De geneeskracht van amarant
In amarant zitten veel meer proteïnen dan in andere granen. Amarant wordt een pseudograan genoemd. Deze pas in de 21e eeuw wijd verbreide graansoort heeft allerlei geneeskrachtige eigenschappen. Daarnaast is amarant een eenvoudige plant om te kweken. Het wordt een belangrijk toekomstgewas genoemd. Amarant kan makkelijk groeien in tropische omstandigheden zodat het in derdewereldlanden voedingstekorten kan tegen gaan.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Makkelijke, nutritieve plant
- Algemene medicinale eigenschappen
- Geschiedenis amarant
- Naamgeving amarant
- Inhoudsstoffen amarant
- Vitaminen in amarant
- Mineralen in amarant
- Amarant tegen kanker?
- Amarant is goed voor de lever
Makkelijke, nutritieve plant
Een van de voordelen van amarant is dat het een graansoort is die niet te veel is veredeld zoals graan dat doorgaans wordt gebruikt voor brood. Daarnaast is amarant een zeer makkelijke plant om te kweken. Amarant is goedkoop en heeft een zeer hoge voedingswaarde. Het kan een belangrijk gewas worden in de toekomst. Met gewassen als amarant kan de ondervoeding beter bestreden worden. In 1991 werd amarant alleen gekweekt in Nepal, Mexico en Zuid-Amerika. Inmiddels komt amarant in heel de wereld voor, ook in Europa. Vrijwel alle amarantsoorten uit Europa komen oorspronkelijk uit Noord-, Midden-, of Zuid-Amerika.Algemene medicinale eigenschappen
Amarant is goed voor het immuunsysteem, vermindert de activiteit van een tumor, helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen, verbetert een verhoogde bloeddruk en kan anemie ofwel bloedarmoede tegen gaan. Daarnaast heeft amarant verschillende anti-allergische eigenschappen. Verder is amarant een sterk antioxidant.Geschiedenis amarant
Amarant werd al gegeten door de Azteken. In het Azteeks heet de plant Huitzilopochtli, wat 'kolibrie aan de linkerkant' betekent. Deze naam verwijst naar het feit dat de kolibrie zich voedt met de amarant; hij blijft in de lucht vliegen terwijl hij eet. In de jaren 70 van de 20e eeuw werd amarant gecultiveerd vanuit in het wild groeiende planten in Mexico. Sindsdien wordt dit gewas steeds vaker gebruikt als cultuurgewas.Naamgeving amarant
De Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van amarant is Amaranthus cruentus. Een veel gebruikte Mexicaanse variëteit van amarant is Amaranthus hypochondriacus. Amaranthos is een woord wat uit het Grieks stamt en het betekent zoiets als 'nooit vervagende bloem', verwijzend naar de rode bloeisels die lang blijven aanhouden. Amarant wordt het het derde millenniumvoedsel genoemd omdat het is herontdekt na het jaar 2000, in het derde millennium van onze jaartelling. Amarant is een pseudograan, net zoals quinoa.
Mexicaans onderzoek uit 2008 laat zien dat globuline en luteline, componenten die in amarant zitten, potentieel bloeddruknivellerende eigenschappen hebben.
Inhoudsstoffen amarant
Amarant bevat veel proteïnen, mineralen, saponinen, vezels, onverzadigde vetzuren, vele vitaminen uit het B-complex, vitamine A en vitamine C. Het bevat maar liefst 18 verschillende belangrijke aminozuren. Er zitten geen gluten in waardoor het goed past in een glutenvrij dieet van mensen met coeliakie. Bovendien bevat het veel vitaminen uit het B-complex in combinatie met vetzuren, iets waar mensen met een psychische stoornis vaker last van hebben. Daarnaast zit er een peptide in amarant die luistert naar de naam Ay-AMP. Deze peptide bestrijdt verschillende schimmels zoals Candida albicans, Trichoderma sp., Fusarium solani, Penicillium chrysogenum, Geotrichum candidum, Aspergillus candidus, Aspergillus schraceus en Alternaria alternata.Vitaminen in amarant
In 100 gram amarant zit 45% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine B6. Het bevat 29% van de ADH aan B5, 21% van de ADH aan B11, 17% van de ADH aan B2, 10% van de ADH aan B1, 8% van de ADH aan vitamine E, 6% van de ADH aan B3 en 5% van de ADH aan vitamine C. Daarmee is amarant een bijzonder vitaminerijke voedingsstof.Mineralen in amarant
De percentages voor mineralen in amarant zijn nog een stuk indrukwekkender dan die van vitaminen. Voor mangaan geldt dat er maar liefst 159% van de ADH in een ons zit. Fosfor zit met 80% van de ADH in dit van oorsprong Azteeks gewas. Magnesium zit er met 70% van de ADH in. IJzer volgt met 59% van de ADH. Zink zit met 30% van de ADH in amarant. Voor calcium geldt een ADH-waarde van 16% en kalium sluit deze imposante opsomming met 11% van de ADH. Met deze percentages is amarant een stuk gezonder dan menig graansoort.
In tropische landen waar de amarant groeit worden de bladeren van amarant eveneens gegeten.