De geneeskracht van spinaziepoeder

Spinaziepoeder is een gezond voedingssupplement. Het heeft diverse medicinale eigenschappen. Spinaziepoeder gebruiken is een relatief makkelijke manier om veel voedingsstoffen tot je te nemen. Je krijgt vooral veel ijzer, magnesium en vitamine A binnen als je spinaziepoeder als supplement gebruikt. Je kunt dit groene poeder op diverse manieren inzetten in de keuken. Gedroogd spinaziepoeder eten is een eenvoudige manier om aan je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen te voldoen, helemaal als je het combineert met het eten van verse groenten en fruit. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

iNHOUD:


Waarom groenten drogen?

De Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van spinazie is Spinacia oleracea. Spinazie is al eeuwenlang een heerlijke groente. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt er steeds vaker spinaziepoeder te koop aangeboden. In onze moderne tijd, waar er te weinig tijd is voor alles, wordt het steeds populairder om middels het eten van gedroogde groenten aan voldoende vitaminen en mineralen te komen. In feite is het nog niet zo dom om groenten te drogen. In Afrika doet men dat traditioneel om barre tijden om voedselgebied het hoofd te kunnen bieden. Groenten drogen is de beste vorm van het bewaren van voedsel. In vergelijking tot inblikken, invriezen en inpotten blijven er meer nutriënten behouden tijdens het droogproces.

Close-up spinazie / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Close-up spinazie / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Spinaziepoeder is een rijke bron van carotenoïden, stoffen die in het lichaam worden omgezet tot vitamine A.

Goede bron van magnesium

Japans onderzoek uit 1995 toont aan dat spinaziepoeder een rijke bron is van magnesium, misschien wel één van de rijkste bronnen op aarde. Critici zeggen soms dat het oxaalgehalte deze overvloed teniet doet aangezien een hogere oxaalzuurgehalte betekent dat er meer mineralen, vooral calcium en magnesium, worden gebonden. Het oxaalzuurgehalte heeft geen invloed op de biobeschikbaarheid van magnesium, zo blijkt uit het Japanse onderzoek. Magnesium is onder andere belangrijk voor de botaanmaak. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat er geen relatie kon worden gevonden in verhoging van calciuminname en stevigere botten.

Spinaziepoeder tegen aderverkalking

Aan ratten werd in een Koreaans onderzoek uit 2014 een dieet gegeven dat rijk is aan transvetten. Hierdoor werden de ratten licht ziek; ze kregen onder andere last van hyperlypedemie. Hyperlypedemie is een situatie waarbij er meer bloedvatten in het bloed bevinden. In combinatie met een hoge oxidatieve stress kan dat leiden tot aderverkalking en deze ziekte leidt weer tot een verhoogd risico op beroerten en hartinfarcten. Het eten van spinaziepoeder leidde tot allerlei betere bloedwaarden. Ook de lever werkt beter als het er een supplement van spinaziepoeder wordt toegediend. De onderzoekers concluderen dat dit poeder de oxidatieve stress in het lichaam van bijvoorbeeld leukocyten nivelleert. Ook wijzen de onderzoekers op de belangrijke rol van polyfenolen in spinaziepoeder om antioxidantwerking werking te genereren.

Allergie voor spinaziepoeder komt sporadisch voor

Moge spinaziepoeder zeer gezond zijn, deze gezondheidsvoordelen gelden niet altijd voor mensen die werkzaam zijn met deze groene fijnstof. Een spinaziepoederallergie is zeldzaam. Sommige mensen hebben last van een allergie als ze in aanraking komen met te veel spinaziepoeder. Dat zijn bijvoorbeeld werknemers in een fabriek waar men in aanraking komt met dit poeder. Er is één geval bekend van een Duitse vrouw van 51 die hypersensitivity pneumonitis kreeg nadat ze werkte met spinaziepoeder dat wordt gebruikt als kleurstof in voedsel. Een 30-jarige man uit de V.S. kreeg de ziekte chronische verkoudheid gediagnosticeerd nadat hij 9 jaar had gewerkt in een pastafabriek waarbij veel spinaziepoederstof in de lucht kwam.

Spinazie brengt hongergevoel onder controle

In spinazie zitten stoffen die meehelpen om het gewicht onder controle te brengen. De stof die hier wordt bedoeld komen uit de groep van thykaloïden. Deze stof kan hedonische honger of de onbedwingbare eetdrang binnen de perken houden omdat de aanmaak van het hormoon leptine dat het hongergevoel produceert, wordt tegengegaan.

Onderzoekers in 2014 zagen dat het spijsverteringsproces door de groene celmembramen uit spinazie enigszins werd vertraagd; dat is een andere manier waarop het brein het signaal krijgt dat het lichaam verzadigd is. Ook hierdoor blijft het hongerhormoon langer ongeactiveerd. Op deze manier houdt spinazie het lichaamsgewicht onder controle.

Antioxidant voor voeding

Een Koreaans onderzoek uit 2002 laat zien dat spinaziepoeder als antioxidant in voedingsmiddelen kan worden gebruikt. Men voegde spinaziepoeder toe aan deeg en zag dat dit deeg minder snel oxideerde dat niet behandeld deeg.

Eettips spinaziepoeder

 • Spinaziepoeder kun je toevoegen aan een groentesmoothie.
 • Spinaziepoeder kun je toevoegen aan een crème fraîche om een dipsaus te maken. De saus wordt hierdoor groen. Het is extra lekker in combinatie met kruiden zoals koriander, munt en basilicum.
 • Je kunt dit poeder door een soep doen als het al in de soepkom zit.
 • Spinaziepoeder kun je door een havermout of zelf te maken muesli doen.
 • Spinaziepoeder kun je met water vermengen en als drank opdrinken.
 • Doe eens een lepel spinaziepoeder door je wortelsap; spinaziepoeder kun je toevoegen aan verse sappen uit de slow-juicer.
 • Humus kun je verrijken met spinaziepoeder. Het krijgt vervolgens een groene kleur en je maakt de humus extra voedzaam.
 • Spinaziepoeder kun je toevoegen aan een currymaaltijd.
 • Poeder van spinazie kun je toevoegen aan een stamppot.
 • Dit poeder kun je toevoegen aan pannenkoekbeslag voor mooie groene pannenkoeken.
 • Spinaziepoeder kun je toevoegen aan meel voor het verkrijgen van groene bakproducten met extra voedingswaarde.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ga voor gezond eten: SpinazieGa voor gezond eten: SpinazieAllemaal kennen we Popeye nog wel die ontzettend sterk werd door het eten van veel spinazie, maar is spinazie nou werkel…
Spinazie als medicijn in de fytotherapieSpinazie als medicijn in de fytotherapieSpinazie is een gezonde, eenjarige bladgroente uit de amarantenfamilie. Het is onder andere familie van de ganzenvoet en…
Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?Producten en gerechten, waarin spinazie en vis worden gecombineerd, zijn erg populair in Nederland. Zo liggen er in het…

De geneeskracht van broccolipoederBroccoli staat al jarenlang hoog in de top 10 van superfoods. Nu is er nog een product bijgekomen: broccolipoeder. Dit p…
De geneeskracht van rodebietpoederRodebietpoeder is een belangrijk nieuw algemeen gebruikt voedselproduct van begin derde millennium. Bietjes zijn lekker…
Bronnen en referenties
 • Spinazie bron van magnesium: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8926539
 • Spinaziepoeder tegen aderverkalking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999804/
 • Spinaziepoederallergie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9540375
 • Spinaziepoeder chronische verkoudheid:http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2004.00685.x/full
 • Spinaziepoeder tegen honger: http://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Thylakoids_from_spinach_enhance_weight_loss_new_study_shows/101391
 • Spinaziepoeder antioxidant deeg: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12236695
 • Foto spinazieveld: "JfCamachilesMabalacatSpinach440fvf" by Judgefloro - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
 • Foto close-up: "Spinacia oleracea Breedblad scherpzaad" by Rasbak - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -
 • Afbeelding bron 1: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.