De geneeskracht van rodebietpoeder
Rodebietpoeder is een belangrijk nieuw algemeen gebruikt voedselproduct van begin derde millennium. Bietjes zijn lekker en zeer gezond. Ze zijn zelfs zo gezond dat het een superfood is wanneer je er een poeder van maakt door bietjes te laten drogen. Wetenschappers waarschuwen alvast dat het poeder zo boordevol mineralen zit dat je er niet te veel van moet eten. In gezonde hoeveelheden is het goed voor het bloed, de bloeddruk, de darmen en nog veel meer gebieden in het lichaam.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Rodebietpoeder bloeddrukverlagend
Volgens wetenschappelijk onderzoek kan rodebietpoeder en rodebietensap bloeddrukverlagend werken in normale doseringen. In rode biet zit veel nitraat, wat een diureticum is. Kaliumnitraat wordt al langer gebruikt als vochtafdrijvend middel. In rodebietpoeder zit relatief veel nitraat. Dat is één van de redenen dat rodebietpoeder de bloeddruk verlaagt. Plaspillen, pillen die vochtafdrijvend werken, hebben hetzelfde effect; ze zijn vochtafdrijvend en hebben daardoor een bloeddrukverlagende werking. Rodebietpoeder heeft echter nog iets anders, namelijk antioxidanten in de vorm van vitaminen, mineralen en
polyfenolen. Hierdoor kan de oorzaak van hoge bloeddruk, ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen die zorgen voor vaatvernauwing door plaque op de aderwanden, worden tegengegaan. De onderzoekers waren vooral te spreken over de lage dosering die het bloeddrukverlagende effect bewerkstelligt; er is slechts 100 gram rodebietensap per dag nodig. In een onderzoek wat werd gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk in 2012 blijkt dat er geen verschil is tussen vers bietensap en bietenpoeder. Men gebruikte bietenpoeder in broodproducten en vers bietensap. Tussen de beide groepen gebruikers waren geen verschillen te zien in de werking tegen verhoogde bloeddruk. Bietensap biedt eveneens een concentratie van vitaminen en mineralen, net als rodebietpoeder.
Betacyaninen zijn de meest gezonde groep voedingsstoffen in
rode bietjes.
De combinatie met appelsap
Een ander onderzoek toont aan dat dagelijks 500 gram rodebietensap of
appelsap drinken de bloeddruk aanmerkelijk verlaagt. Dit Australische onderzoek werd gepubliceerd in 2012. Aan de rest van het dieet werd verder niets aangepast. Het experiment duurde twee weken. Dat was genoeg om de positieve effecten van rodebietpoeder en appelsap op de bloeddruk te meten. In deze twee weken voerde men normale dagelijkse taken uit. Overigens zijn er nog veel meer vochtafdrijvende groenten zoals
bleekselderij.
Bietjes goed voor de lever
Bietjes hebben een leverbeschermende werking, zo concluderen Hongaarse onderzoekers in 2007. De wetenschappers gaven bietensap aan ratten die men met een leverprobleem had opgezadeld. Vervolgens ging men de levers analyseren en het bleek dat de levers van ratten die bietensap hadden gekregen er beter aan toe waren. Er zat onder andere meer
zink en koper in de levers van met bieten behandelde ratten en deze mineralen gaan oxidatie tegen. De wetenschappers vermoeden dat de verhoogde aanwezigheid van de twee mineralen eraan bijdragen dat de lever sterker herstelt na een probleem.
Neem niet te veel rodebietpoeder
Hongaarse onderzoekers zien in 2007 dat er zoveel mineralen en vitaminen in bietjes zitten dat rodebietpoeder misschien te veel mineralen bevat als we er te veel van innemen. Als positieve punten zien de wetenschappers in dat de hoge mineralenhoeveelheid kan helpen bij een ijzertekort en prikkelbaredarmsyndroom. Dan moet er wel slechts weinig van genomen worden. De onderzoekers sommen in hun uittreksel nog eens op dat rodebietpoeder betaïne, betanine, vulgaxantine,
polyfenolen, foliumzuur en verschillende mineralen en sporenelementen zoals zink,
natrium,
mangaan,
magnesium,
kalium,
ijzer, calcium, koper, boor, aluminium en barium bevat. De Hongaarse onderzoekers zeggen dat wie te veel rodebietpoeder gebruikt een accumulatie of opeenhoping van deze metalen in de lever kan veroorzaken.
Er is ook gele of witte bietpoeder.
Eettips rodebietpoeder
- Rodebietpoeder kun je toevoegen aan een groentesmoothie met overwegend rode groenten zoals tomaat.
- Je kunt het toevoegen aan een warme kaassaus zodat je de kaassaus roze maakt.
- Bietpoeder kun je toevoegen aan een crème fraîche op een dipsaus te maken. De saus wordt hierdoor rood of roze. Het is extra lekker in combinatie met kruiden zoals koriander, chilipeper en basilicum.
- Je kunt dit poeder door een soep doen als het al in de soepkom zit.
- Rodebietpoeder kun je mengen met andere poeders zoals spinaziepoeder en broccolipoeder om een instant koele groentedrank te maken.
- Poeder van rode bietjes kun je door een pure biologische havermout of zelf te maken muesli doen.
- Rodebietpoeder kun je met water vermengen en als drank opdrinken. Als drank is rodebietpoeder goed te mengen met wortelsap.
- Doe een rodebietpoeder door je verse groentesap. Je kunt het toevoegen aan verse sappen uit de slow-juicer.
- Humus kun je verrijken met bietpoeder. Het krijgt vervolgens een rode kleur en je maakt de humus extra voedzaam.
- Bietpoeder kun je toevoegen aan een currymaaltijd.
- Poeder van rode biet kun je toevoegen aan een stamppot zoals hutspot of stamppot rode kool.
- Dit poeder kun je toevoegen aan pannenkoekbeslag voor mooie roze pannenkoeken.
- Dit poeder van gedroogde bietjes kun je toevoegen aan meel voor het verkrijgen van rode en roze bakproducten met extra voedingswaarde.
- Rodebietpoeder kun je door een dressing doen of zo over een sla strooien.