Hoe gezond is zalm?

Hoe gezond is zalm? Zalm is een bekende vis en er zijn veel mensen die genieten van de vis om te aanschouwen, maar ook om deze te nuttigen. De verse zalm is een uitermate aantrekkelijke vis voor menigeen. Zalm is een zeer ingeburgerde vis en we willen maar wat graag prediken dat de vis vol omega 3 zit … en het dus goed voor ons is. Maar hoe gezond is de zalm eigenlijk?

De oorsprong

Salmoniformes is de familienaam van de zalm, officieel salmonidae. Er maken nogal wat vissen deel uit van de eerdergenoemde familie. 215 om precies te zijn en de bekendste zijn behalve de zalm ook de verschillende forelsoorten.
De populariteit van zalm en forel wisselt elkaar in de verschillende landen af, maar doen eigenlijk nooit veel voor elkaar onder. De zalm is een slanke, gestroomlijnde vis en er zijn exemplaren die wel 1 meter lang kunnen worden.

Verschillende zalmen

We herkennen de zalm op ons bord vaak aan de kleur en de Atlantische zalm heeft dan ook de bekende dieproze kleur en is erg vast van structuur. De rode zalm die iets anders van structuur is, is afkomstig uit de Stille Oceaan. De kleur wordt grotendeels veroorzaakt door hetgeen ze eten, namelijk garnalen en planktonkreeftjes.

Daarnaast kweken we natuurlijk ook de zalm zelf en deze heeft een iets andere smaak en is wat bleker van kleur. Logisch ook, want de vrije vis, heeft veel meer de mogelijkheid om dat tot zich te nemen wat hij het liefste eet. De gekweekte zalm krijgt voornamelijk vis voorgeschoteld. Daarnaast stuit het ook op nogal wat kritiek, want de vis die met name in Noorwegen, Ierland, Schotland en Frankrijk in grote netkooien gekweekt wordt, heeft maar een pover leven. Bovendien wordt de vis door de menselijke hand deels “voorzien” van al die gezonde basisstoffen.

Het spreekt voor zich dat de wilde zalm de voorkeur geniet, maar is helaas vaak dusdanig duur dat het voor veel mensen niet haalbaar is om regelmatig wilde zalm te kopen. Wilde zalm uit Alaska kan je in grotere zakken (voor in de vriezer) kopen en deze is wel redelijk betaalbaar.

Hoe gezond is de vis eigenlijk?

Zalm is een vis waar veel mensen enorm van kunnen genieten. Bovendien zit de vis met een zacht typische smaak vol omega 3 vetzuren. Goede vetten dus en de norm is nog steeds dat 2x per week vette vis eten, goed is in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Van alle vissoorten die we kunnen kopen, is de zalm een van de populairste.

Wat bevat de zalm zoal?

 • Omega 3 vetzuren
 • Vitamine D
 • Selenium

Waar zijn deze voedingsstoffen goed voor?

 • Verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
 • Verkleint de kans op depressies.
 • Verkleint de kans op ontstekingen van de gewrichten.
 • Heeft een positieve werking op de hersenen.
 • Heeft een positieve werking op de zenuwen.
 • Heeft een positieve werking voor de ogen, als het om veroudering gaat.
 • Stimuleert de aanmaak van collageen en de elasticiteit van de huid
 • Goed voor de haargroei, glanzend en helpt tegen uitval.
 • Verlaagd de kans op teveel cholesterol.

Kritiek

Natuurlijk is er ook kritiek op het al of niet gezond zijn van de zalm. Aangezien de zalm in de vervuilde zeeën rondzwemt zou de zalm ongezonde stoffen binnen krijgen en als wij die vis dan nuttigen, krijgen wij die stoffen ook binnen. Er is hier echter nog maar weinig van aangetoond en vooralsnog weegt het dus niet op tegen de voordelen van het eten van de zalm.

Wilde zalm versus (biologisch) gekweekte zalm

Het spreekt voor zich dat wilde zalm beter is voor de gezondheid. Deze vis heeft, zoals gezegd, een ruimer "aanbod" aan eten. Daarentegen heeft de gekweekte zalm een mager aanbod aan vis, wat resulteert in minder voedingsstoffen in de zalm. Om de iets blekere kleur op te vangen, stoppen ze nog wel eens kleurstoffen in de zalmen. Bovendien krijgen ze ondermeer antibiotica en groeihormonen toegediend. Hoewel in kleine hoeveelheden, krijg je dit dus wel mee tijdens het nuttigen. Er zijn overigens ook biologisch gekweekte zalmen en die krijgen geen antibiotica en groeihormonen toegediend. Als je dus gekweekte zalm eet, dan is biologische zalm eten een stuk verstandiger.

Hoe eet je zalm?

De zalm is een veelzijdige vis. Je kunt de zalm op een toastje of stukje stokbrood presenteren, maar als moot met wat verse groenten en aardappelen of pasta, is het ook prima te doen. Maar zalm is ook toe te passen bij een pittig wok gerecht en natuurlijk in mooie dunne plakken heerlijk op de boterham. Combineer het met wat rucola sla en een op yoghurt gebaseerde dressing en je bent stijlvol klaar.

Tot slot

Als je een beetje oplet welke zalm je eet, dan kunnen we rustig stellen dat de zalm gezond is en 2x per week een stukje vette vis is prima. Verwerk het in een gevarieerd voedingspatroon en laat het vast onderdeel vormen van je eetpatroon. Geniet er vooral ook van … de zalm is heerlijk!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor gezond haarTips voor gezond haarUw haar gezond houden is niet altijd even makkelijk, vooral in een tijdperk waar haardrogers en stijltangen een dagelijk…
Is gerookte zalm gezond?Is gerookte zalm gezond?Zalm staat er over het algemeen bekend om dat het gezond is. Het heeft een goede voedingswaarde. Gerookte zalm bevat ond…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap. Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen keer op keer mee worste…

Snel afvallen met koolhydraatarm etenGemiddeld komen mensen tijdens hun vakantie zo'n twee tot vijf kilo aan. Tijdens de vakantie wordt er minder gelet op he…
De ene calorie is de andere nietHet is belangrijk dat je inzicht krijgt in de werking van voeding als het gaat om afvallen en om hier een soort van bala…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.