Gefermenteerde rode rijst is niet onschuldig te noemen

Gefermenteerde rode rijst is niet onschuldig te noemen Opletten met gefermenteerde rode rijst, want het is ontstaan door een fermentatieproces met de schimmel Monascus purureus. Dit is een kleurstof die slecht is voor onze gezondheid, en daarom niet onschuldig kan worden genoemd. Met de kleurstof van gefermenteerde rode rijst worden in de traditionele Chinese keukens verschillende voedingsproducten gekleurd zoals pasta, azijn, eend en zelfs wijnen. De veiligheid kan echter niet worden gegarandeerd, door ongewenste bijproducten met vervelende nevenwerkingen. En toch worden capsules met gefermenteerde rode rijst gretig geslikt bij een teveel aan cholesterol. Ze zijn echter onbetrouwbaar en kunnen het beste worden vermeden. Er bestaan nog andere methodes om de cholesterol te verlagen en dan nog op een natuurlijke wijze. Deze bepaalde natuurproducten hebben alleszins geen nevenwerkingen, omdat ze niet zijn bewerkt met chemische producten en of kleurstoffen.

Cholesterol

Het is noodzakelijk om te weten dat er twee soorten cholesterol bestaan, namelijk:
  • De L D L cholesterol (ofwel de slechte cholesterol). L D L heeft de eigenschap zich heel gemakkelijk te hechten aan beschadigde plekken van de bloedvaten. Hierdoor neemt het risico toe voor vernauwing en later 'verstopping' van de bloedvaten. Dit kan weer leiden tot problemen in de vorm van een hartinfarct of een herseninfarct.
  • De H D L cholesterol, dus de goede cholesterol. H D L heeft als goede eigenschap, dat het de L D L cholesterol aan zich bindt waarna het afgevoerd wordt naar de lever, voor verdere afbraak. Daarna verlaat dit het lichaam via de ontlasting.

Wanneer er meer L D L dan H D L in het bloed aanwezig is kan alle slechte cholesterol niet worden afgevoerd

Ons lichaam heeft dus twee soorten cholesterol nodig, maar dan wel in de juiste verhouding.

Gefermenteerde rode rijst

Wetenschappers isoleerden in de jaren zeventig monacolines uit gefermenteerde rode rijst, die later konden dienen als de meest gebruikte cholesterolverlagers. Door het enzym H M G- C o A- reductase te blokkeren, remde het de aanmaak van cholesterol, waardoor de cholesterolspiegel zou worden verlaagd.

De Amerikaanse Food and Drug Administration vond na deze ontdekking dat voedingssupplementen op basis van gefermenteerde rode rijst moesten worden onderworpen aan de geneesmiddelenwetgeving. Maar dit is bij nader inzien nooit gebeurd. De supplementen zijn dus nog niet gegarandeerd veilig en veroorzaken overigens vervelende nevenwerkingen.

Is gefermenteerde rode rijst nog een natuurproduct te noemen en is het veilig?

Wetenschappelijke studies bevestigen de werkzaamheid. Gefermenteerde rode rijst zou dus kunnen helpen om het bloed te 'revitaliseren'. Dat houdt in het opnieuw tot leven brengen van bepaalde nodige bloedfuncties, waardoor verbetering van de bloedcirculatie, bloeddruk en ook cholesterol kunnen plaatsvinden.

Bij gefermenteerde rode rijst werd specifiek een daling waargenomen van L D L en totale cholesterol. Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst waren echter niet gestandaardiseerd. Volgens de European Food end Safety (E F C A) is een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K nodig om het gewenste effect te bereiken.

Zo kon deze hoeveelheid actieve stof variëren in verschillende preparaten. Ook omdat deze producten - door het fermentatieproces - niet zuiver waren, werden er nog andere stoffen gevormd zoals: citrinine. Deze stof zou toxisch zijn voor lever en nieren en moest zoveel mogelijk worden vermeden.

Volgens wetenschappelijk onderzoek werden er in vier van de twaalf onderzochte supplementen citrinine teruggevonden. Omdat supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst niet gegarandeerd veilig zijn, hebben deze dezelfde nevenwerkingen als statines, zoals onder andere spierpijn.

Een statines is een cholesterolverlagend medicament dat ingrijpt op de synthese van cholesterol door de snelheidsbepalende stap (H M G-C o A reductase) in de productie van cholesterol te remmen. Een statines wordt voorgeschreven bij een verhoogd cholesterol, suikerziekte en preventie van hart- en vaatziekten.

Kosten gefermenteerde rode rijst t.o.v. statines

Een kuur met gefermenteerde rode rijst is minstens tien maal duurder dan een behandeling met statines. Statines worden vergoed door onder andere CM (Christelijke Mutaliteit), een Belgisch ziekenfonds.

Somtijds wordt bij overgevoeligheid voor statines gefermenteerde rode rijst voorgesteld, maar de dosis kan ook worden verlaagd of vervangen door een ander product. Het zal alleszins altijd goedkoper zijn, dan op rode rijst over te stappen.

Werking en risico's statines

Bij klinische onderzoeken bleken statines goed resultaten te hebben. Ze werden eveneens gestandaardiseerd, waardoor de kans op hart- en vaatziekten forst afnam. Bijna anderhalf miljoen Belgen namen ze. Ondanks de fantastische resultaten is dit middel nu erg omstreden.

Door de indrukwekkende lijst met mogelijke bijwerkingen, zijn er toch vele gebruikers overgestapt naar andere manieren om hun cholesterol te kunnen verminderen. Veel mensen geven nu de voorkeur aan natuurlijke middelen, want chemische producten hebben immers vaak bijwerkingen, die een mens meestal nog zieker maken dan hij in principe al was.

Alternatief om je cholesterol onder controle te krijgen

Jack Boekhorst, gezondheidscoach van beroep, heeft ervaring met het helpen van mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Omdat hij voorstander is van een natuurlijke methode heeft hij in samenwerking met andere natuurkundigen bestaande methodes verder aangepast en verfijnd, waardoor deze nieuwste ontwikkeling nog veel effectiever werd!

Dit is een methode die is uitgegroeid tot de Cholesterol Omlaag Methode die inmiddels al honderden mensen heeft geholpen hun cholesterol op een natuurlijke wijze te verlagen. Er werd besloten om deze simpel te volgen methode te ontwikkelen, om op deze manier cholesterol op een natuurlijke wijze te kunnen verlagen. Dit is een wijze met simpele actieplannen en instructies die heel eenvoudig te volgen zijn. Zo kan de cholesterol dalen tot de veilige 5,2 m mol/I (200 mg/dl).

Eindconclusie

Gefermenteerde rode rijst, alsook statines en citrinine zijn over het algemeen slecht bevonden voor onze gezondheid. Een natuurproduct of -methode kan een betere keuze zijn. Daarom zouden artsen in eerste instantie moeten proberen om de cholesterol te verlagen op een natuurlijke wijze. Waarschijnlijk gaat dit minder snel, maar het heeft dan ook een kleinere kans op nevenwerkingen. Zo zal een beetje geduld uiteindelijk toch worden beloond!
© 2015 - 2022 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijzeRode gist rijst: cholesterol verlagen op natuurlijke wijzeRode gist rijst is een supplement dat bewezen effectief is in de strijd tegen een hoog cholesterol. Voor mensen die een…
Rijstgerechten uit andere culturenRijst kennen we al lang, maar de meeste mensen eten rijst op de traditionele manier. Toch zijn er veel rijstgerechten ui…
Gezonde en lekkere sushi, alternatieve sushireceptenGezonde en lekkere sushi, alternatieve sushireceptenVeel mensen denken dat sushi gezond is, maar dat hoeft niet altijd waar te zijn. Veel sushi wordt namelijk ongezond gema…
Gefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidGefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidVoedsel werd oorspronkelijk gefermenteerd om het langer houdbaar te maken. Het eten van gefermenteerd voedsel draagt tev…

Soorten suikersSoorten suikersSuiker is een stof die nodig is als brandstof voor ons lichaam. Suiker is de chemische naam van een koolhydraat (sachari…
De bloedsuikerspiegel: Wat houdt het in?De bloedsuikerspiegel: Wat houdt het in?De bloedsuikerspiegel is een maat voor het glucosegehalte in het bloed, deze wordt weergegeven in millimol/mL. De bloeds…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsmagazine Knack body talk: 'Gezond door het leven'
  • http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen.
Reacties

Jeannine Cristens, 24-12-2018
Ik neem al een paar jaar rode rijst, nu stel ik vast dat mijn stoelgang rood kleurt. Is dit normaal? Reactie infoteur, 28-12-2018
Dag Jeannine Cristens,

Heeft u dan eerder daar niets van opgemerkt? Als die rood gekleurde stoelgang zo maar plotseling gebeurde, dan moet u zeker en vast uw huisarts of apotheker raadplegen! Verder nog goeie moed.
Met vriendelijke groet,
Enza_9o-.

A. Liem, 17-12-2018
Heel graag zou ik van U vernemen of citrinine inderdaad ook in mannavitaal red yeast rice aanwezig is?
Bij voorbaat veel dank. A.L. Reactie infoteur, 18-12-2018
Beste A. Lien,

Wat U me vraagt staat niet in mijn artikel en kan ik hier geen antwoord op geven. Sorry hiervoor! Kijk liever op de verpakking of citrinine er op staat. Ik weet wel dat citrinine toxisch is voor lever en nieren en dezelfde uitwerking heeft als statines. Zoals o.a. spierpijn! Deze worden voorgeschreven bij een te hoge cholesterol. Een natuurproduct of methode kan een betere keuze zijn! Vraag aan uw arts om dit op een natuurlijke manier te doen! Nog een goede gezondheid toegewenst!

Met vriendelijke groeten,
Enza_9o-.

Ben Adriaanssen, 17-09-2017
Staties gebruikt voor hypercholesterolemie.
Vanwege bijwerkingen gestopt. Op aanraden arts rode rijst gist gaan gebruiken. Na een week of 6 beangstigend gevoel op de bost gekregen een gevoel alsof er elk moment iets kan "knappen" in mijn borst. Beland op de SEH met dit onverklaarbare angstige gevoel. Bij onderzoek waren seh bloedwaarden normaal en chol. gehalte perfect. Ecg liet ischemie zien ook bij inspanning. Echo hart gb. Ct scan coronairvaten ook gb. (Ik ben 51 jaar). Vervolgens wees mijn vrouw me dat ik al enkele dagen geen rode rijst gist gebruikt had omdat ik dit vergeten was te kopen. Tegelijk merkte ik op dat mijn klachten weg waren.
Via de cardioloog naar de longarts en via hem ook een pet scan gemaakt van de thorax. Uitslag gb. Ik begin zelf te denken dat dit mogelijk een bijwerking zou zijn van deze tabletten. Nadat ik na een 2 maanden toch weer rode rijst gist tabletten begon te gebruiken kwamen de beangstigende klachten na een 4 dagen opnieuw terug. Voor mij het bewijs dat deze tabletten niet onschuldig zijn. En dat te bedenken wat mijn klachten allemaal teweeg gebracht hebben. Diverse bezoeken cardioloog en longarts en de vele onderzoeken. Ik ga het nooit meer gebruiken en voel me nu goed. Dan maar een hoger cholesterol gehalte.
Groet Ben. Reactie infoteur, 25-09-2017
Beste Ben,

Het is aangenaam te weten dat u door dit artikel te lezen uw gezondheid heeft teruggevonden.
Het was zeker en vast goed deze rode rijst tabletten even te vergeten, waardoor tegelijk die onverklaarbare angst gevoelens waren verdwenen. Nadien door hergebruik kwamen die klachten na 4 dagen terug. Dit is inderdaad een bewijs dat rode rijst tabletten niet onschuldig zijn te noemen! Ook een te hoog cholesterol gehalte kan worden voorkomen! Leest daarom het artikel "Is een te hoge cholesterol slecht voor onze gezondheid"?
Met vriendelijke groet,
Enza_9o-.

Anja, 05-03-2017
Vraag, zit er in deze rode gist rijst tabletten ook lactose? Reactie infoteur, 06-03-2017
Beste Anja,

Rode gist rijst is een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken. Het wordt er al eeuwenlang in grote hoeveelheden geconsumeerd. Zoals: Gluten, soja, lactose, conserveermiddelen, synthetische geur en kleurstoffen.

Met vriendelijke groet,
Enza_9o-.

Petra, 18-12-2016
Na een hartinfarct moet en wil ik het cholesterol laag houden, simvastatine en pravastatine kan ik niet verdragen maar geduld en veel tijd om het cholesterol naar 1.8 te verminderen heb ik niet omdat de angst om te hoog cholesterol te krijgen ook aanwezig is. De keus tussen statine of rode rijst is kiezen tussen twee kwaden, waarbij de rode rijst toch de voorkeur krijgt of niet? Reactie infoteur, 20-12-2016
Beste Petra,

In jouw geval zou ik de "Cholesterol Omlaag Methode" gebruiken. Omdat deze natuurlijke methode van Jack Boekhorst inmiddels al honderden mensen heeft geholpen hun cholesterol op een natuurlijke wijze te verlagen. Er werd besloten om deze simpel te volgen methode te ontwikkelen, om op deze manier cholesterol op een natuurlijke wijze te kunnen verlagen. Dit is een wijze met simpele actieplannen en instructies die heel eenvoudig zijn te volgen.
Zo kan de cholesterol dalen tot de veilige 5,2 m mol/l (200 mg/dl). Dit kan je gewoon bespreken met je huisarts. Deze zal je zeker op weg helpen! Véél succes en een goede gezondheid toegewenst!

Met vriendelijke groet,
Enza_9o-.

Annemie, 29-08-2016
Beste,
zou het kunnen dat ik maagzuur krijg door het innemen van rode rijst? Ik neem deze reeds 6 maanden in. Reactie infoteur, 30-08-2016
Beste Annemie,
Stop maar liever met het innemen van rode rijst, want anders gaan er nog meer nevenwerkingen verschijnen. En daar ga je toch zeker niet op wachten veronderstel ik? Want, gefermenteerde rode rijst, alsook statines en citrinine zijn over het algemeen slecht bevonden voor onze gezondheid. Een natuurproduct of methode kan een betere keuze zijn. Vraag liever aan een natuurarts of bevoegd persoon om je een natuurlijk middel voor te schrijven! Véél succes, en een goede gezondheid toegewenst!
Met vriendelijke groet, Enza_9o-.

Pynebrouck Roland, 09-05-2016
En vertel eens als de rode rijst niet gezond is en de statines ook niet, wat is dan het natuurlijk middel?dat lees ik er niet bij;Ik neem elke dag 500mg VIT C,omdat ik met simvastatines alles vergat, ik kon zelfs op geen frans woord meer komen. en mijn haar uitviel, spierpijn, slecht slapen. Reactie infoteur, 12-05-2016
Beste Roland,

Omdat rode rijst en statines niet gezond zijn en zogezien ook simvastatine niet, hebben zij altijd nevenwerkingen. Met simvastatine stoppen kan geen kwaad, maar dan wordt de cholesterol weer verhoogd net als voorheen. Stop met simvastatine alleen in overleg met uw arts. Als u het natuurlijk middel van Jack Boekhorst wil weten, vraag het aan op Google. Of vraag aan uw arts om een natuurlijk middel voor te schrijven. Verder, nog een goede gezondheid toegewenst!

Met vriendelijke groet,
Enza_9o-.

An, 19-03-2016
Vraag: Ik slik nu 3 maanden van Pharma Nord de Rode Gist Rijst. Heb sinds 2 weken veel spierpijn in mijn rechter bil de pijn trekt helemaal door tot de knieholte. Kan dat komen door de Rode gist rijst tabletten, of is dit toeval. Van de Crestor had ik geen spierpijn alleen werd ik kortademig en dus snel moe. Reactie infoteur, 20-03-2016
Beste An,

Om op uw vraag te antwoorden, zou ik u willen aanraden om te stoppen met deze pillen, want ze doen meer kwaad dan goed, omdat ze zijn verwerkt met kleurstoffen. Want gefermenteerde rode rijst, alsook statine en citrine zijn over het algemeen slecht bevonden voor onze gezondheid. Daarom zou volgens mij een natuurproduct of methode een betere keuze zijn. Daarom zouden artsen in eerste instantie moeten proberen om de cholesterol te verlagen op een natuurlijke wijze. Waarschijnlijk gaat dit minder snel, maar heeft ook een kleinere kans op nevenwerkingen. Zo zal een beetje geduld uiteindelijk toch worden beloond. Veel moed en succes toegewenst!

Met vriendelijke groet,
Enza_9o-.

Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 31-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.