Voedingssupplementen, dé ondersteunende en opbouwende kracht

Voedingssupplementen zijn al vele jaren beschikbaar. Ze zijn er in allerlei soorten, smaken, formaten, geuren en kleuren. Voedingssupplementen zijn populair bij sporters als ondersteuning bij de trainingen. De sporttak van bodybuilding is één van de grootste gebruikers van supplementen. Zowel legaal als illegaal.

Over voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn er in diverse soorten. Zo zijn er poeders, pillen, capsules, vloeistoffen en injecties. Elk product heeft zijn eigen werking en dient voor andere doeleinden. Onder de populairste supplementen bij krachtsporters vallen: Eiwitshakes (ook wel bekend als proteïne shakes), Creatine, Pre-workout, Post-workout en BCAA's. Elk van deze producten zijn legaal te verkrijgen bij grote aanbieders als Body&Fitshop, XXL Nutrition en Bodylab. Dat ze door iedereen aan te schaffen zijn betekend niet dat ze in elke sport legaal zijn. Voordat men begint met het gebruik is het belangrijk dat er goede research naar gedaan wordt, om te kijken in hoeverre dergelijke producten zijn toegestaan.

Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn het meest gebruikte en voorkomende product bij krachtsporters. Er zijn tientallen verschillende merken en varianten op de markt. Eiwitshakes dragen bij in het herstel en opbouw van de spiermassa. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor het opbouwende proces. De effectieve kracht kan aanzienlijk verschillen per type shake en aanbieder. Zo zijn de varianten "Whey Perfection" en "Hydro Isolaat" veelal het populairste door het hoge eiwit gehalte en beperkte hoeveelheid koolhydraten, kcal en vetten. Daarnaast zijn deze soorten eiwitshakes verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Uiteenlopend van standaard smaken als banaan tot unieke smaken als appeltaart. Eiwitshakes worden bij voorkeur gedronken met water of melk. Gebruikers die gevoelig zijn voor lactose of acne kunnen hier bijwerkingen van ondervinden.

Creatine

Creatine bevordert het spier uithoudingsvermogen en de kracht. Daarnaast draagt het tot op zekere hoogte ook bij aan het spier herstel. De kracht en spier toename blijft ook beperkt in vergelijking met verboden middelen als anabolen steroïde. Het innemen van creatine kan op verschillende manieren. De poeder en pil varianten zijn het populairste onder de gebruikers. De voorgeschreven in te nemen hoeveelheid is ongeveer 5 gram per dag. Sommige soorten creatine houden vocht vast en schrijven een oplaadfase voor. Hierbij moeten er meerde doseringen genomen worden zodat het lichaam kan wennen aan de creatine.

Pre-Workout

Pre-workout bevordert de energie in het lichaam. Door bestandsdelen als cafeïne krijgt de gebruiker een oppepper en energie om te trainen. Het product stelt mensen in staat om harder en geconcentreerder te trainen. Bij gebruik kan het gevoel van lichte tintelingen in onder andere het gezicht en de handen optreden. Dit gevoel verdwijnt veelal na 20 minuten. Pre-workout wordt voor de training ingenomen. Gebruikers geven soms aan een 'tunnelvisie' te ervaren. Zij richten zich dan enkel nog op hetgeen waar ze mee bezig zijn en vergeten alles wat daar buiten valt. Pre-workout bestaat uit legale bestandsdelen.

Post-Workout

Post-Workout wordt in tegenstelling tot pre-workout na de training gebruikt. Het is een samenstelling van vitaminen, bouwstoffen en andere voedingsstoffen. Deze dragen bij aan het herstel van de spieren en het lichaam na een training. Hierdoor is het lichaam ook beter in staat om spiermassa op te bouwen. Door de bouw- en voedingstoffen kan ook het gevoel van spierpijn verminderd worden.

BCAA's

BCAA's bestaan uit de drie aminozuren leucine, isoleucine en valine. Leucine is het belangrijkste aminozuur in de samenstelling. Leucince is echter afhankelijk van zowel isoleucine en valine. BCAA's worden veelal voor én na de training ingenomen. Het supplement zorgt voor een vermindering van spierafbraak en draagt bij aan het opbouwen van spiermassa. Daarnaast gaan BCAA's vetmassa te lijf, waardoor deze vermindert. Net zoals creatine zorgen BCAA's voor een krachttoename. Daarom is een combinatie van beide supplementen erg populair.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessSupplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessVoor betere prestaties tijdens de krachttraining of fitness, kan je supplementen gebruiken. Sportvoeding en supplementen…
BCAA gebruiken voor meer spieropbouw bij krachttrainingBCAA gebruiken voor meer spieropbouw bij krachttrainingWie aan krachttraining doet is vaak bezig met het optimaal faciliteren van spieropbouw. Dit doe je door het opstellen va…
Drie belangrijke voedingssupplementen voor spiergroeiDrie belangrijke voedingssupplementen voor spiergroeiDe spierkwekers hebben genoeg eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen nodig. Er moet genoeg van elk in he…
Leucine gebruiken voor opbouw van meer spiermassaLeucine gebruiken voor opbouw van meer spiermassaVeel mensen die aan krachttraining doen gebruiken naast eiwitshakes verschillende supplementen om te komen tot een optim…

De geneeskracht van omega 7De geneeskracht van omega 7De meeste mensen kennen omega 3 en 6. Een beperkte groep mensen is op de hoogte van het bestaan van omega 9. Maar er is…
Gezond eten is belangrijk, maar hoe doe je dat eigenlijk?Er is tegenwoordig veel te doen over gezond eten. Dat is begrijpelijk en ook zeker goed: het is belangrijk dat we goed v…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingssupplementen.aspx
  • http://sportsupplementen.info/
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.