Is gezonde voeding echt gezond?
Veel mensen kiezen zeer bewust voor een gezonde leefwijze. Helaas is al meerdere keren gebleken dat bepaalde voeding, waarvan ons werd verteld dat het gezond was, ongezond bleek te zijn. Als wij een gezonde leefwijze willen nastreven welke zogenaamde ‘gezonde’ voedingsmiddelen kunnen wij dan beter laten staan?
Melk goed voor elk?
Helaas zorgt melk niet voor sterkere botten maar heeft het wel in de jaren dertig gezorgd voor een welvarende economie. Ook in die tijd verkeerde Nederland in een tijd van crisis. Gelukkig was er een overschot aan melk dat aangeprezen werd aan het volk. ‘Melk, goed voor elk’ en ‘melk de witte motor’ werden bekende slogans sinds die tijd. Mensen geloofden massaal dat melk een voedingsmiddel was dat niet mocht ontbreken in ons dagelijkse voedingspatroon. Tegenwoordig weten we beter. Zo heeft Amerikaans onderzoek, onder ruim 121.000 verpleegsters, aangetoond dat vrouwen die het meeste melk dronken 45% meer kans hadden op een gebroken heup dan vrouwen die geen of weinig melk dronken. Kinderen lijken door melk vaker eczeem of astma te ontwikkelen. En dit is nog niet alles: eierstokkanker, overgewicht, diabetes type 1 en de ziekte van Crohn kunnen aan het lijstje worden toegevoegd.
Broodje gezond
Als je een broodje gezond bestelt denk je een gezonde keuze te maken. Helaas ligt de werkelijkheid toch anders. Broodjes gezond worden vaak gemaakt met wit brood. Wit brood is geen gezonde keuze. Witbrood bevat namelijk meer zout dan bruinbrood. Daarbij wordt het broodje vaak rijkelijk belegd met ham en kaas en komt er rijkelijk dressing over het beleg. Met een blaadje sla, twee schijfjes tomaat en een schijfje augurk bereik je helaas niet de hoeveelheid groente dat je voor ogen hebt bij een gezonde levenswijze. Daarbij lijken de broodjes steeds groter te worden. Dit is alles behalve een gezond broodje, tenzij je kiest voor bruin brood, een kleiner formaat en met name groente als beleg, zonder dressing.
Lightproducten
Laten we kiezen voor lightproducten en zodoende een ‘gezonde’ keuze maken. Helaas, lightproducten dragen niet bij aan het ondersteunen van een gezonde levenswijze. Lightproducten bevatten namelijk aspartaam. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die veel minder calorieën bevat dan suiker. Dit is de reden dat veel mensen kiezen voor lightproducten. Aspartaam is een goedgekeurde zoetstof die in veel producten wordt verwerkt. Er zijn verschillende onderzoeken die aangetoond hebben dat aspartaam naar hun zeggen een ‘giftige’ stof is. Het kan een veroorzaker zijn van verschillende soorten kanker, hoofdpijnen, hartkloppingen en het zou zelfs de hersenen kunnen aantasten. Andere onderzoeken spreken deze bevindingen tegen, maar zeggen weliswaar dat aspartaam een veilige zoetstof is, mits het gebruik tot de aanvaardbare hoeveelheid wordt beperkt. Er wordt een grens aangegeven met betrekking tot het gebruik van aspartaam. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat deze zoetstof ‘giftig’ is. Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat aspartaam niet past binnen de keuze van een gezonde levenswijze.
Boter
Eet vooral geen roomboter maar smeer liever margarine, zullen velen zeggen. Roomboter zou ongezond voor ons zijn, maar net als vele andere producten die ongezond zouden zijn, blijkt roomboter nu juist wel gezond voor ons te zijn. Roomboter bevat namelijk goede vetten in plaats van de transvetten die onderdeel zijn van de zogenaamd ‘gezondere keuze’ halvarine.
Vruchtensappen
Vruchtensap is een misleidende naam voor de niet versgeperste vruchtensappen. In feite drink je een lekker glas suiker! Je denkt een gezonde keuze te maken, maar ondertussen drink je een substantie die gemaakt is van vruchtenpoeder en water. De vitaminen zijn tijdens het proces van verhitting namelijk al grotendeels verdwenen.
Superfoods
Een nieuw woord met weinig betekenis. De ‘gezonde’ voedingsstoffen die in superfoods te vinden zijn, bevinden zich ook in gewone ‘foods’. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat de term ‘superfoods’ kan onderschrijven. Het is een term die iedereen mag toepassen, hier bestaan geen wetten op. Dit wil niet zeggen dat de producten ‘ongezond’ zullen zijn maar wanneer je je beperkt tot de zogenoemde ‘superfoods’ loop je het risico andere, gezonde voedingsmiddelen mis te lopen, waardoor wellicht tekorten kunnen ontstaan.