Gezond eten is belangrijk, maar hoe doe je dat eigenlijk?
Er is tegenwoordig veel te doen over gezond eten. Dat is begrijpelijk en ook zeker goed: het is belangrijk dat we goed voor onszelf en ons lichaam willen zorgen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het valt nog niet mee te bepalen, hoe de vork nu echt in de steel zit. In dit informatie tijdperk zie je vaak door de bomen het bos niet meer.
Het besef dat gezonde voeding een cruciale rol speelt in een gezond leven is natuurlijk erg positief. Het eten dat je eet is waar je lichaam het mee moet doen. Om gezond en fit te blijven met een goed werkend afweersysteem, moet je wel de juiste voedingstoffen binnen krijgen. Daarmee kan je lichaam al die bijzondere taken uitvoeren en goed blijven functioneren. Taken die we als mensheid soms nog maar nauwelijks begrijpen en waarvan we niet altijd precies weten welke rol voedingsstoffen daarbij spelen.
De voedselfabrikanten zijn grote bedrijven die vooral winst moeten maken. De gezondheid van de consument en eventuele gevolgen voor de gezondheid staat daarbij niet op de eerste plaats. Gelukkig betekent het hogere bewust zijn van gezond voedsel bij de consument ook dat de fabrikanten daarop in moeten spelen. Vooral wanneer de concurrentie het ook doet. En daarbij hebben de fabrikanten zich te houden aan allerlei regels en richtlijnen vanuit de overheid. Deze regels zijn veelal op Europees niveau vastgelegd.
Aan informatie geen gebrek
Helaas leven we ook in een tijd waar je gemakkelijk het gevoel kunt krijgen dat er een overdaad aan informatie is. Er is niet alleen heel veel informatie te vinden. Je leest ook vaak tegenstrijdige zaken. De een roept dat regelmatig alcohol drinken je tot een alcoholist maakt. Ergens anders lees je dat een dagelijks glas wijn juist gezond is. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor lightproducten om daarmee overgewicht te voorkomen of tegen te gaan. Ga je je erin verdiepen dan lees al snel over allerlei zoetstoffen die gebruikt worden. Zoetstoffen die kunstmatig zijn en volgens sommigen schadelijk voor de gezondheid.
Gezond of slank
In alle aandacht die er is rondom gezond eten is er de nodige onduidelijkheid over wat nu eigenlijk gezond is. Voor veel mensen staat het gewicht voorop. En natuurlijk is veel overgewicht een slechte zaak. Een paar kilootjes teveel zal niet zo snel een groot probleem opleveren. Maar bij een overgewicht van tien kilo of meer, kun je gerust spreken van een ongezonde situatie. Uiteraard hangt de hoeveelheid overgewicht ook samen met je lengte, lichaamsbouw en spiermassa. Door het groeiende probleem van overgewicht is het logisch dat veel mensen naar light-producten grijpen en dat steeds meer fabrikanten allemaal producten op de markt brengen met minder calorieën en veelal alternatieve ingrediënten om het toch lekker te houden.
Het draait niet alleen om calorieën
Maar wanneer je over gezond eten praat, moet je verder kijken dan alleen gewicht. Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Daar moet je dus rekening mee houden, bij je eetpatroon. Zodat je een breed scala aan gezonde stoffen binnen krijgt, waarmee je lichaam zijn werk goed kan doen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want daar kun je op zich alweer een hele studie van maken. Want er zijn enorm veel voedingsstoffen, die allemaal hun doel hebben. En er worden nog steeds nieuwe verbanden en oorzaken ontdekt tussen gezondheid, ziekte en voedingsstoffen. Een korte opsomming:
- Voedingsvezels (pectine, ligninge, cellulose, gommen, zetmeel, inuline, sponinen, tanninen, enzovoort)
- Vitamines (A1, A2, B1 t/m B17, C, D2, D3, E, F, H, enzovoort)
- Mineralen (calcium, ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink, koper, mangaan, seleen, enzovoort)
- antioxidanten (vitamine C, foliumzuur, vitamine E, citroenzuur, seleen, enzovoort)
- Eiwitten / proteïne
- Koolhydraten (snelle en langzame, allerlei soorten suikers)
Wat is wijsheid?
Hoe moet je nu omgaan met al dit soort informatie? Iedereen snapt het belang van gezond eten. En de meeste mensen willen zich daar ook wel voor inzetten. Maar om dit allemaal te bevatten, moet je haast gestudeerd hebben. Sterker nog: die mensen die ervoor gestudeerd hebben, weten het vaak ook allemaal niet. Niet zelden spreken experts en onderzoekers elkaar tegen. Het lijkt voor velen onbegonnen werk.
Uiteraard zal je hier niet het ultieme antwoord vinden, maar wel een goede tip over hoe je hier meer om kunt gaan. Twee zaken lijken namelijk altijd weer terug te komen: Eet gevarieerd en met mate. Door een brede voeding krijg je veel voedingsstoffen binnen. Ons lichaam is behoorlijk flexibel. Eens een dag geen voedingsvezels of weinig vitamines zal geen dramatische gevolgen hebben. Structureel te weinig echter wel.
Een goede balans
Zorg dat je van alles wat eet en probeer de hoeveelheid snacks te beperken. Zaken als chocolade, koekjes, chips, gefrituurd eten en dergelijke. Zo nu en dan eens een patatje, een snickers of wat chips is geen probleem. Maar maak er geen dagelijkse gewoonte van. En leer jezelf te beheersen. Ontdek hoeveel je ongeveer nodig bent qua eten op een dag. Dat is erg afhankelijk van je lichaamsbouw, stofwisseling en dagelijkse activiteiten. Voorkom dat je ongeveer zoveel eet als je aan energie verbruikt. Die balans is de beste manier om ook qua gewicht gezond te blijven.
En die light producten?
En laat je niet al te zeer verleiden door al die light producten. Niet dat ze allemaal zo slecht zijn. Maar het gevaar bestaat dat je denkt dat je daar wel wat meer van kan eten, zonder dat je aankomt. Je gaat dan toch meer consumeren dan nodig is. Daar wen je aan en op andere momenten kies je mogelijk voor non-light producten met alle gevolgen van dien. Je lichaam heeft weer trek (gewenning) en als er niets anders is, dan eet je wat voorhanden is. Daarbij is het een omgekeerde wereld. In plaats van te eten wat je nodig bent, laat je je leiden door een consumptiedrang. Het lekker willen eten. Waardoor je dan deze producten nodig hebt.
Bovendien zit er in de light-producten stoffen waarover de meningen verdeeld zijn. Of en in welke mate die stoffen schadelijk zijn, zal voorlopig niet veel duidelijker worden. Ook hier geldt dat nemen met mate het beste advies lijkt. En wanneer je erin slaagt om slechts zo nu en dan eens zo'n glaasje cola te drinken, kun je je afvragen of je niet net zo goed het normale spul kunt drinken. Daar zit dan misschien wel relatief veel suiker in, maar zo'n glaasje cola op zijn tijd zal geen merkbare gevolgen hebben.
Conclusie
Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Het advies om voldoende gevarieerd te eten is vaker gehoord. En om je totale voedsel inname juist uit te balanceren ligt ook voor de hand. En daarbij natuurlijk het beperken van ronduit slecht voedsel. In de meeste gevallen is het niet zo moeilijk dat slechte voedsel te identificeren. Toch is het goed om deze benadering nog eens te herhalen. Vooral in deze tijd met alle ophef rondom voedsel, waarin gezond eten soms een regelrechte 'mission impossible' lijkt.
Lees verder