De geneeskracht van acaipoeder

Acaibessen kunnen we in het westen niet vaak vers eten. We zijn meer aangewezen op het eten van acaipoeder, maar dat is juist een grote concentratie aan voedingsstoffen. Acaipoeder bevat zoveel nutriënten dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het poeder van acaibes heeft van alle soorten het fruitpoeder de meeste antioxidanten. Dat maakt de acaibes onder andere zeer goed voor ons immuunsysteem.

Inhoud:


Algemene informatie acaibes

De Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van acaibes is Euterpe oleraceae. De acaibes groeit van nature vooral in het Amzonegebied van Brazilië maar je vindt de boom in heel Midden en Zuid-Amerika. De acaibes groeit aan een kleinblijvende palmboom. De acaibes is een paars-zwarte vrucht.

Acaibes in Suriname

In Suriname waar de acaibespalm oorspronkelijk groeit, geven sommige moeders een puree van acaibessen aan hun baby´s. De variëteit aan gebruiken onder Surinamers is groot. Sommige mensen zien acaibessen als armeluisvoedsel. Dat terwijl in het westen acaibessen een duur supplementair voedsel zijn. Aucaners, een bepaalde groep Surinamers, ontlenen aan het drinken podosiri ofwel acaibessen, een deel van hun identiteit. In het begin van het derde millennium worden er vanuit dit Zuid-Amerikaans land steeds meer acaibessen verscheept naar Nederland. Men is begonnen met de professionalisering van de kweek van acaibessen.

Inhoudsstoffen acaibes

In acaibes zitten de flavonoïden, anthocyaninen, proanthocyanidinen, homoorientine, orientine, isovitexine, scoparine en taxifoline deoxyhexose. Verder bevat het nog onbekende flavonoíden. Ook bevat het 16 soorten aminozuren. Voorts zitten er verzadigde vetzuren in zoals linolzuur, oliezuur en palmitinezuur. Ook bevat het de sterolen betasitosterol, campesterol en sigmasterol.

Acaibes is de beste vanger van vrije radicalen

Amerikaanse onderzoekers deden in 2008 onderzoek naar de acaibes en zagen hierin een fruit met een recordaantal antioxidanten. Gevriesdroogd poeder van acaibes is de grootste vanger van vrije radicalen van alle fruitsoorten. Acaibes bevat over een opmerkelijk hoog aantal polyfenolen, zo verhalen de wetenschappers uit de V.S.

Goed voor immuunsysteem

Polysachariden in acaibes stimuleren de monocyten en de macrofagen. Dat zijn elementen in ons lichaam die onderdeel uitmaken van ons immuunsysteem. De T-cellen, ook belangrijk voor ons immuunsysteem, worden eveneens geactiveerd door het eten van acaibes. Dat houdt in dat de acaibes een uitstekende en vitaliserende werking heeft op ons lichaam en immuunsysteem. De onderzoekers spreken van een immuunmodulerend effect. Dat effect ontstaat vooral door een verbeterde communicatie tussen de verschillende immuunsysteemcellen onderling.

Acaipoeder kan tegen kanker werken

In 2013 werd er een Braziliaans onderzoek gepubliceerd waarbij er onderzoek was gedaan naar de ontwikkeling van tumors in darmen van ratten. Een groep ratten met darmkanker kreeg 20 weken lang acaipoeder te eten waarna de onderzoekers zagen dat er minder verspreiding was van tumors en dat het totaal aantal tumors was afgenomen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat acaipoeder bestaande tumors bestrijdt en de uitzaaiing van tumors helpt voorkomen. In het onderzoek werden ratten gebruikt die door het toevoegen van chemicaliën kanker hadden gekregen. Pas als er onderzoeken op mensen wordt uitgevoerd kunnen we meer definitieve gevolgtrekkingen geven over de medicinale werkzaamheid tegen kanker.

Acaibespoeder verhoogt antioxidantstatus

Een Braziliaans onderzoek in 2014 laat weten dat vele mensen hebben bericht over de antioxidantwerking in acaibes en allerlei geneeskrachtige eigenschappen die ermee gepaard gaan maar dat deze gegevens nooit in vivo zijn onderzocht door wetenschappers. Uit dit onderzoek van de Brazilianen blijkt dat de acaibes de antioxidantstatus van een organisme direct en indirect verhoogd, op grond waarvan kan worden aangenomen dat acaibes het immuunsysteem dermate activeert dat de kans op een ontwikkeling van elke ziekte minder groot is.

Acaibes tegen aderverkalking

Amerikaanse wetenschappers publiceerden in 2011 een rapport waaruit blijkt dat de antioxidantenbevattende acaibes ontstekingsremmende eigenschappen heeft die goed werken tegen aderverkalking. Aderverkalking is het onderliggende mechanisme voor allerlei hart- en vaatziekten en beroerte. De onderzoekers maten onder andere het cytokine-gehalte en de macrofage-gehalte in muizen die acaipoeder hadden gekregen. Het bleek dat ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen minder snel plaatsvinden als er veel gedroogd acaibespoeder wordt geconsumeerd. In het onderzoek werden muizen gebruikt als proefdieren.

Acaibespoeder diabetes

Acaibespoeder wordt regelmatig gebruikt in kuren die gericht zijn op gewichtsverlies. Een onderzoek laat zien dat bessen inderdaad kunnen zorgen voor meer afscheiding van vetten. Zwarte bessen hebben ongeveer hetzelfde effect. Daarnaast hebben bessen een stimulerende werking op de alvleesklier. Ook kunnen bessen een niet-alcoholische leververgroting verzachten. Deze vorm van leverziekte komt in 80% van de diabetesgevallen voor en het geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Omdat de bessen ook enigszins de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren lijkt deze voedingssoort ideaal voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus.

Eettips acaipoeder

 • Het poeder van de acaibes is te gebruiken als instantpoeder om in combinatie met water een verfrissende drank te maken.
 • Acaibespoeder kun je door een pap doen zoals havermout. Ook is het lekker om door een zelf gemaakte muesli te mengen.
 • Wat acaipoeder kun je toevoegen aan een zelfgemaakte fruitsap in een slow juicer.
 • Acaipoeder kun je toevoegen aan cakes, koekjes en andere bakwaar om het deeg meer voedingswaarde, fruitsmaak en donkere kleur te geven.
 • Acaibessenpoeder kun je toevoegen aan een smoothie
 • Acaipoeder kun je toevoegen aan een dipsaus op basis van yoghurt of crème fraîche. Deze dipsaus kun je gebruiken om vers gesneden fruit in te dippen voordat je het opeet.
 • Acaibespoeder kun je toevoegen aan ijs om er meer smaak, voedingswaarde en kleur aan te geven.
 • Acaibespoeder kun je door pannenkoeken doen om paarse pannenkoeken te maken.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Superfoods: De AçaibesSuperfoods: De AçaibesDe açaibes wint snel aan populariteit in Nederland. De açaibes behoort tot de zogenaamde "superfoods". Deze gezonde bess…
De acaibes: gebruik en geschiedenisDe acaibes: gebruik en geschiedenisAl eeuwenlang wordt de acaibes gebruikt door de Braziliaanse bevolking. Pas in de negentiende eeuw werd deze superbes on…
De geneeskracht van acaibessenAcaibessen zijn een Zuid-Amerikaanse supervrucht. Dat sluit niet uit dat er gewoon gezonde Nederlands superfruit in he w…
De voordelen van de acaibesDe voordelen van de acaibesDe acaibes krijgt steeds meer bekendheid over de hele wereld. Ze is zeer populair omdat ze beschouwd wordt als een nieuw…

De geneeskracht van appelpoederAppels zijn gezond maar appelpoeder is zelfs nog gezonder! Per gewicht zit er in appelpoeder meer voedingsstoffen dan in…
Bronnen en referenties
 • Hoog aantal vrije radicalen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840
 • Inhoudsstoffen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061839
 • Goed voor immuunsysteem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046208/
 • Acaibes darmkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23597449
 • Acaibes antioxidantstatus http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3940722/
 • Acaibes in Suriname: Boek: Medicinale en rituele planten van Suriname. Tinde van Andel, Sofie Ruysschaert
 • Acaibes diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941780/
 • Foto acaibessen: http://www.simpledulce.com/the-acai-berry/

Reageer op het artikel "De geneeskracht van acaipoeder"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 20-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!