Fruit met een hoog ijzergehalte

Fruit met een hoog ijzergehalte De inname van voedingssupplementen waardoor je je beter in je vel zou moeten voelen is vanaf nu volledig verleden tijd. Je kan het hemoglobinegehalte in het bloed immers heel gemakkelijk verhogen en ijzertekort voorgoed de rug toe keren door de toevoeging van fruit met een hoog ijzergehalte aan je dagelijks menu.

IJzer als essentiële voedingstof

IJzer is een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. Zonder deze stof zou er zelfs geen leven mogelijk zijn. IJzer is een mineraal dat functioneert als hoofdbestanddeel van het bloed dat zorgt voor de vorming van hemoglobine. Deze hemoglobine is te vinden in de rode bloedcellen en is verantwoordelijk voor de rode kleur van het bloed. Hemoglobine zorgt voor het transport van water en zuurstof door het lichaam in de verschillende organen. Een tekort aan hemoglobine betekent dat het bloed niet voldoende zuurstof krijgt, dat is de reden waarom mensen die lijden aan ijzertekort zich vaak moe en uitgeput voelen.

Het is belangrijk om een gezonde ijzerwaarde van het bloed te behouden om het lichaam optimaal te kunnen laten functioneren. Indien je toch gediagnosticeerd wordt met ijzertekort vraagt het toch enige tijd en toewijding om je ijzerniveau terug op peil te brengen aangezien het toch vier tot zes weken kan duren eer het bloed zich vernieuwt. Geef jezelf dus enkele maanden om door regelmatige inname van ijzerrijk voedsel terug een gezond ijzergehalte te bekomen.

Risicogroepen voor ijzertekort

Mensen die gevoelig zijn voor lage hemoglobinewaarden kunnen omvatten:
  • Zwangere vrouwen
  • Menstruerende vrouwen
  • Kinderen in de groei
  • Mensen herstellende van een ziekte

Deze mensen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende ijzer verkrijgen uit natuurlijke bronnen zodat zij het hemoglobinegehalte terug kunnen opbouwen. Hemoglobine is de bouwsteen van het bloed dus is het ook van cruciaal belang om hier voldoende aandacht aan te besteden zoals hierboven reeds vermeld.

Fruit met een hoog ijzergehalte

FruitHoeveelheid ijzer per 100g
Abrikozen6,3 mg
Rozijnen3 mg
Kaki's2,5 mg
Moerbeien1,7 mg
Dadels1 mg
Aalbessen1 mg
Pruimen0,9 mg
Tomaten0,7 mg
Granaatappels0,3 mg
Watermeloen0,2 mg

Gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen zijn niet alleen lekker maar vormen ook een grote bron aan ijzer. Honderd gram gedroogde abrikozen bevat reeds vijftig procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer. Gedroogde abrikozen zijn verder ook rijk aan antioxidanten waardoor ze schoonheid, jeugd en gezonde vitaliteit bevorderen voor zowel jong als oud.

Verse abrikozen kunnen heel dorstlessende werken in de zomer, maar gedroogde abrikozen zorgen voor een ijzertoevoer gedurende het hele jaar door. Daarnaast zijn gedroogde abrikozen ook rijk aan vezels waardoor suikers geleidelijk vrijkomen en dus zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel. Bovendien kan je ze tot maandenlang bewaren.

Rozijnen

Rozijnen zijn niets anders dan gedroogde druiven. Het woord rozijn komt van het Latijnse woord 'racemus' wat betekent 'een cluster van bessen'. Rozijnen zijn veel voorkomende droge vruchten en bevatten een ijzergehalte dat hoger ligt dan dat van veel andere vruchten.

Kaki’s

De kaki is een vrucht waarvan je zowel in de winter als in de zomer van kunt genieten. Hoewel de kaki de nationale vrucht is in Japan zijn deze bij ons jammer genoeg niet meer zo populair. Ze hebben een geel-oranje uiterlijk en lijken op tomaten. Kaki’s zijn rijk aan antioxidanten en zijn bekend om hun hoge waarde aan vitamine C, ijzer en andere voedingsstoffen.

Moerbeien

Moerbeien komen voor in drie kleuren namelijk rood, wit en zwart. Niet alleen zijn ze zeer geschikt voor diabetici, ze zijn ook rijk aan ijzer waardoor het de ideale vrucht is voor mensen die lijden aan anemie en het hemoglobinegehalte in hun bloed moeten verhogen.
In China wordt de moerbeiboom geprezen als “de boom van het leven” door zijn opmerkelijke geneeskrachtige werking. Door zijn heerlijke smaak en hoge voedingswaarde is de moerbei ideaal om aan je dagelijks menu toe te voegen, zowel in verse als gedroogde toestand.

Dadels

De dadel is de nationale vrucht van Saoedi-Arabië en vertegenwoordigt vitaliteit en groei. Deze intens zoete vrucht zit vol met energie en heeft een zeer hoge voedingswaarde. Ze zijn cholesterolvrij en bevatten amper vet. Dadels worden sterk aanbevolen aan zwangere vrouwen door de rijkelijke aanwezigheid van ijzer en andere voedingsstoffen die zorgen voor extra kracht en energie.

Aalbessen

Er bestaan vele soorten bessen maar de meest voorkomende zijn de glanzende rode of zwarte bessen die worden gebruikt als topping of in bereidingen van jam en gelei. Ze bevatten een bron aan voedingsstoffen en ijzer ondanks de kleine omvang van deze vruchten.

Pruimen

Pruimen worden zowel genuttigd in verse als in gedroogde toestand en worden gekenmerkt door hun zwart, gerimpelde voorkomen. Het hoge vezelgehalte kan het moeilijk maken om ze in gedroogde toestand te eten maar ze een nacht laten weken kan dit probleem oplossen. Het verworven sap gooi je best niet weg omdat deze ook rijk is aan voedingsstoffen. Ideaal te gebruiken in een vruchtensap of smoothie.

Tomaten

Zongedroogde tomaten kunnen maar liefst tot 9,1 mg ijzer bevatten. Aangezien de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer tien milligram bedraagt zorgen zongedroogde tomaten maar voor liefst 91% van de dagelijks aanbevolen ijzerinname. Tomaten zijn ook rijk aan verschillende antioxidanten die een bevorderende werking hebben op de gezondheid van huid en organen.

Granaatappels

In veel landen is de granaatappel het aanbevolen fruit bij uitstek bij bloed gerelateerde ziekten zoals ijzertekort en bloedarmoede. Bovendien hebben punicalagine bindingen in de granaatappel een gunstig effect op hart en bloedvaten

De granaatappel is een van de oudste voedingsmiddelen die de mensheid kent. Ze staan onder andere ook bekend om hun vruchtbare werking en stimulans voor het libido.

Watermeloen

Watermeloen is een verfrissend zomerfruit dat voor 90% is opgebouwd uit water en rijk is aan voedingsstoffen waaronder ijzer en vitamine C.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Dik worden van fruitEen grote valkuil bij mensen die willen afvallen, is het plotseling overstappen op het eten van (veel) fruit. Een appel,…

Gezonde voeding: okraGezonde voeding: okraOkra is een groente die behoort tot de kaasjeskruidfamilie of malvaceae. Deze plant levert groene peulen die zowel eetba…
Is gezonde voeding echt gezond?Is gezonde voeding echt gezond?Veel mensen kiezen zeer bewust voor een gezonde leefwijze. Helaas is al meerdere keren gebleken dat bepaalde voeding, wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anestiev, Pixabay
  • http://world-population.net/food/nl/v581
  • Voedings- en dieetleer cursus
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Moerbei
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dadel
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaki_(plant)
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.