De geneeskracht van maismeel

De geneeskracht van maismeel Maismeel is geen alledaags keukenproduct, tenminste niet in Europa. In sommige Latijns-Amerikaanse landen ontbreekt het nooit op de keukenplank. Je kunt verschillende kanten op met maismeel. Aan de ene kant is het een glutenvrije variatie op tarwemeel. Aan de andere kant kun je door dit te eten de kans op aderverkalking verkleinen. Het biedt zowel culinaire als medicinale kwaliteiten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Gekleurde mais / Bron: David Spender, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Gekleurde mais / Bron: David Spender, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Inhoud:


Mais beter dan tarwe

Je denkt niet elke dag: ´ Zo. Laat ik eens even maismeel gaan eten.´ Toch kun je allerlei heerlijke gerechten maken in combinatie met maismeel. Daarnaast biedt het enige gezondheidsvoordelen ten opzichte van tarwe. Ook is het goed om gewoon ter variatie wat maismeel te nemen. We eten in het westen veel te vaak tarwe. Met maismeel kom je een tarweloze dag uitstekend hongerloos door. De meeste mensen weten in theorie dat alles wat te veel gegeten wordt niet goed is, maar in de praktijk eten velen elke dag van hun leven tarwebrood. Afwisseling is altijd goed.

Maisomelet

Maismeel is uitstekend te gebruiken in een omeletmix van drie of vier eieren. Doe hier wat eetlepels maismeel doorheen en wat groenten zoals champignons of spinazie en mix het in de blender. Als je het bakt zul je een grote pannenkoek-omelet verkrijgen. Als je voor spinazie hebt gekozen zal de hele omelet groen zijn.

Naast maismeel zijn mais en maisstempels geneeskrachtig.

Verhitte mais levert meer flavonoïden op

Een onderzoek uit 2002 toont aan dat verhitte mais, voor 25 minuten, meer actieve flavonoïden oplevert dan onverhitte mais. Bewerkte mais is in dit geval gezonder, zo stellen de onderzoekers. Dat zou ook wel eens voor maismeel kunnen gelden. Drogen en vermalen tot poeder zijn immers ook bewerkingen waar door de fytonutriënten beter beschikbaar voor het lichaam zouden kunnen worden.

Maismeel in Mexico

In maismeel zit veel fosfor, ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel. Tortilla´s zijn bijvoorbeeld dunne pannenkoeken die onder andere in Mexico worden belegd met allerlei soorten groenten en kaas. Spaanse tortilla´s zijn wat anders; dat zijn dikke aardappelpannenkoeken waar geen maismeel doorheen zit.

Maismelk

Door het koken van een liter water met een ons maismeel ontstaat er een maismelk. Het vocht kun je opschenken in een fles en drie dagen bewaren in de koelkast. Het is goed om niet alleen op deze melksoort te vertrouwen maar deze veganistische melk te combineren met andere melksoorten zoals amandelmelk, havermoutmelk, kikkererwtenmelk en geitenmelk.

gevarieerde mais / Bron: Julie Edgley, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)gevarieerde mais / Bron: Julie Edgley, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Maismeel en lipide metabolisme

Maismeel heeft een betere invloed op het bloedprofiel dan kikkererwtenmeel of tarwemeel. Indiase onderzoekers uit 1984 vonden dat alledrie de melen het bloedprofiel significant verbeterden. In hun woorden schreef men: maismeel, kikkererwtenmeel en tarwemeel hebben een positieve werking op het lipide metabolisme in ratten. Verbetering van dit bloedprofiel is een indicator dat de kans op aderverkalking afneemt. Kortom: als je maismeel eet, verlaag je de kans op het krijgen van aderverkalking en in het verlengde daarvan hartproblemen.

Glutenvrij

Maismeel is glutenvrij. Dat betekent onder andere dat brood van maismeel ook door mensen met een glutenvrij dieet kan worden gegeten. Je kunt maismeel vermengen met andere glutenvrije granen. Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit zagen dat maismeel goed is voor mensen met tarwe-intolerantie of coeliakie.

Antioxidanten mais

Mexicaans onderzoek uit 2012 laat zien dat er verschillen zijn in antioxidantwaarde waarde voor maismeel. Men gebruikte in het onderzoek maismeel om tortilla´s ofwel platte pannenkoeken te bakken. Alle mais bevat relatief veel antioxidanten maar de maissoort Veracruz 42 het meest. In het onderzoek gebruikte men ook blauwe, rode en paarse mais. Een ander onderzoek onderzocht de werkzaamheid van polyfenolen uit de Andean Purple-variëteit, een meerkleurige maissoort. Het bleek dat sommige stoffen kankerbestrijdende werking hebben. Stoffen in maismeel kunnen vrije radicalen vangen. Dat zijn allemaal kenmerken die erop duiden dat mais de gezondheid in het algemeen ten goede komt. Het is preventief inzetbaar tegen kanker.

Antioxidanten verschillen per maiskleur

Oranjerode mais lijkt meer antioxidanten te bevatten dan gele mais en gele mais bevat er weer meer dan witte mais. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in 2007. Men mat de antioxidantwaarde van maismelen die waren geprocesseerd tot tortilla´s en chips. De totale antioxidantwaarde werd drastisch verkleind door vooral het bakken, ten opzichte van onbewerkte mais. Toch werden sommige stoffen door de verhitting iets beter opneembaar.

Meer antioxidanten dan blauwe bessen

Uit Amerikaans onderzoek uit 2003 blijkt dat andrean Purple-mais samen met zoete aardappel over meer antioxidanten bevat blauwe bessen in dezelfde hoeveelheid. De polyfenolen bieden zoveel voedingswaarde dat het interessante nieuwe groenten kunnen zijn op de westerse markt. Anno 2015 kunnen we wel overal zoete aardappelen kopen maar voor het kopen van paarse mais moet je nog steeds naar Mexico.

Goed voor de lever

In de V.S. worden maispeptiden verkocht, een afgeleide van maismeel. Deze peptiden hebben in een wetenschappelijke studie bewezen een medicinale werking te hebben op de lever. Bij ratten waarvan door alcohol de lever schade had opgelopen bleek de schade sneller te worden hersteld als er maispeptiden werden gegeten. De Amerikaanse onderzoekers verwachten dat maispeptiden ook goed zijn voor mensen, met name als medicijn voor mensen met een alcoholprobleem.

Gebruikstips maismeel

Maismeel kun je in principe gebruiken net als elk ander meel. Het is ideaal voor brood, pannenkoeken en als verdikkingsmiddel voor soepen en sauzen. Een enigszins nieuwe manier van gebruik is het koken van maismeel in een ruime hoeveelheid water voor 5 minuten. Je hebt nu hete maismelk. Deze kun je laten afkoelen, in een fles stoppen en twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het in de keuken gebruiken als veganistische vervanger van room in een soep. Ook kun je het gebruiken om een milkshake mee te maken.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept: maïstortilla’s en bloemtortilla’s zelf makenRecept: maïstortilla’s en bloemtortilla’s zelf makenTortilla’s, een geliefd gerecht. Ze kunnen gemaakt worden van maïsmeel en van bloem en dit is gemakkelijk zelf te maken.…
Zijn wraps met kant-en-klare pakjes of kruidenmixen gezond?Zijn wraps met kant-en-klare pakjes of kruidenmixen gezond?Wraps zijn gemaakt van tortilla’s. Tortilla’s zijn dun brood, meestal gemaakt van tarwebloem of tarwemeel. Er is niet éé…
Het glutenvrije dieetHet glutenvrije dieetMensen met coeliakie mogen geen gluten eten omdat ze dan last krijgen van hun darmen. Het is in het begin even wennen, e…
Tortilla de Berenjena of Omelet met Aubergine (Spaans)De aardappel, de tomaat en de aubergine behoren tot de nachtschadefamilie. Deze planten bevatten een sterk ontzurend kar…

De geneeskracht van boekweitmeelBoekweitmeel is een vergeten meel. Boekweitmeel verdient een plaatsje terug in de Nederlandse keuken. Boekweit is zeer g…
De geneeskracht van tapiocameel of cassavemeelCassavemeel wordt in Spaanstalige landen vaak tapiocameel genoemd. Tapiocameel is een handig keukenproduct met bovendien…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vetonogueira, Pixabay
 • Bewerkt maismeel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12166989
 • Maismeel lipiden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6491775
 • Cornmeel glutenvrij: http://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-corn-meal-7537.html
 • Antioxidanten in mais: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21327968
 • Kankerbestrijdend: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16786998
 • Antioxidanten in tortilla´s: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17455952
 • Maispeptiden lever: http://www.lipidworld.com/content/13/1/192
 • Foto gekleurde mais: "Amazing Maize" by David Spender from United Kingdom - Amazing Maize. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia
 • Foto gevarieerde mais: "Basket of variegated maize - Cusco, Peru" by Julie Edgley - Colourful Maize. Licensed under CC BY-SA 2.0 Wikimedia
 • Foto poeder: http://www.youne.com/8-natural-products-for-amazing-homemade-body-scrubs/
 • Afbeelding bron 1: David Spender, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Julie Edgley, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.