Tips voor een evenwichtig en gezond ontbijt

Tips voor een evenwichtig en gezond ontbijt Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag en helpt je je overgewicht te verliezen. Zonder ontbijt aan de dag beginnen zorgt al vlug voor een gebrek aan energie en doet je trek in zoete, calorierijke en dus ongezonde tussendoortjes sterk toenemen. Wie 's morgens zijn ontbijt overslaat zal de overige maaltijden van de dag méér en calorierijker eten. Maar wat verstaat men nu onder een gezond ontbijt? Mogen we iedere morgen een eitje eten bij ons ontbijt? Horen zoetigheden thuis in een gezond ontbijt en wat drinken we bij het ontbijt?

Vezelrijke voeding

Een gezond ontbijt bestaat in de eerste plaats uit vezelrijke voeding. Voeding met veel vezels geeft je een voldaan en verzadigd gevoel waardoor je in de loop van de voormiddag veel minder vlug naar zoetigheden zult grijpen. Voeding met veel vezels aan boord geeft je ook voldoende energie om zonder inzinking de middag te halen. Volkorenbrood is daarom uitstekend om je dag mee te beginnen. Brood en ontbijtgranen zitten boordevol vezels welke het lichaam elke dag nodig heeft. Eet bij je ontbijt steeds minstens twee stukken fruit. Op die manier krijg je voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten naar binnen om je lichaam in topconditie te brengen. Gebruik zeker ook zuivel bij je ontbijt zoals melk, magere kaas of yoghurt. Zuivelproducten barsten van de calcium, een onmisbaar mineraal dat zorgt voor sterke botten. Thee zorgt voor een spijsvertering.

  • Een gezond, evenwichtig en gevarieerd ontbijt vult je energiereserves aan en helpt je om je dag succesvol te beginnen

De vier peilers van een gezond ontbijt

Volgens diëtisten bestaat een gezond ontbijt uit vier peilers, namelijk voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten en een stevige portie fruit. Volkorenbrood of muesli leveren langzame koolhydraten. Deze langzame koolhydraten geven je een verzadigd gevoel en voldoende energie voor een vitale start van de dag. De nodige eiwitten krijg je binnen met zuivelproducten zoals melk, magere kaas, yoghurt of kwark. Zuivel is ook een belangrijke leverancier van calcium en vitaminen, ook in vet oplosbare vitaminen. Fruit zorgt niet alleen de onmisbare variatie, maar ook voor de nodige vitaminen, mineralen, secundaire plantenstoffen, en voedingsvezels, die je spijsvertering stimuleren.
Drink bij je ontbijt een kop thee of koffie

  • Voor je ontbijt drink je bij voorkeur een glas lauw water met enkele druppels citroen, dat stimuleert je spijsvertering

Een eitje als ontbijt ongezond?

Voor velen is een ontbijt zonder eitje geen ontbijt. Maar is een ei bij het ontbijt wel zo gezond? Volgens diëtisten bevatten eieren relatief weinig vet en en dan betreft het nog uitsluitend onverzadigde en dus gezonde vetten. Daartegenover staat dat een ei barst van de cholesterol. Eén ei is goed voor maar liefst 200 milligram van dit ongezonde goedje. Toch mag je volgens dezelfde diëtisten vier eieren per week eten en dit zowel gekookt als gebakken.

Je ontbijt overslaan doet je 's middags meer eten

Je ontbijt overslaan heeft geen enkele zin, ook niet als je wilt vermageren. Door zonder ontbijt je dag te beginnen zal je 's middags met een grotere honger aan je middagmaal beginnen. Je zal daardoor automatisch meer en calorierijker eten. Heb je het moeilijk om direct na het opstaan te ontbijten, dan mag je daarmee gerust een tweetal uurtjes wachten maar uiteraard niet tot 's middags.

Fruit voor of na je ontbijt?

Fruit hoort bij ieder gezond ontbijt, maar eet je fruit voor of na je ontbijt? Fruit is vezelrijk en daarom zo belangrijk. Al die voedingsvezels verteren niet en blijven in je dikke darm, waar ze uiteindelijk zullen gisten. Velen raden aan om fruit als afsluiter van je ontbijt te gebruiken, maar in feite speelt het geen enkele rol of je fruit voor of na je ontbijt neemt. Het belangrijkste is dat je fruit eet. Je mag gerust alles door mekaar eten, want tal van andere voedingsstoffen gaan ook gisten in je darmen, dat is een volledig natuurlijk proces waar niets verkeerd aan is.

Zoet bij je ontbijt of liever niet?

Hou je van een zoete boterham met choco of jam? Eet dat dan bij je ontbijt en niet tijdens de andere maaltijden. De suikers uit chocolade, jam of andere zoetigheden verbrand je gedurende de dag. 's Avonds gaat je verbranding op rust waardoor je suikers zal opslaan in de vorm van vet. Wees ook voorzichtig met de consumptie van als gezond bestempelde voeding zoals muesli en cornflakes die barsten van de suikers. Daardoor krijgt je bloedsuikerspiegel een enorme piek, onmiddellijk gevolgd door een suikerdip. Dan krijg je al vlug weer honger en trek in... jawel... zoetigheden. Zo kom ke in een vicieuze cirkel terecht en die is niet gemakkelijk te doorbreken.

Havermout als ontbijt

Havermout of rijstvlokken daarentegen maken deel uit van ieder gezond ontbijt. Beiden bevatten trage suikers die dus geleidelijk in je bloedbaan terecht komen en geen schommelingen in je bloedsuiker veroorzaken waardoor je hongergevoel langer uitblijft.

Ontbijten goed tegen overgewicht?

Met een gezond ontbijt zal je niet afvallen, maar zal je voorkomen dat je 's middags en 's avonds teveel zal eten. Velen maken zichzelf wijs dat ze extra kilo's aan overgewicht verliezen als ze een maaltijd overslaan, maar dat is onzin. Je zal er alleen voor zorgen dat je tijdens de overige maaltijden meer zal eten.

Fruitsap bij je ontbijt?

Fruitsap is rijk aan vitaminen en mineralen, maar barst tegelijk ook van de suikers. Eet 's morgens bij voorkeur een stuk fruit in plaats van fruitsap te drinken. Drink je toch graag fruitsap bij je ontbijt, kies dan voor vers geperst fruitsap. Dan nog krijgt het eten van een stuk fruit de voorkeur.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het geeft energie en zet je stofwisseling in werking. Je bent in…
Gezond ontbijten: 5 receptenGezond ontbijten: 5 receptenEen gezond ontbijt is heel belangrijk om je dag goed te beginnen. Wanneer je je ontbijt overslaat zul je de nodige voedi…
Gezond ontbijt (tips)Gezond ontbijt (tips)Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar wat is nu een gezond ontbijt? Een gez…
Ontbijt op bed: voordelen en nadelen van ontbijten op bedOntbijt op bed: voordelen en nadelen van ontbijten op bedHet ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een ontbijt op bed is voor heel wat mensen ook een perfecte start v…

Hoe gezond is honing?Hoe gezond is honing?Honing is een natuurproduct en dat maakt het gezond, althans zo redeneren we. Gezond leven lijkt een soort hype en we vi…
Hoe gezond is chiazaad?Hoe gezond is chiazaad?Chiazaad is zon product dat sinds we de superfoods omarmen er helemaal bij hoort. Daarvoor kende nagenoeg niemand chiaz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Idearriba, Pixabay
  • http://www.webmd.com/food-recipes/features/healthy-breakfast-ideas-and-recipes
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.