Fruit met een hoog ijzergehalte
De inname van voedingssupplementen waardoor je je beter in je vel zou moeten voelen is vanaf nu volledig verleden tijd. Je kan het hemoglobinegehalte in het bloed immers heel gemakkelijk verhogen en ijzertekort voorgoed de rug toe keren door de toevoeging van fruit met een hoog ijzergehalte aan je dagelijks menu.
IJzer als essentiële voedingstof
IJzer is een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. Zonder deze stof zou er zelfs geen leven mogelijk zijn. IJzer is een mineraal dat functioneert als hoofdbestanddeel van het bloed dat zorgt voor de vorming van hemoglobine. Deze hemoglobine is te vinden in de rode bloedcellen en is verantwoordelijk voor de rode kleur van het bloed. Hemoglobine zorgt voor het transport van water en zuurstof door het lichaam in de verschillende organen. Een tekort aan hemoglobine betekent dat het bloed niet voldoende zuurstof krijgt, dat is de reden waarom mensen die lijden aan ijzertekort zich vaak moe en uitgeput voelen.
Het is belangrijk om een gezonde ijzerwaarde van het bloed te behouden om het lichaam optimaal te kunnen laten functioneren. Indien je toch gediagnosticeerd wordt met ijzertekort vraagt het toch enige tijd en toewijding om je ijzerniveau terug op peil te brengen aangezien het toch vier tot zes weken kan duren eer het bloed zich vernieuwt. Geef jezelf dus enkele maanden om door regelmatige inname van ijzerrijk voedsel terug een gezond ijzergehalte te bekomen.
Risicogroepen voor ijzertekort
Mensen die gevoelig zijn voor lage hemoglobinewaarden kunnen omvatten:
- Zwangere vrouwen
- Menstruerende vrouwen
- Kinderen in de groei
- Mensen herstellende van een ziekte
Deze mensen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende ijzer verkrijgen uit natuurlijke bronnen zodat zij het hemoglobinegehalte terug kunnen opbouwen. Hemoglobine is de bouwsteen van het bloed dus is het ook van cruciaal belang om hier voldoende aandacht aan te besteden zoals hierboven reeds vermeld.
Fruit met een hoog ijzergehalte
Fruit | Hoeveelheid ijzer per 100g |
Abrikozen | 6,3 mg |
Rozijnen | 3 mg |
Kaki's | 2,5 mg |
Moerbeien | 1,7 mg |
Dadels | 1 mg |
Aalbessen | 1 mg |
Pruimen | 0,9 mg |
Tomaten | 0,7 mg |
Granaatappels | 0,3 mg |
Watermeloen | 0,2 mg |
Gedroogde abrikozen
Gedroogde abrikozen zijn niet alleen lekker maar vormen ook een grote bron aan ijzer. Honderd gram gedroogde abrikozen bevat reeds vijftig procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer. Gedroogde abrikozen zijn verder ook rijk aan antioxidanten waardoor ze schoonheid, jeugd en gezonde vitaliteit bevorderen voor zowel jong als oud.
Verse abrikozen kunnen heel dorstlessende werken in de zomer, maar gedroogde abrikozen zorgen voor een ijzertoevoer gedurende het hele jaar door. Daarnaast zijn gedroogde abrikozen ook rijk aan vezels waardoor suikers geleidelijk vrijkomen en dus zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel. Bovendien kan je ze tot maandenlang bewaren.
Rozijnen
Rozijnen zijn niets anders dan gedroogde druiven. Het woord rozijn komt van het Latijnse woord 'racemus' wat betekent 'een cluster van bessen'. Rozijnen zijn veel voorkomende droge vruchten en bevatten een ijzergehalte dat hoger ligt dan dat van veel andere vruchten.
Kaki’s
De kaki is een vrucht waarvan je zowel in de winter als in de zomer van kunt genieten. Hoewel de kaki de nationale vrucht is in Japan zijn deze bij ons jammer genoeg niet meer zo populair. Ze hebben een geel-oranje uiterlijk en lijken op tomaten. Kaki’s zijn rijk aan antioxidanten en zijn bekend om hun hoge waarde aan vitamine C, ijzer en andere voedingsstoffen.
Moerbeien
Moerbeien komen voor in drie kleuren namelijk rood, wit en zwart. Niet alleen zijn ze zeer geschikt voor diabetici, ze zijn ook rijk aan ijzer waardoor het de ideale vrucht is voor mensen die lijden aan anemie en het hemoglobinegehalte in hun bloed moeten verhogen.
In China wordt de moerbeiboom geprezen als “de boom van het leven” door zijn opmerkelijke geneeskrachtige werking. Door zijn heerlijke smaak en hoge voedingswaarde is de moerbei ideaal om aan je dagelijks menu toe te voegen, zowel in verse als gedroogde toestand.
Dadels
De dadel is de nationale vrucht van Saoedi-Arabië en vertegenwoordigt vitaliteit en groei. Deze intens zoete vrucht zit vol met energie en heeft een zeer hoge voedingswaarde. Ze zijn cholesterolvrij en bevatten amper vet. Dadels worden sterk aanbevolen aan zwangere vrouwen door de rijkelijke aanwezigheid van ijzer en andere voedingsstoffen die zorgen voor extra kracht en energie.
Aalbessen
Er bestaan vele soorten bessen maar de meest voorkomende zijn de glanzende rode of zwarte bessen die worden gebruikt als topping of in bereidingen van jam en gelei. Ze bevatten een bron aan voedingsstoffen en ijzer ondanks de kleine omvang van deze vruchten.
Pruimen
Pruimen worden zowel genuttigd in verse als in gedroogde toestand en worden gekenmerkt door hun zwart, gerimpelde voorkomen. Het hoge vezelgehalte kan het moeilijk maken om ze in gedroogde toestand te eten maar ze een nacht laten weken kan dit probleem oplossen. Het verworven sap gooi je best niet weg omdat deze ook rijk is aan voedingsstoffen. Ideaal te gebruiken in een vruchtensap of smoothie.
Tomaten
Zongedroogde tomaten kunnen maar liefst tot 9,1 mg ijzer bevatten. Aangezien de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer tien milligram bedraagt zorgen zongedroogde tomaten maar voor liefst 91% van de dagelijks aanbevolen ijzerinname. Tomaten zijn ook rijk aan verschillende antioxidanten die een bevorderende werking hebben op de gezondheid van huid en organen.
Granaatappels
In veel landen is de granaatappel het aanbevolen fruit bij uitstek bij bloed gerelateerde ziekten zoals ijzertekort en bloedarmoede. Bovendien hebben punicalagine bindingen in de granaatappel een gunstig effect op hart en bloedvaten
De granaatappel is een van de oudste voedingsmiddelen die de mensheid kent. Ze staan onder andere ook bekend om hun vruchtbare werking en stimulans voor het libido.
Watermeloen
Watermeloen is een verfrissend zomerfruit dat voor 90% is opgebouwd uit water en rijk is aan voedingsstoffen waaronder ijzer en vitamine C.