De geneeskracht van maismeel
Maismeel is geen alledaags keukenproduct, tenminste niet in Europa. In sommige Latijns-Amerikaanse landen ontbreekt het nooit op de keukenplank. Je kunt verschillende kanten op met maismeel. Aan de ene kant is het een glutenvrije variatie op tarwemeel. Aan de andere kant kun je door dit te eten de kans op aderverkalking verkleinen. Het biedt zowel culinaire als medicinale kwaliteiten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Mais beter dan tarwe
Je denkt niet elke dag: ´ Zo. Laat ik eens even maismeel gaan eten.´ Toch kun je allerlei heerlijke gerechten maken in combinatie met maismeel. Daarnaast biedt het enige gezondheidsvoordelen ten opzichte van
tarwe. Ook is het goed om gewoon ter variatie wat maismeel te nemen. We eten in het westen veel te vaak tarwe. Met maismeel kom je een tarweloze dag uitstekend hongerloos door. De meeste mensen weten in theorie dat alles wat te veel gegeten wordt niet goed is, maar in de praktijk eten velen elke dag van hun leven tarwebrood. Afwisseling is altijd goed.
Maisomelet
Maismeel is uitstekend te gebruiken in een omeletmix van drie of vier
eieren. Doe hier wat eetlepels maismeel doorheen en wat groenten zoals
champignons of
spinazie en mix het in de blender. Als je het bakt zul je een grote pannenkoek-omelet verkrijgen. Als je voor spinazie hebt gekozen zal de hele omelet groen zijn.
Naast maismeel zijn
mais en
maisstempels geneeskrachtig.
Verhitte mais levert meer flavonoïden op
Een onderzoek uit 2002 toont aan dat verhitte mais, voor 25 minuten, meer actieve
flavonoïden oplevert dan onverhitte mais. Bewerkte mais is in dit geval gezonder, zo stellen de onderzoekers. Dat zou ook wel eens voor maismeel kunnen gelden. Drogen en vermalen tot poeder zijn immers ook bewerkingen waar door de
fytonutriënten beter beschikbaar voor het lichaam zouden kunnen worden.
Maismeel in Mexico
In maismeel zit veel
fosfor,
ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel. Tortilla´s zijn bijvoorbeeld dunne pannenkoeken die onder andere in
Mexico worden belegd met allerlei soorten groenten en kaas. Spaanse tortilla´s zijn wat anders; dat zijn dikke
aardappelpannenkoeken waar geen maismeel doorheen zit.
Maismelk
Door het koken van een liter water met een ons maismeel ontstaat er een maismelk. Het vocht kun je opschenken in een fles en drie dagen bewaren in de koelkast. Het is goed om niet alleen op deze melksoort te vertrouwen maar deze veganistische melk te combineren met andere melksoorten zoals
amandelmelk,
havermoutmelk,
kikkererwtenmelk en
geitenmelk.
Maismeel heeft een betere invloed op het bloedprofiel dan
kikkererwtenmeel of
tarwemeel. Indiase onderzoekers uit 1984 vonden dat alledrie de melen het bloedprofiel significant verbeterden. In hun woorden schreef men: maismeel, kikkererwtenmeel en tarwemeel hebben een positieve werking op het lipide metabolisme in ratten. Verbetering van dit bloedprofiel is een indicator dat de kans op aderverkalking afneemt. Kortom: als je maismeel eet, verlaag je de kans op het krijgen van aderverkalking en in het verlengde daarvan hartproblemen.
Glutenvrij
Maismeel is
glutenvrij. Dat betekent onder andere dat brood van maismeel ook door mensen met een glutenvrij dieet kan worden gegeten. Je kunt maismeel vermengen met andere glutenvrije granen. Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit zagen dat maismeel goed is voor mensen met tarwe-intolerantie of coeliakie.
Antioxidanten mais
Mexicaans onderzoek uit 2012 laat zien dat er verschillen zijn in antioxidantwaarde waarde voor maismeel. Men gebruikte in het onderzoek maismeel om tortilla´s ofwel platte pannenkoeken te bakken. Alle mais bevat relatief veel
antioxidanten maar de maissoort Veracruz 42 het meest. In het onderzoek gebruikte men ook blauwe, rode en paarse mais. Een ander onderzoek onderzocht de werkzaamheid van
polyfenolen uit de Andean Purple-variëteit, een meerkleurige maissoort. Het bleek dat sommige stoffen kankerbestrijdende werking hebben. Stoffen in maismeel kunnen vrije radicalen vangen. Dat zijn allemaal kenmerken die erop duiden dat mais de gezondheid in het algemeen ten goede komt. Het is preventief inzetbaar tegen kanker.
Antioxidanten verschillen per maiskleur
Oranjerode mais lijkt meer antioxidanten te bevatten dan gele mais en gele mais bevat er weer meer dan witte mais. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in 2007. Men mat de antioxidantwaarde van maismelen die waren geprocesseerd tot tortilla´s en chips. De totale antioxidantwaarde werd drastisch verkleind door vooral het bakken, ten opzichte van onbewerkte mais. Toch werden sommige stoffen door de verhitting iets beter opneembaar.
Meer antioxidanten dan blauwe bessen
Uit Amerikaans onderzoek uit 2003 blijkt dat andrean Purple-mais samen met
zoete aardappel over meer antioxidanten bevat
blauwe bessen in dezelfde hoeveelheid. De polyfenolen bieden zoveel voedingswaarde dat het interessante nieuwe groenten kunnen zijn op de westerse markt. Anno 2015 kunnen we wel overal zoete aardappelen kopen maar voor het kopen van paarse mais moet je nog steeds naar Mexico.
Goed voor de lever
In de V.S. worden maispeptiden verkocht, een afgeleide van maismeel. Deze peptiden hebben in een wetenschappelijke studie bewezen een medicinale werking te hebben op de lever. Bij ratten waarvan door alcohol de lever schade had opgelopen bleek de schade sneller te worden hersteld als er maispeptiden werden gegeten. De Amerikaanse onderzoekers verwachten dat maispeptiden ook goed zijn voor mensen, met name als medicijn voor mensen met een alcoholprobleem.
Gebruikstips maismeel
Maismeel kun je in principe gebruiken net als elk ander meel. Het is ideaal voor brood, pannenkoeken en als verdikkingsmiddel voor soepen en sauzen. Een enigszins nieuwe manier van gebruik is het koken van maismeel in een ruime hoeveelheid water voor 5 minuten. Je hebt nu hete maismelk. Deze kun je laten afkoelen, in een fles stoppen en twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het in de keuken gebruiken als veganistische vervanger van room in een soep. Ook kun je het gebruiken om een milkshake mee te maken.