Waarom vitamine C in het najaar?

Waarom vitamine C in het najaar? Het is al van oudsher bekend, vitamine C moet je met name in het najaar innemen. Je voeding voldoet dan niet meer en je moet wat extra’s nemen in de vorm van vitaminetabletten. Als kind kreeg je dan ook nog vaak het vitaminetablet met de bekende sinaasappelsmaak. De vraag is alleen dat wat ooit ingepeperd is door onze ouders, nog steeds actueel is. Ofwel, wat doet vitamine C voor ons?

Vitamine C

Vitamine C is misschien wel de bekendste onder alles vitamines. Het fungeert als een antioxidant in het lichaam en je hebt het nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en om je weerstand in stand te houden.

Planten en de meeste dieren zijn in staat zelf vitamine C aan te maken. Slechts enkele dieren zoals de mensaap, vleerhonden en cavia’s zijn – naast mensen – niet in staat vitamine C aan te maken en moeten het halen uit de producten die ze eten.

Hoe krijgen we het binnen?

Vitamine C krijg je binnen door het eten van fruit, groenten en aardappelen. In fruit tref je het met name aan in citrusvruchten, de verse sinaasappel of citroen is een perfecte bron voor vitamine C, maar ook in zwarte bessen, rozenbottels, kiwi’s en aardbeien. Voor wat betreft groenten tref je vitamine C met name aan in de verschillende rode-, Chinese- en witte kool, paprika, witlof en broccoli. Let wel op dat je de verschillende groenten niet langer kookt dan nodig en in beperkt water, anders raken veel van de vitamines verloren.

Waarom vitamine C met name in het najaar?

Bron: LoggaWiggler, PixabayBron: LoggaWiggler, Pixabay
Het gegeven dat onze ouders hebben ingepeperd dat vitamine C met name in het najaar extra belangrijk is, is gelegen in het feit dat je je weerstand bij het gure najaarsweer goed moet houden om allerlei ziektes buiten de deur te houden. Het is dus geen fabeltje, maar dan neemt nog niet weg dat je gedurende het jaar niet ook gewoon je vitamine C binnen moet krijgen.
Er is natuurlijk wel een nuancering te maken op de standpunten van vele jaren geleden. Deze nuancering zit hem in het gegeven dat we nu het hele jaar door alle soorten fruit kunnen kopen en we dus alle vitamines binnen krijgen. Men heeft het wel vaak over met name de seizoensproducten eten en daar zit wel wat in. Moet je alleen wel goed kijken wat je tot je neemt, om toch altijd je vitamines in voldoende mate binnen te krijgen.

Teveel of te weinig?

Als je een tekort aan vitamine C hebt, dan loopt je weerstand snel terug en met name in het najaar kan je dan meer vatbaar zijn voor ziektes. Verder kan het je wondgenezing vertragen en kan je er zelfs scheurbuik van krijgen, wat destijds nogal eens op de schepen die lang op zie water, uitbrak. Weinig verse producten als je zo lang op zee bent. Aanhoudende tandvleesbloedingen, inwendige bloedingen, pijnlijke botten, spierpijn en rode vlekken kan een tekort tot gevolg hebben.

Je kunt er ook een teveel van binnenkrijgen, en hoewel je het uitplast, kan je er toch last van krijgen. Je kunt je darmen stevig gaan voelen of je krijgt een last van diarree in meer of mindere ernstige vorm. Probeer niet boven de 2 gram per dag uit te komen, want dan kan het problemen veroorzaken.

Een tabletje

Twijfel je dan kan je altijd een tablet slikken, maar vitamine C uit producten worden beter opgenomen door het lichaam dan een tablet. Bij groeten en fruit wordt het volledig opgenomen en de tablet wordt tot zo’n 80% opgenomen.

Hoeveel moet je binnen krijgen?

Kind

  • 0 tot 6 maanden: 40 mg per dag
  • 7 – 12 maanden: 50 mg per dag
  • 1 – 3 jaar: 15 mg per dag
  • 4 – 8 jaar: 25 mg per dag

Vrouwen

  • 9 – 13 jaar: 45 mg per dag
  • 14 – 18 jaar: 65 mg per dag
  • 19+ jaar: 75 mg per dag

Mannen

  • 9 – 13 jaar: 45 mg per dag
  • 14 – 18 jaar: 75 mg per dag
  • 19+ jaar: 90 mg per dag

Zwanger / zogend

  • tot 18 jaar: 80 mg per dag / 115 mg per dag
  • 19+ jaar: 85 mg per dag / 120 mg per dag

Tot slot

Is het verhaal van ouders over het nemen van vitamine C in het najaar en fabel? Zeker niet, het ligt met het groenten en fruit aanbod van heden ten dagen, net iets genuanceerder. Je moet het altijd in voldoende mate binnen krijgen, maar met meer ziekten (in het najaar) op de loer, is het extra goed je weerstand op niveau te hebben.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar…
Fruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griepFruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griep‘An apple a day keeps the doctor away’. Een bekende uitdrukking die het eten van fruit stimuleert. Houdt het eten van fr…
Vitamine C bommenBijna iedereen weet wel dat vitamine C goed is voor onze weerstand. Vitamine C zorgt er voor dat onze witte bloedlichaam…

Hoe gezond is een appel?Hoe gezond is een appel?De appel is misschien wel het meest bekende stukje fruit in Nederland. En dat is al lange tijd zo. Zo zijn er al allerle…
Roken en vitaminetekortRoken en vitaminetekortIedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid en dat het de kans op longkanker vergroot. Maar wat veel mensen nie…
Bronnen en referenties
  • H. Vreeswijk - arts
  • Afbeelding bron 1: LoggaWiggler, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.