De geneeskracht van omega 7
De meeste mensen kennen omega 3 en 6. Een beperkte groep mensen is op de hoogte van het bestaan van omega 9. Maar er is nog een andere bekende omegasoort die zo bijzonder is dat fabrikanten het als supplement verkopen. De fabrikanten geven grif toe dat deze omegasoort in noten zit, maar zo redeneren; omega 7 uit noten is waardeloos. Dat is echter een bewering die wordt verkondigd door een supplementverkoper; in werkelijkheid blijkt dat omega 7 uit noten helemaal niet zo waardeloos is; alle losse componenten uit voedingsstoffen worden in het spijsverteringskanaal afgebroken en het lichaam kiest de meest nuttige voedingsstoffen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Duindoornbessen, zeer rijke bron voor omega 7. /
Bron: Kirechko, Wikimedia Commons (Publiek domein)Inhoud:
Iets over omega 3, 6, 7 en 9
Sinds de 20e eeuw is gebleken dat mensen steeds minder omega 3 binnen kregen en te veel omega 6. Op deze constateringen valt iets af te dingen. We krijgen namelijk niet te veel basis omega 6 binnen maar wel te veel afgeleide vormen van omega 6 in de vorm van transvetten in margarine en bakolie. Omega 9 is daarentegen weer erg gezond; we noemen deze omegasoort ook wel oliezuur. De supplementindustrie heeft begin 21e eeuw nog een troetelkind gebaard: omega 7.
Geïsoleerd palmitinezuur is transvet
Omega 7 is een vorm van palmitoleïnezuur en zit onder andere in noten. Maar, zo redeneren de supplementmakers, noten zijn niet gezond omdat ze palmitidezuur samen met palmitoleïnezuur bevatten. Dat is echter een onjuiste visie; noten hebben bewezen alle voordelen van omega 7 in zich te hebben en palmitinezuur is helemaal niet zo ongezond als supplementverkopers willen voordoen. Het probleem hierbij is dat vrijwel alle onderzoeken naar palmitinezuur gaan over gehydrogeerd palmitinezuur en dat is een geïsoleerd transvet. Onbewerkt palmitinezuur uit noten zijn geen transvetten. Daar zit een groot verschil tussen. Onbewerkt palmitinezuur bestaat in de natuur niet in geísoleerde vorm maar alleen in combinatie met oliezuur ofwel omega 9. In combinatie met omega 9 is palmitinezuur nog nooit schadelijk gebleken. de honderden wetenschappelijke onderzoeken over de schadelijkheid van palmitinezuur gaan alleen over het geïsoleerde transvet en deze onderzoeken zijn de reden om geen oliën zoals soja-olie, arachide-olie en zonnebloemolie uit de supermarkt te nemen; dat zijn namelijk transvetrijke oliën.
Geïsoleerde stoffen zeggen niks
Het wordt steeds duidelijker dat onderzoek naar geïsoleerde stoffen niet erg waardevol is als het gaat om iets te weten te komen over echte, onbewerkte voeding. In echte voeding zitten geen geïsoleerde stoffen; ze bevatten tientallen tot honderden stoffen die allemaal samenwerken in geneeskracht. De reden dat de wetenschap geïsoleerde stoffen onderzoekt komt omdat het vrij lastig is om de werking van combinaties van stoffen te onderzoeken. Je kunt onderzoeken wat de werking is van een voedingssoort of je kunt kijken wat de werking is van een geisoleerde stof. Anno 2014 is er geen methode om te examineren wat de werking is van twee, drie of meerdere stoffen samen; de mate waarin stoffen samenwerken is zeer complex, te complex om te monitoren door een wetenschappelijk instrument. De belangrijkste reden dat onderzoekers stoffen willen isoleren is omdat de farmaceutische of supplementindustrie deze stoffen kan gaan synthetiseren, patenteren en in pilvorm verkopen. Men denkt commercieel, en niet uit gezondheidsstandpunt.
Signaalfunctie tussen spier- en vetcellen
Omega 7 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Omega 7 heeft een belangrijke signaalfunctie tussen vetcellen en spiercellen. Omega 7 wordt ook wel een lipokine genoemd, een hormoonachtige molecule die verantwoordelijk is voor de optimalisatie van het energiegebruik en de energieopslag. Omega 7 kan de energiehuishouding dermate positief beïnvloeden dat de kans op het krijgen van
metabool syndroom een stuk kleiner wordt. Metabool syndroom is het préstadium van suikerziekte of diabetes mellitus type 2. Verder neemt de kans op het ontwikkelen van obesitas af. In dit verband is het belangrijk om op te merken dat wetenschappers uit allerlei landen al eerder hebben geconstateerd dat je van noten niet dik wordt, in tegendeel, je valt van omega 7-rijke noten af.
Waarom je van noten afvalt
Een van de redenen dat je afvalt van noten is dat de eetlust wordt verminderd. Noten zijn ontzettend gezond, je krijgt veel mineralen binnen. Er zitten veel vetten in; daardoor krijg je eerder een vol gevoel. Maar belangrijker is nog is dat er omega 7 in zit. Deze stof zorgt ervoor dat je cellen een effectievere energiehuishouding hebben. Hierdoor krijgen je hersenen via leptine om het hongergevoel te temperen. Uit Japans wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in 2013 blijkt dat ratten die omega 7 en omega 9 toegediend krijgen, eerder verzadigd zijn. Hierdoor wordt het hormoon ghreline wat het hongergevoel veroorzaakt niet meer afgegeven.
Tegen diabetes mellitus type 2
Een metabool syndroom wordt vaak als een beginstadium van diabetes gezien. Dat klopt op zich maar een metabool syndroom is in feite de weg voorbereiden tot het ontwikkelen van kanker,
hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes mellitus type 2. Al deze ziekten nemen in risico om het op te lopen toe naarmate mensen langer last hebben van metabool syndroom. Zelfs in de reguliere geneeskunde is het besef doorgedrongen dat je een metabool syndroom kunt stop zetten in ontwikkeling om het vervolgens om te keren en te genezen. Van omega 7 is bewezen dat het insulineresistentie kan tegengaan. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en de triglycerideniveaus, die belangrijke indicatoren zijn voor het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.
In macadamianoten en duindoornbessen zitten veel omega 7.
Het is niet uit te sluiten dat het gebruik van omega 7 als voedingssupplement kan helpen als het op medicinale wijze wordt gebruikt bij een metabool syndroom. Maar het is ook mogelijk om noten te gebruiken om het metabool syndroom te bestrijden. Verder kun je denken aan
uien en vooral
asperges. Asperges bevatten inuline, een suiker die de bloedsuikerspiegel niet doet stijgen. Asperges tweemaal per week eten kan zelfs de symptomen van diabetes mellitus type 2 verminderen.
Noten op je zang
Omega 7 staat niet alleen in het bestrijden van hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Omega 3 is daar net zo goed in. Dat is een extra reden om omega 7 uit noten en zaden in te nemen aangezien hierin ook veel omega 3 vetten huizen. Noten zijn zeer gezond. Van noten val je af.
Omega 7 is ontstekingsremmend
Omega 7 is in staat om ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen tegen te gaan. Een metabool syndroom ontstaat door deze vormen van ontstekingen. Hoe ontstaan deze ontstekingen? Dat is belangrijk om te weten. Het tegengaan van ontstekingen met omega 7 is belangrijk maar nog belangrijker is dat je begrijpt waarom de ontstekingen ontstaan. Het antwoord is: transvetten uit bakoliesoorten die zijn aangeschaft bij de supermarkt veroorzaken deze laaggradige ontstekingen. Het is het best om te bakken in biologische
kokosolie aangezien hierin geen transvetten zitten. Als saladeolie kun je biologische
olijfolie of
zonnebloemolie gebruiken. Over het bakken in deze zonnebloemolie zijn de meningen verdeeld. In ieder geval is het niet goed om erin te frituren aangezien je dan de olie meerdere malen gebruikt; dan ben je kankerverwekkende stoffen in de olie aan het produceren (maar geen transvetten). Waarschijnlijk kan een keer bakken niet erg veel kwaad, als je de baktijd onder de drie minuten houdt. Maar zul je misschien opmerken: in drie minuten is toch niet alles gaar? Wat je kunt doen is het volgende: je roostert de groenten in een pan totdat ze al bijna gaar zijn. Dat kan drie minuten duren. Daarna doe je er zonnebloemolie of olijfolie van biologische makelij bij. Deze olie gebruik je twee aan drie minuten. Dan is de tijd te kort om kankerverwekkende stoffen te doen ontstaan. Sommige mensen zweren bij het toevoegen van
kurkumapoeder om de olie niet te laten degenereren.
Goed voor mentale gezondheid
Een militair onderzoek in de Verenigde Staten concludeerde dat de mentale gezondheid van militairen baat heeft bij palmitoleïnezuur. Militairen in het Amerikaanse leger plegen relatief vaak zelfmoord. Door het eten te supplementeren met omega 7, neemt het aantal zelfmoorden af. Overigens is het rechtvaardig de volgende vraag te stellen: hoe komt het dat Amerikaanse militairen relatief vaak zelfmoord plegen en kan dat niet worden voorkomen?
Palmitoleïnezuur in voedsel
Er is veel onderzoek gedaan naar palmitoleïnezuur ofwel omega 7. Dit middel is goed tegen metabool syndroom, diabetes mellitus type 2, de vorming van aderverkalking, kanker, vervette lever en obesitas. Het is niet per definitie noodzakelijk om een omega 7-supplement in te nemen; je kunt ook terecht met de volgende elf voedselsoorten:
- Bakkersgist
- Macadamianoten
- Duindoorbessen
- Roomboter
- Avocado
- Olijfolie
- Cheddarkaas
- Eigeel
- Parmezaanse kaas
- Blauwe kaas
- Goudse kaas
Verder zit omega 7 vooral veel in orgaanvlees zoals lever. Hierin zitten echter vele antinutriënten; zoals je misschien weet bevat vlees vele gifstoffen en zorgt het voor sterke verzuring van het lichaam. Daarom wordt in dit artikel lever niet aangeraden als gezonde bron van omega 7. Hetzelfde geldt voor overige vis- en vleessoorten waarin omega 7 zit. Omega 7 zit verder in walvis maar dat dier is verboden om te eten.
Tegen gewichtstoename
Omega 7 is een belangrijke factor in het tegengaan en voorkomen van obesitas. Obesitas of overgewicht wordt veroorzaakt door ontstekingen in vetcellen. De ontstekingsremmende werking van omega 7 kan helpen om deze grondoorzaak van vetopeenhoping tegen te gaan. Verder heeft zoals al eerder gezegd omega 7 een signaalfunctie. Het kan sigaleren of de vetcellen genoeg energie hebben. Transvetten verstoren juist deze signaalfunctie waardoor het lichaam geen rem heeft op de inname van vetten. Uit onderzoek is gebleken dat de maag meer hormonen bevat zoals leptine die zorgen voor een verzadigd gevoel in de maag. Zowel de bijdrage aan het verzadigd gevoel als de rem op ontstekingen in de vetcellen dragen sterk bij tot een obesitasverminderend effect.