Wat is postelein en hoe gezond is het?
Misschien is de vraag of je weet wat postelein is, een betere vraag. Postelein is zeker geen nieuwe groente, maar niet al te bekend bij ons. De plant komt van nature met name in het Midden Oosten voor. Het is een groente die op de verschillende continenten al langere tijd wordt gegeten, in Iran zelfs al zolang onze huidige jaartelling. Maar wat voor soort groente is het, wat doet het voor de mens en hoe gezond is postelein?
De basis
Postelein, officieel genaamd Portulaca oleracea en oorspronkelijk afkomstig uit het Midden Oosten, is een éénjarige plant en maakt onderdeel uit van de plantgroep Porselein. Het is een plant die tot ca.50 centimeter hoog kan worden en noemen we een doosvrucht. Wat wil zeggen dat het over droge openspringende vruchten met meer dan een zaad per vrucht gaat. De zaden zijn eetbaar.
De plant wordt gekenmerkt door verspreid staande vlezige bladeren en stengels die enigszins rood kleuren. Bij de gekweekte vorm ontstaat er een soort penwortel.
In Nederland bloeit de postelein in de natuur vanaf juni tot de herfst echt in zet en vormt mooie bloemen. De bloemen zijn eigenlijk alleen in de ochtend goed te zien.
Hoe te eten
Postelein kan vers van het land, maar ook gekookt gegeten worden en heeft een licht zure en ietwat zoute smaak. Omdat postelein om nogal wat warmte vraagt, telen we de planten meestal in de kas, maar op een beschutte plaats kan de plant ook in de Nederlandse zomer buiten groeien.
Om beter van te worden
Postelein heeft ook nog een medicinale werking, namelijk de koortsverlagende werking en het helpt ontstekingen en verstoppingen van de urinewegen mee op te lossen (Hippocrates schreef over postelein dat het koortsen kon genezen). Verder helpt het eten van postelein ook als je last van brandend maagzuur hebt.
Hoe gezond is postelein?
De gezondheidswaarde van voeding wordt steeds belangrijker. Mensen zijn zich steeds meer bewust van wat ze eten en dus is de voedingswaarde, naast het gegeven dat het lekker moet zijn, ook belangrijk.
Voedingswaarde
Postelein bevat voor bladgroente relatief veel omega 3-vetzuren en verder:
- Vitamine A
- Vitamine B1 / B2 / B11
- Vitamine C
- Caroteen
- Calcium
- IJzer
Bewaren
Normaal gesproken koop je postelein per bosje. Zo’n bosje is echter niet lang houdbaar. Dus niet langer dan 2 a 3 dagen bewaren in de koeling. In de diepvries, goed afgesloten kan je het langer bewaren. Blancheer de postelein enkele minuten voor het invriezen en de postelein is wel één jaar houdbaar.
Hoe serveer je postelein?
Er zijn verschillende manieren om postelein klaar te maken, maar zorg dat de blaadjes knapperig blijven (ze kneuzen snel en het knapperige gaat er dan vanaf). Enkele voorbeelden:
- Je kunt het koken en stoven, voeg er een klontje boter aan toe en je hebt een heerlijke groente.
- Roerbakken kan ook en dan is het lekker met wat knoflook, een uitje, wat paprika en wat komijnekaas als garnering.
- Maak er een lekkere smoothie van en combineer het met mandarijn, een beetje limoen en eventueel banaan.
- Met stukjes appel, uitgebakken spekjes en walnoten als je het als salade wilt presenteren.
- Een stamppotje kan ook als je het combineert met een kruimig aardappeltje, wat gebakken spekjes en wat zongedroogde tomaatjes.
Tot slot
We kunnen stellen dat postelein een gezonde groente is die prima aan het dagelijkse voedingspakket toegevoegd kan worden. Bovendien is postelein op verschillende manieren klaar te maken. Een iedere groente met meer dan voldoende voedingswaarde.