Açaibessen zijn gezond

Açaibessen zijn gezond Açaibessen zijn enorm gezond. Ze zijn zelfs zó gezond dat ze tot de ‘Supervoeding’ soorten behoren. Supervoeding is een naam voor voedingsmiddelen die extra veel gezonde voedingsstoffen bevatten. Meer dan de doorsnee voedingsmiddelen. Daarom zou het verstandig zijn als men zo veel mogelijk van deze supergezonde voedingsstoffen zou eten. In dit geval dus açaibessen. In Amerika zijn açaibessen een echte hype geworden in zeer korte tijd. Dit is mede te danken aan de interesse en aandacht die bijvoorbeeld Oprah Winfrey eraan besteed heeft. Anders dan in Amerika zul je de bessen hier in Nederland niet direct in het vak van de supermarkten vinden want ze zijn hier nog redelijk onbekend. Wel kom je het açaibes extract tegen in pakken sap, maar ook niet echt vaak. Daarbij is het gehalte van de bessen in de pakken sap niet noemenswaardig hoog.

Waar komt de açaibes vandaan?

Açaibessen zijn donkerblauwe tot paarse bessen die aan de Açai palm groeien in het Braziliaanse, Guyaanse en Surinaamse Amazonegebied. Ze groeien in trossen net als bananen dat doen, hoog in de bomen. De trossen worden door de lokale bevolking geoogst, die met kapmessen de bomen in klimmen en dan de takken afsnijden waarna de bessen naar de verzamelcentra worden gebracht.

Açaibessen zijn heel erg smakelijk, en dat komt ook doordat ze ietwat naar noten en chocolade smaken. Gezond én lekker dus. Dat ze gezond zijn wisten de Indianen al duizenden jaren geleden, zoals met zoveel goede en gezonde natuurlijke vruchten en kruiden het geval is.

Wat zit erin?

  • Vitamine B1, B2, B3
  • Vitamine C en E
  • Fosfor
  • Calcium
  • Ijzer
  • Vezels
  • Omega 6 en 9

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

De bessen zijn een voedingsbron van essentiële vitaminen, mineralen, proteïnen en gezonde vetten die het darmstelsel stimuleren, waardoor de stofwisseling word versneld. Ook bevatten ze een hele hoge concentratie antioxydanten. Eén van de hoogste concentraties die gevonden worden in groenten en/of fruit, en dat is heel belangrijk om de vrije radicalen in ons lichaam tegen te gaan. Een handje vol açaibessen bevat net zoveel antioxidanten als bijvoorbeeld 5 maaltjes broccoli. En dát wil wat zeggen want Broccoli staat al lange tijd bovenaan in de lijst van ‘Supergroenten’.

Uiteraard zitten de bessen ook vol met vezels, zoals bij fruit altijd het geval is en daarom zijn ze dus ook zo goed voor de darmwerking. Door de snelle verwerking van vetten zijn de bessen bij uitstek geschikt wanneer men aan het afvallen is. Waarbij ik niet wil zeggen dat je alleen door het eten van de bessen afvalt, want als je er vragen over stelt aan de Braziliaanse bevolking zelf dan moeten ze daar hard om lachen. Waarschijnlijker is het, dat dit weer een poging van de voedingsmiddelenindustrie is om afslankend Europa en Amerika te verleiden. Dit neemt zeker niet weg dat de açaibes heel erg gezond is, en dan vooral door de hoogte van de antioxidanten. De antioxidanten, 'Anthocyaninen' genaamd, zitten in de schil en geeft de bes zijn donkerblauwe kleur. Dus, hoe donkerder, hoe beter, hoe gezonder.

In de pulp van de bessen zitten meer eiwitten dan bijvoorbeeld in melk. En misschien heb je het al gelezen? Melk is helemaal niet zo gezond als ons altijd is verteld. Behalve eiwitten bevat de açaibes ook calcium. In de Braziliaanse landen word de açaibes dan ook net zo veel gegeten en/of gedronken als dat wij hier met melk doen.

Tot slot

Overal op het internet zie je pagina's vol informatie verschijnen over açaibessen, en dan is het vooral ook om deze als supplement aan te bieden om af te vallen. Zoals gezegd: de açaibes is supergezond, maar geen supermiddel om af te vallen, al is het wel bevorderend voor het metabolisme en werkt het zeker mee aan een betere werking van de spijsvertering wat uiteindelijk weer kan leiden tot een gezond gewicht. Wil je gezonde voeding eten en je gezondheid bevorderen? Dan is de açaibes zeker een hele goede keus!

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods: De AçaibesSuperfoods: De AçaibesDe açaibes wint snel aan populariteit in Nederland. De açaibes behoort tot de zogenaamde "superfoods". Deze gezonde bess…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…

Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Ui en het huilenHet is voor iedereen wel bekend! Uien snijden prikkelt de ogen en veroorzaakt tranen. Voor mij zijn die tranende ogen ee…
Bronnen en referenties
  • www.perfectacai.web-log.nl
  • www.superfruit.mysites.nl
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.