van Omega-3 vetzuren is aangetoond dat ze helpen om ontstekingen te verminderen. Om hiervan te profiteren is het noodzakelijk om meerdere malen per week vis te eten. Als u niet echt dol bent op vis, dan kunt ook visolie gebruiken als aanvulling op u dieet.
Volkoren granen
Volkoren granen bevatten veel vezels. Van vezels is aangetoond dat ze de hoeveelheid c-reactieve proteïnen, welke een indicatie van ontstekingen zijn, in het bloed verminderen.
Donkere bladgroenten
Uit onderzoek blijkt dat vitamine E een belangrijk aandeel heeft in het beschermen van het lichaam tegen cytokinen. Cytokinen zijn moleculen de ontstekingen bevorderen. Donkere bladgroenten, zoals broccoli en spinazie, zijn zeer rijk aan vitamine E. Ook zijn ze rijker aan andere vitaminen en mineralen, dan lichtkleurige groenten.
Noten
Vooral amandelen, welke rijk zijn aan vitamine E, calcium en vezels zijn goed tegen ontstekingen. Ook walnoten, rijk aan alfa linoleen-zuur ( een Omega-3 vetzuur), helpen goed tegen ontstekingen.
Soja
Uit meerdere studies blijkt dat isoflavonen, aanwezig in soja, mogelijk het aantal c-reactieve proteïnen en daarmee ontstekingen verlagen. Ook blijkt uit onderzoek in 2007 dat isoflavonen helpen bij verminderen van de negatieve effecten van ontstekingen, op de botten en het hart, bij muizen. Belangrijk is het om geen verwerkte soja te nuttigen, maar bijvoorbeeld sojamelk en tofu.
Zuivel (laag vetgehalte)
Melkproducten bevatten veel voedingsstoffen. Yoghurt kan ook probiotica bevatten, welke ontstekingen in het maag-darmstelsel kunnen verminderen.
Rode biet
Van rode biet is het aangetoond dat het ontstekingen vermindert. Ook beschermt het tegen kanker en hartziektes, omdat het rijk is aan vitamine C, vezels en plantpigmenten genaamd betalaïnen.
Gember
Gember heeft vele positieve invloeden op de gezondheid. Van gember is o.a. aangetoond dat het ontstekingen in de darmen vermindert, als het als supplement wordt ingenomen.
Knoflook en uien
Uit onderzoek blijkt dat knoflook een vergelijkbaar effect heeft als ontstekingsremmende pijnstillers. Ook uien blijken vergelijkbare effecten te hebben.
Extra vièrge olijfolie
Olijfolie is rijk aan goede vetten. Ook bevat olijfolie een stof genaamd oleocanthal. Hiervan is door wetenschappers aangetoond, dat het een vergelijkbaar effect heeft op het lichaam als ontstekingsremmende pijnstillers.
Ontsteking bevorderende voeding
Naast voeding dat ontstekingen kan voorkomen en verminderen bestaat er helaas ook voeding die ontstekingen bevordert. Het is niet zo dat deze voeding direct ontstekingen veroorzaakt, maar het vergroot wel de kansen op een ontsteking. Daarom is het handig op minder van deze voeding te consumeren.
Enkele voorbeelden van ontsteking bevorderende voeding worden hieronder behandeld.
Alcohol
Regelmatig consumeren van alcohol zorgt voor irritatie en ontsteking van verschillende organen.
Transvetten en verzadigde vetten
Voeding dat veel transvetten bevat, verhoogt het cholesterolgehalte. Ook bevordert deze voeding o.a. obesitas en ontstekingen. Transvetten komen voor in bijvoorbeeld gefrituurde voeding. Van verzadigde vetten is aangetoond dat ze vetweefsel ontsteking kunnen veroorzaken.
Omega-6 vetzuren
Omega-6 vetzuren zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid van Omega-6 vetzuren nodig. Echter kan een overschot aan de vetzuren ontstekingen tot gevolg hebben. Deze vetzuren komen voor in oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en saffloerolie.
Suiker
Van suiker weet vrijwel iedereen dat te veel negatief voor de gezondheid kan zijn. Probeer het gebruik van suiker zo veel mogelijk te beperken. Suikers verhogen het aantal cytokinen in het bloed. Dit kan tot ontstekingen leiden.
Synthetische zoetstoffen
Zoetstoffen zoals aspartaam worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsklachten, waaronder ontstekingen. Daarom is het goed de consumptie van deze stoffen te verminderen.
Rood vlees
Rood vlees bevat een zuur genaamd Neu5GC. Dit is een stof dat niet door het menselijk lichaam wordt geproduceerd. Daardoor ziet het lichaam dit als een lichaamsvreemde stof. Dit kan een ontsteking tot gevolg hebben.