De geneeskracht van broccolipoeder
Broccoli staat al jarenlang hoog in de top 10 van superfoods. Nu is er nog een product bijgekomen: broccolipoeder. Dit poeder heeft zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat het een concentratie aan voedingsstoffen bevat. Een nadeel is dat niet alle voedingsstoffen in broccolipoeder zonder meer worden opgenomen in het menselijk lichaam. Toch kan broccolipoeder een zeer gezond supplement zijn in je dagelijks menu. Je kunt overigens gewoon broccoli blijven eten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Poeder en spruiten
De geneeskracht van broccoli is redelijk bekend onder consumenten. Broccolipoeder bevat in vergelijking met zijn verse variant een grote concentratie van
fytonutriënten zoals
vitaminen,
mineralen,
flavonoïden en
polyfenolen. Dat is één van de redenen om het in te nemen. De belangrijkste werkzame stoffen in broccoli zijn sulforafanen. Deze kunnen echter niet worden aangemaakt zonder het enzym myrosinase wat niet in broccolipoeder zit. Dit enzym zit echter wel overvloedig in
broccolispruiten of broccolikiemen. Daarom raden wetenschappers aan om broccolipoeder in te nemen samen met broccolispruiten.
Broccolipoeder en broccolispruiten
Broccolipoeder heeft een kankerbestrijdende werking doordat er sulforafanen in zitten. Nu is het alleen zo dat voor de omzetting van sulforafanen uit de glucorafanine die in broccoli zit, er een
enzym nodig is genaamd myrosinase. In broccolispruiten zit dit enzym in hoge mate. Vandaar dat Amerikaanse onderzoekers in 2011 een onderzoek publiceerden waaruit blijkt dat de kankerbestrijdende werking van broccolipoeder beter tot zijn recht komt wanneer dit samen wordt gegeten met broccolispruiten. In 2011 werd er een onderzoek in China gepubliceerd naar de biobeschikbaarheid van broccolipoeder en de sulforafanen erin. De Chinezen maakten in hun onderzoek onderscheid tussen glucorafaninerijk en sulforafaanrijk broccolipoeder. Het bleek dat sulforafaanrijk broccolipoeder veel beter door het lichaam wordt opgenomen dan glucorafaninerijk poeder. Dat heeft te maken met het enzym dat moet worden ingezet om glucorafanine om te zetten in glucosinolaten zoals sulforafaan. In een ander onderzoek waarbij broccolipoeder en broccolispruiten door yoghurt en muesli werd gedaan blijkt eveneens dat als broccolipoeder samen met broccolispruiten word gegeten de hoeveelheid sulforafanen drastisch toeneemt. Deze kankerbeschermende stof ontstaat beter door de synergetische werking tussen broccolispruiten en -poeder.
Broccolipoeder tegen hart-en vaatziekten
In 2014 werd een Iraans onderzoek gepubliceerd waarbij de onderzoekers diabeten onderzochten die de
heliobacter pylori-bacterie bij zich dragen. Deze bacterie geeft onder andere een verhoogd risico op
hart- en vaatziekten. Sulforafaan in broccoli is een krachtige anti-bacteriële stof. Het blijkt dat als broccoli wordt gebruikt in combinatie met medicijnen, infecties met heliobacter pylori minder vaak plaats vinden. Bovendien worden alle parameters die gebruikt worden om hart- en vaatziekten te determineren verbeterd door broccolipoeder. De wanden van de bloedvaten worden schoon gemaakt door broccoli. Het heeft een ontstekingsremmende werking waardoor minder plaque aan de bloedvatwanden komt te zitten. Dat leidt eveneens tot meer flexibele bloedvaten en daarom een lagere bloeddruk.
Tomaatpoeder en broccolipoeder
Van
tomaat is al wat langer bekend dat het een preventieve en genezende werking heeft bij prostaatkanker. Een Frans onderzoek uit 2007 toont aan dat broccolipoeder meer effectief werkt tegen prostaatkanker in combinatie met tomaat. In hun onderzoek gaf men tomaatpoeder en broccolipoeder aan ratten die waren geïmplanteerd met een tumor. Sommige ratten kregen alleen tomaatpoeder te eten, andere alleen broccolipoeder en een derde groep kreeg een combinatie hiervan te eten. Bij de groepen die alleen tomaat- en broccolipoeder aten verminderden de tumor minder snel dan bij de groep ratten die een combinatie van tomaat- en broccolipoeder aten. Tomaat en broccoli versterken elkaar in hun effect; dat wordt een synenergetische werking genoemd. Sinds het begin van het derde millennium heeft de wetenschap steeds meer belangstelling voor synenergetische werking van stoffen.
Gebruikstips broccolipoeder
- Broccolipoeder kun je toevoegen aan een soep.
- Doe eens broccolipoeder door een dipsaus.
- Broccolipoeder kan door een smoothie worden gedaan.
- Een glas groentesap wordt extra gezond als er broccolipoeder in zit.
- ´ s Morgens kun je broccolipoeder door een zelf gemaakte muesli of havermout doen.
- Broccolipoeder kun je toevoegen aan een brood dat je zelf bakt.