Fruit: de voordelen van de appel!

Fruit: de voordelen van de appel! De appel kennen we allemaal, de voordelen van de vrucht echter niet. Per persoon eten we toch zo'n 10,3 kilo aan appels per jaar. De vrucht kent slechts weinig calorieën, maar enorm veel gezondheidsvoordelen. Wist je bijvoorbeeld dat de appel de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verkleinen? De vrucht kan zelfs het oplopen van kanker voorkomen! De appel bezit verscheidene voedingsstoffen en mineralen, welke bijdragen aan een gezonde lifestyle.

Vezels

Ten eerste bevat een appel 10% van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag. Aangezien we gemiddeld te weinig vezels per dag binnenkrijgen, kan de appel een juist aanvulling bieden op ons eetgedrag. De vezels leveren erg veel gezondheidsvoordelen, zoals:

 • Een goede darmfunctie en stoelgang. Daarnaast kunnen de vezels aambeien, obstipatie en uitstulpingen van de dikke darmwand voorkomen.
 • Het leiden naar een ideaal gewicht. De vezels bevatten namelijk weinig calorieën, maar geven toch een vol gevoel. Dit is een directe aanleiding tot minder calorierijk eten.
 • Preventie bieden tegen coronaire hartziekten. Coronaire hartziektes zijn ziektes met betrekking tot de kransslagader, bijvoorbeeld de hartinfarct.
 • Diabetes type 2 voorkomen. De glucose in het bloedt wordt gehandhaafd door de vezels. Zo krijg je geen pieken of dalen in het bloedsuikerniveau, wat weer een gunstig effect heeft op de gezondheid.

antioxidanten

Ten tweede bevat de appel antioxidanten, namelijk flavonoïden en fenolzuur. Deze zitten beiden voor 50% in de schil van de appel. Antioxidanten hebben een zeer gunstige werking op het lichaam, ze vangen namelijk de vrije radicalen weg. Vrije radicalen staan bekend om hun reactieve vermogen. Ze kunnen in het ergste geval kanker veroorzaken doordat ze schade aan de cellen en het DNA veroorzaken. Dit resulteert in het scenario dat een cel zijn functie niet meer naar behoren uit kan voeren en het onnatuurlijk vaak zal gaan delen, zo ontstaat kanker. Daarnaast stimuleren vrije radicalen ook het verouderingsproces. De hoeveelheid waarin de vrije radicalen in ons lichaam voorkomen, noemen we de oxidatieve stress. Hoe hoger deze stress is, hoe schadelijker de vrije radicalen kunnen worden. Een appel kan deze stress helpen te verlagen, zodat de nadelen van de vrije radicalen zoveel mogelijk in worden geperkt.

Vrije radicalen komen echter ook van nature voor in ons lichaam. In lage hoeveelheden zijn ze dan ook niet schadelijk, ze kunnen zelfs voordelen leveren. Zo gebruikt het immuunsysteem de vrije radicalen om slechte bacteriën onschadelijk te maken of worden ze gebruikt om beschadigde eiwitten in spieren op te ruimen na het sporten. Het probleem zit het hem echter in het feit dat we vaak teveel aan vrije radicalen hebben in ons lichaam. Dit is een directe gevolg toe te schrijven aan een onverantwoordelijke lifestyle: zoals roken, drinken, maar ook ongezond eten. Ongezond eten is namelijk vaak calorie-rijk en teveel calorieën consumeren in een korte tijd zorgt voor een verhoogde hoeveelheid vrije radicalen in ons lichaam. Het is daarom aan te bevelen voldoende antioxidanten per dag te consumeren.

Let op: ook de antioxidanten kunnen gevaarlijk zijn. Bij onverantwoordelijke consumptie (bijvoorbeeld door toedoen van supplementen) kan juist het omgekeerde effect worden bereikt dan wat men streeft te bereiken.

Kalium

Appels zijn ook erg hoog in kaliumgehalte. Dat is erg mooi aangezien kalium een essentiële mineraal is, wat inhoudt dat het lichaam ze niet zelf aan kan maken. Verscheidene lichaamsprocessen kunnen dan ook niet plaatsvinden in de afwezigheid van kalium. Zo lopen de impulsoverdrachten in de zenuwen op basis van verschillende kaliumconcentraties. Daarnaast heeft kalium nog verschillende andere gezondheidsvoordelen:

 • Zo helpt kalium bij het aanmaken van lichaamseiwitten.
 • Een normale en stabiele hartslag in stand te houden.
 • De bloeddruk en bloedsuikerwaarde te reguleren, erg belangrijk om bijvoorbeeld diabetes te kunnen voorkomen.
 • Het vochtgehalte in het lichaam constant te houden.

Een tekort aan kalium resulteert in verzwakte spieren, misselijkheid, lusteloosheid en in het ergste geval zelfs hartritmestoornissen. De verzwakte spieren en de hartritmestoornissen zijn een directe gevolg van het ontbreken van de juiste impulsen. Gelukkig wordt een kaliumtekort zoveel mogelijk voorkomen door het lichaam. Het lichaam weet namelijk wanneer het een tekort of een overschot aan kalium heeft. Het overschot wordt vervolgens uitgeplast. Bij een tekort gaan de nieren de filtratie van kalium afstemmen, zo voorkomen zij dat er teveel van dit mineraal uitgeplast wordt.

Vitamine C

Een appel bevat ook ascorbinezuur, of terwijl vitamine C. Een tekort aan vitamine C kan ernstige gevolgen hebben. Vitamine C zorgt namelijk voor een juiste aanmaak van bindweefsel. Onder begeleiding van ascorbinezuur wordt namelijk het eiwit collageen geproduceerd. Collageen zorgt er weer voor dat het bindweefsel kan ontstaan, het fungeert als een soort lijm zou men kunnen zeggen. Wanneer men hier een tekort aan heeft, zou scheurbuik kunnen ontstaan. Scheurbuik, ook wel scorbutus genoemd, uit zich door bloedend tandvlees, petechiën en inwendige bloedingen. Daarnaast kan een tekort aan ascorbinezuur bijdragen aan een afbrokkelende weerstand, maar ook een vertraagde wondgenezing. Naast het feit dat ascorbinezuur dus helpt bij het vormen van bindweefsel, houdt het ook de weerstand in stand. Ook levert het een essentiële bijdrage aan de opname van ijzer.

Conclusie

Appels kunnen erg gezond zijn en preventief werken tegen allerlei kwalen. Zo spelen de antioxidanten een essentiële rol in het vermijden van allerlei kwalen als kanker en vroegtijdige verouderingsprocessen. Het kalium zorgt ervoor dat de impulsoverdrachten soepel en juist kunnen verlopen. Het vitamine C voorkomt de scheurbuik en allerlei andere aandoeningen door een tekort aan bindweefsel. Ten slotte zorgen de vezels voor het volle gevoel, zodat men niet te calorie-rijk gaat eten, wat weer een beperkend effect heeft op het ontstaan van vrije radicalen. De gezegde 'een appel per dag, houdt de dokter van u af' is dus volledig op zijn plaats!
© 2014 - 2024 Dokterwill, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Fruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit is gezond. Dat is ons allemaal bekend. Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen. To…

Is oolong thee gezond?Is oolong thee gezond?Oolong thee is een traditionele Chinese thee. Het is een mix tussen zwarte en groene thee en beschikt daarom over beide…
Is alcoholvrij bier gezond?Is alcoholvrij bier gezond?Van een gewoon biertje met alcohol weten we over het algemeen dat het ongezond is, maar hoe zit dit eigenlijk met alcoho…
Bronnen en referenties
 • http://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/hoe-gezond-zijn-appels/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
 • http://www.ishetgezond.nl/index.php/fruit/zijn-appels-gezond
 • https://www.salusi.nl/de-appel-erg-gezond-en-goed-als-je-wilt-afvallen/
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/appel-gezond~a574855/
Dokterwill (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.