De kracht van geelwortel
Superfoods en gezonde voeding is erg in opkomst, veel mensen zijn online op zoek naar gezonde voeding en informatie hierover. Geelwortel is een tamelijk onbekende superfood met geneeskrachtige aspecten met vele voordelen voor de gezondheid en heeft onder andere een ontstekingsremmende werking.
De Geelwortel - Kurkuma
Uit de wortelstokken van deze plant, die inheems te vinden is in India, wordt de specerij kurkuma gewonnen. Deze specerij kan men ook geelwortel noemen. Naast dat geelwortel veelvuldig toegepast wordt in de geneeskunde, heeft deze wortel ook een andere gebruikswaarde. Zo is de specerij al duizenden jaren een aromatische kruidensoort die veel gebruikt wordt in Indiase kerrie recepten.
Maar de echte kracht van deze gele wortel zit hem toch echt in het geneeskrachtige aspect. De Indiase geneeskunde Ayurveda past de specerij al honderden jaren toe.
De “ontdekking” van deze geneeskrachtige specerij kurkuma in het Westen is goed nieuws. Onderzoeken op dieren hebben aangetoond dat de specerij inderdaad een zeer grote veelzijdigheid van medicinale toepassingen kent. Laten we een aantal van deze toepassingen eens onder de loep nemen.
Voordelen voor de gezondheid
Het is belangrijk om het hoofdbestandsdeel van geelwortel erbij te betrekken. Dit is namelijk curcumine, wat enkele oliën bevat die bekend staan als antioxidant en bovendien een ontstekingsremmende werking hebben.
Kurkuma heeft voor veel opwinding gezorgd in de natuurlijke wereld van de geneeskunde. Zoals hierboven gezegd is het hoofdbestandsdeel van geelwortel een krachtige antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen, die cellen in je lichaam kunnen beschadigen, tegengehouden worden. Deze vrije radicalen kunnen verantwoordelijk zijn voor vroegtijdige veroudering en de meeste ziektes, waaronder kanker, hart,- en vaatziekten en artritis. Antioxidanten zijn dus heel erg belangrijk voor je.
Ziektebestrijding
Geelwortel wordt vaak gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen. Bijvoorbeeld bij gewrichtsontsteking. Deze sterke en gezonde gele wortel staat vooral bekend om zijn vermogen om artritis te bestrijden.
Een hoop mensen hebben interesse in de toepassing van kurkuma om kanker en tumoren te genezen. De effecten van kurkuma op deze ziektes wordt echter nog steeds onderzocht. Wel zijn er meerdere laboratoria die hebben aangetoond dat kurkuma de verspreiding van kankercellen kan afremmen. Ook is er uit andere studies gebleken dat de groei van nieuwe tumors in bloedvaten tegengegaan kan worden met behulp van kurkuma.
Bij deze een aantal geelwortel recepten:
Mosterd
Veel mosterdsoorten die je zo in de winkel kunt kopen bevatten kurkuma als bestandsdeel. Smeer het op een broodje en je hebt meteen wat van deze Indiase specerij binnen. Let goed op dat je het juiste merk koopt want sommige merken gebruiken kurkuma alleen maar voor de gele kleur.
Vlees en vis
Je kunt ook een vaatje kurkuma op tafel zetten naast het peper en zout. Je kunt het dan toevoegen aan allerlei soorten gerechten. Het zal je verassen wat voor een heerlijke, exotische smaaktoevoeging kurkuma is op verschillende soorten vlees en vis.
Groenten
Door kurkuma aan je groentes toe te voegen krijg je eveneens een heerlijke, exotische smaak. Gebruik het bij bloemkool of wortelen, je zal niet alleen een mooie gele kleur eraan geven maar het ook veel lekkerder maken.
Eieren
Ook bij gebakken of gekookte eieren is kurkuma een heerlijke smaaktoevoeging. Het is weer eens wat anders dan zout of paprika!
Karnemelk
Wanneer je last hebt van je maag kun je kurkuma toevoegen aan wat ijskoude karnemelk voor een natuurlijke behandeling. Naast dat het je buik geneest helpt het om te kalmeren.
Chocomel
Probeer ook eens wat kurkuma toe te voegen aan wat warme chocomel.
Melk
Voor een ontspannen nachtrust kun je een glas warme melk met honing en kurkuma mixen. Dit is een prima manier om je dag mee te beëindigen, en het is nog hartstikke gezond voor je ook.
Rijst
Je kunt ook een theelepel kurkuma toevoegen aan rijst of couscous of ander graanrecept.
Pasta
Samen met wat olijfolie en knoflook maakt kurkuma elke pasta lekker en gezond. Ook aan de macaroni kun je prima toevoegen.
Soep
Elke soep smaakt beter en is gezonder met een theelepel kurkuma.
© 2014 - 2024 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van kurkumaKurkuma is een heerlijk kruid. Het zit als gedroogd kruid in kerriepoeder. Dit geneeskruid is ook bekend onder de naam g…
Superfoods tegen tandbederfDat goed poetsen en weinig snoepen goed is voor de tanden weet zo'n beetje iedereen nu wel. Maar door het eten van bepaa…