De geneeskracht van acaibessen

Acaibessen zijn een Zuid-Amerikaanse supervrucht. Dat sluit niet uit dat er gewoon gezonde Nederlands superfruit in he wild groeit zoals duindoornbessen. Maar superfruit wordt thans professioneel gekweekt en is door de groeiende vraag steeds vaker in een winkel verkrijgbaar. Acaibessen worden vaak gedroogd verkocht maar je kunt ze ook in poedervorm kopen. Er zijn extracten en capsules van acaibessen verkrijgbaar. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Algemene informatie

De acaivrucht komt van de acaipalm die 25 meter hoog kan worden. Deze palm groeit met name in Zuid-Amerika zoals in het Amazonegebied van Brazilië en Suriname. De vruchten zijn zwart-paars van kleur. De vrucht staat sinds begin derde millennium veel in de aandacht van voedingsdeskundigen omdat er veel antioxidanten in zitten. Het wordt een superfood genoemd. Daarnaast bezit acaibes medicinale eigenschappen. Het is onder andere goed tegen kanker en hartziekten.

Naamgeving acaibes

De Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van acai is Euterpe oleracea. In de Amazone wordt het açaí of juçara genoemd. Acaibessen zijn geen bessen in de klassieke betekenis van het woord. Acaibessen zijn namelijk een palmvrucht.

Traditioneel gebruik acaibessen

De Indianen van Zuid-Amerika, daar zegt men liever de inheemse volkeren in plaats van Indianen, hebben vele traditionele medicinale aanwendingen voor acaibes. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij koorts, menstruatiekrampen, pijnen in het lichaam, huiduitslag, malaria, hepatitis, diabetes, jicht, aambeien, leverproblemen en nierziekten.

Volgens Mercola zijn acaibessen dankzij internet een wereldwijd verkrijgbaar superfood geworden.

Acaipoeder

Naast acaibessen kun je ook gebruik maken van de geneeskracht van acaipoeder. Dit product wat bestaat uit gedroogde en verpulverde acaibessen bevat een concentratie aan voedingsstoffen ten opzichte van acaibessen en heeft diverse medicinale aspecten. Acaipoeder is een natuurlijk supplement wat in het tweede decennium van de 21e eeuw aan populariteit wint. Acaibessenpoeder zijn wat eenvoudiger in het gebruik voor ons westerlingen, waar verse acaibessen niet te koop zijn.

Inhoudsstoffen acaibessen

Er zit 2..4% proteïne in een acaibes en het bevat 5.9% aan gezonde vetten, enkelvoudig verzadigd oliezuur, het verzadigd vetzuur palmitinezuur en linolzuur. Wat fenolen betreft bevat het anthocyanine-3-glycosiden, ferulazuur, epicatechine, p-hydroxy benzoïdezuur, galluszuur, protocatechuïnezuur, catechine, ellageenzuur, vanillidezuur, p-coumaarzuur en gallotanninen. Deze lijst is niet volledig. Zweedse onderzoekers zagen in 2006 dat er een beetje resveratrol in acaibessen zit, 19 aminozuren en drie sterolen betasitisterol, campesterol en stigmasterol.

Acaibessen en overgewicht

De onderzoekers van een Amerikaans team concluderen in 2011 dat acaibessen de parameters van het metabolisme bij iemand met overgewicht positief beïnvloeden. ´Verdere studies zijn gewettigd´, beëindigen de onderzoekers hun conclusie. In het onderzoek kregen 10 mensen met overgewicht de opdracht om tweemaal per dag 100 gram acaibessen te eten. De onderzoekers vonden dat er veel antioxidanten in de acaibessen zaten. Obesitas wordt mede veroorzaakt door ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen. Als een voedingsstof deze oorzaak van obesitas kan tegen gaan, kan de persoon overgewicht verliezen.

Acaibessen tegen kanker

Braziliaans onderzoek uit 2013 laat zien dat acaibessen cytotoxische effecten hebben. Dat wil zeggen dat ze kankerbestrijdend zijn. De Brazilianen baseren dit gegeven op het lezen van vele onderzoeken. Daaruit blijkt dat de plant vele fytonutriënten heeft en kankerbestrijdend is. De onderzoekers bevestigen in hun studie dat acaibessen bepaalde celllen kanker kunnen bestrijden. Kanker wordt onder andere veroorzaakt door ontstekingsreacties en de gezonde voedingsstoffen ofwel fytonutriënten in acaibessen kunnen deze ontstekingen verminderen kankercellen stagneren in hun ontwikkeling.

Acaibessen zijn goed voor het hart

Acaibessen verbeteren sommige parameters die met hartziekten te maken hebben. Een Braziliaans onderzoek dat werd gepubliceerd in 2014 laat dat zien. De onderzoekers controleerden ratten op parameters zoals inspanningsintolerantie, harthypertrofie, fibrose en hartdisfunctie. Het bleek dat de ratten die acaibessen te eten werden gegeven betere parameters lieten zien en minder kans op genoemde hartziekten hebben. Amerikaans onderzoek uit 2011 had al laten zien dat een sap van acaibessen een goed middel is om aderverkalking mee te helpen tegen te gaan.

Acaibessen goed voor het immuunsysteem

In 2012 publiceerde een Amerikaans onderzoeksteam een onderzoek waaruit blijkt dat de acaibes goed is voor het immuunsysteem. Ze kunnen gebruikt worden om een infectie te behandelen en ze kunnen ook gebruikt worden om een kuur met een antibioticum te ondersteunen. In dit verband is het ook goed te melden dat er natuurlijke antibiotica bestaan. Acaibessen blijken onder andere macrofagen te stimuleren in hun werking. Macrofagen zijn stoffen die meehelpen aan het immuunsysteem.

Acaibessen zijn goed voor de hersenen

Acaibessen kunnen de staat van de hersencellen verbeteren. De cognitieve functies worden daardoor eveneens verbeterd. De onderzoekers zagen dat er minder celschade door ontstekingen in de hersenen plaatsvinden als er acaibessen worden gegeten. Behalve het denkvermogen wordt ook de motoriek gestuurd van uit de hersenen. De onderzoekers impliceren daarmee te zeggen dat het interessant is om te zien wat acaibessen doen met mensen die hersenproblemen of motorische problemen hebben.

Vermindert schade sigarettenrook

Sigarettenrook kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan onder andere longemfyseem veroorzaken. Een Braziliaans onderzoek dat werd gepubliceerd in 2011 laat zien dat acaibessen de schade die rook toebrengt kan worden verminderd door het eten van acaibessen. In het onderzoek werd muizen longschade gegeven door rook.

Veiligheid acaibessen

Acaibessen hebben geen echte bijwerkingen hoewel er uitzonderingen zijn. Sommige mensen krijgen misselijkheidsgevoelens als ze acaibessen eten. Er zijn helemaal geen ernstige bij-effecten gemeld. Ook zwangere vrouwen kunnen gewoon acaibessen eten. Het is een 100% veilig voedingsmiddel.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van acaipoederAcaibessen kunnen we in het westen niet vaak vers eten. We zijn meer aangewezen op het eten van acaipoeder, maar dat is…
Superfoods: De AçaibesSuperfoods: De AçaibesDe açaibes wint snel aan populariteit in Nederland. De açaibes behoort tot de zogenaamde "superfoods". Deze gezonde bess…
Açaibessen zijn gezondAçaibessen zijn gezondAçaibessen zijn enorm gezond. Ze zijn zelfs zó gezond dat ze tot de ‘Supervoeding’ soorten behoren. Supervoeding is een…
De acaibes: gebruik en geschiedenisDe acaibes: gebruik en geschiedenisAl eeuwenlang wordt de acaibes gebruikt door de Braziliaanse bevolking. Pas in de negentiende eeuw werd deze superbes on…
De geneeskracht van geitenmelkDe geneeskracht van geitenmelkGeitenmelk is nog niet zo'n gek idee. Tegenwoordig blijkt uit onderzoek dat geitenmelk een stuk gezonder is dan koeienme…
Bronnen en referenties
  • Acaibessen overgewicht: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118329/
  • Inhoudsstoffen 2006: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061839
  • Acaibessen kanker: http://www.biomedcentral.com/1472-6882/14/175
  • Acaibessen immuunsysteem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3305411/
  • Acaibessen hersenen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22224493
  • Acaibessen aderverkalking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21411096
  • Acaibessen sigarettenrook: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21147193
  • Bijwerkingen acaibes: http://www.medicalhealthguide.com/herb/acaiberry.htm
  • Mercola: http://foodfacts.mercola.com/acai.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-05-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.