De geneeskracht van acaipoeder
Acaibessen kunnen we in het westen niet vaak vers eten. We zijn meer aangewezen op het eten van acaipoeder, maar dat is juist een grote concentratie aan voedingsstoffen. Acaipoeder bevat zoveel nutriënten dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het poeder van acaibes heeft van alle soorten fruitpoeder de meeste antioxidanten. Dat maakt de acaibes onder andere zeer goed voor ons immuunsysteem.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
De
Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van acaibes is
Euterpe oleraceae. De acaibes groeit van nature vooral in het Amzonegebied van Brazilië maar je vindt de boom in heel Midden en Zuid-Amerika. De acaibes groeit aan een kleinblijvende palmboom. De acaibes is een paars-zwarte vrucht.
Acaibes in Suriname
In
Suriname waar de acaibespalm oorspronkelijk groeit, geven sommige moeders een puree van acaibessen aan hun baby´s. De variëteit aan gebruiken onder Surinamers is groot. Sommige mensen zien acaibessen als armeluisvoedsel. Dat terwijl in het westen acaibessen een duur supplementair voedsel zijn. Aucaners, een bepaalde groep Surinamers, ontlenen aan het drinken podosiri ofwel acaibessen, een deel van hun identiteit. In het begin van het derde millennium worden er vanuit dit Zuid-Amerikaans land steeds meer acaibessen verscheept naar
Nederland. Men is begonnen met de professionalisering van de kweek van acaibessen.
Inhoudsstoffen acaibes
In acaibes zitten de
flavonoïden, anthocyaninen, proanthocyanidinen, homoorientine, orientine, isovitexine, scoparine en taxifoline deoxyhexose. Verder bevat het nog onbekende flavonoïden. Ook bevat het 16 soorten
aminozuren. Voorts zitten er verzadigde vetzuren in zoals linolzuur, oliezuur en palmitinezuur. Ook bevat het de sterolen betasitosterol, campesterol en sigmasterol.
Acaibes is de beste vanger van vrije radicalen
Amerikaanse onderzoekers deden in 2008 onderzoek naar de acaibes en zagen hierin een
fruit met een recordaantal
antioxidanten. Gevriesdroogd poeder van acaibes is de grootste vanger van vrije radicalen van alle fruitsoorten. Acaibes bevat over een opmerkelijk hoog aantal
polyfenolen, zo verhalen de wetenschappers uit de V.S.
Goed voor immuunsysteem
Polysachariden in acaibes stimuleren de monocyten en de macrofagen. Dat zijn elementen in ons lichaam die onderdeel uitmaken van ons immuunsysteem. De T-cellen, ook belangrijk voor ons immuunsysteem, worden eveneens geactiveerd door het eten van acaibes. Dat houdt in dat de acaibes een uitstekende en vitaliserende werking heeft op ons lichaam en immuunsysteem. De onderzoekers spreken van een immuunmodulerend effect. Dat effect ontstaat vooral door een verbeterde communicatie tussen de verschillende immuunsysteemcellen onderling.
Acaipoeder kan tegen kanker werken
In 2013 werd er een Braziliaans onderzoek gepubliceerd waarbij er onderzoek was gedaan naar de ontwikkeling van tumors in darmen van ratten. Een groep ratten met darmkanker kreeg 20 weken lang acaipoeder te eten waarna de onderzoekers zagen dat er minder verspreiding was van tumors en dat het totaal aantal tumors was afgenomen. Mogelijk kan acaipoeder bestaande tumors bestrijden en de uitzaaiing van tumors helpen voorkomen. In het onderzoek werden ratten gebruikt die door het toevoegen van chemicaliën kanker hadden gekregen. Pas als er onderzoeken op mensen wordt uitgevoerd kunnen we meer definitieve gevolgtrekkingen geven over de medicinale werkzaamheid tegen kanker.
Acaibespoeder verhoogt antioxidantstatus
Een Braziliaans onderzoek in 2014 laat weten dat vele mensen hebben bericht over de antioxidantwerking in acaibes en allerlei geneeskrachtige eigenschappen die ermee gepaard gaan maar dat deze gegevens nooit in vivo zijn onderzocht door wetenschappers. Uit dit onderzoek van de Brazilianen blijkt dat de acaibes de antioxidantstatus van een organisme direct en indirect verhoogd, op grond waarvan kan worden aangenomen dat acaibes het immuunsysteem dermate activeert dat de kans op een ontwikkeling van ziekte minder groot is.
Acaibes tegen aderverkalking
Amerikaanse wetenschappers publiceerden in 2011 een rapport waaruit blijkt dat de antioxidantenbevattende acaibes ontstekingsremmende eigenschappen heeft die goed werken tegen aderverkalking. Aderverkalking is het onderliggende mechanisme voor allerlei
hart- en vaatziekten en beroerte. De onderzoekers maten onder andere het cytokine-gehalte en de macrofage-gehalte in muizen die acaipoeder hadden gekregen. Het bleek dat ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen minder snel plaatsvinden als er veel gedroogd acaibespoeder wordt geconsumeerd. In het onderzoek werden muizen gebruikt als proefdieren.
Acaibespoeder diabetes
Acaibespoeder wordt regelmatig gebruikt in kuren die gericht zijn op gewichtsverlies. Een onderzoek laat zien dat bessen inderdaad kunnen zorgen voor meer afscheiding van vetten. Zwarte bessen hebben ongeveer hetzelfde effect. Daarnaast hebben bessen een stimulerende werking op de alvleesklier. Ook kunnen bessen een niet-alcoholische leververgroting verzachten. Deze vorm van leverziekte komt in 80% van de diabetesgevallen voor en het geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Omdat de bessen ook enigszins de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren lijkt deze voedingssoort ideaal voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus.
Eettips acaipoeder
- Het poeder van de acaibes is te gebruiken als instantpoeder om in combinatie met water een verfrissende drank te maken.
- Acaibespoeder kun je door een pap doen zoals havermout. Ook is het lekker om door een zelf gemaakte muesli te mengen.
- Wat acaipoeder kun je toevoegen aan een zelfgemaakte fruitsap in een slow juicer.
- Acaipoeder kun je toevoegen aan cakes, koekjes en andere bakwaar om het deeg meer voedingswaarde, fruitsmaak en donkere kleur te geven.
- Acaibessenpoeder kun je toevoegen aan een smoothie
- Acaipoeder kun je toevoegen aan een dipsaus op basis van yoghurt of crème fraîche. Deze dipsaus kun je gebruiken om vers gesneden fruit in te dippen voordat je het opeet.
- Acaibespoeder kun je toevoegen aan ijs om er meer smaak, voedingswaarde en kleur aan te geven.
- Acaibespoeder kun je door pannenkoeken doen om paarse pannenkoeken te maken.