Snacks op ieder tijdstip
Omdat we steeds dikker worden en langzaam vervetten, worden we doodgegooid met allerlei informatie over gezond leven, gezond voeding, lekker bewegen etc. Eerlijk is eerlijk, het is ook een toenemend probleem en dus zijn de campagnes helemaal zo verkeerd nog niet. Het eerste wat we aanpakken zijn al die tussendoortjes, alle snacks. Maar of dat altijd even handig is, valt nog te bezien en wat zegt een bepaald tussendoortje over het moment?
Is snacken echt verkeerd?
Eerst moeten we bepalen wat we onder “snacks” verstaan en dan kan er aangegeven worden in hoeverre het goed of fout is (als het al zo zwart/wit is). Onder “snacks” verstaan we eigenlijk alle tussendoortjes. Eten tussen de maaltijden door. Als we het zo stellen, kunnen we eigenlijk al zeggen dat lang niet alle tussendoortjes slecht zijn. Immers, een stukje fruit, een hart gekookt eitje of wat aangemaakte (geen sausjes) gemengde salade is helemaal niet slecht.
Wat doet het?
Eigenlijk vult de snack de maag op een moment dat deze alles verteerd heeft van de laatste maaltijd. De snack neemt het lege, vaak ietwat gammele gevoel weg tot de volgende maaltijd. Althans, dat is de bedoeling. Dan is de volgende vaag … met wat vul je dat lege gevoel op.
Wat wel en wat niet én wanneer?
Als je kort voor je volgende maaltijd zit, is snacken meestal niet aan te raden. Dat kan iedereen bedenken. Als je teveel neemt, kan het je eetlust immers voor de volgende maaltijd (deels) ontnemen. Maar neem je een stukje fruit, dan kan het in de meeste gevallen geen kwaad. Zorg in ieder geval dat het iets licht verteerbaars is.
Zit je echt nog ruim tussen beide maaltijd in, dan is een snack/tussendoortje helemaal nog niet zo gek. Het is wel van belang te weten wat je wel en wat je niet moet nemen én wanneer je iets neemt. Waarbij je je gevoel door een bepaalde smaak laat leiden.
Koolhydraten niet te laat
Als je vrij vroeg je laatste grote maaltijd genomen hebt, dan kan het zijn dat je in de (relatief) vroege avonduren trek krijgt. Zorg dan dat je koolhydraten achterwege laat. Je lichaam werkt vanaf ca. 17.00 uur anders. Dan gaat het je lichaam als het waren reinigen/opruimen (alles wat je die dag gegeten hebt). Als je daarna nog zware koolhydraten eet, verwerk je deze niet c.q. niet goed meer. Bovendien zijn veel koolhydraten eten, vaak weer een aanleiding om zoiets als chocolade te gaan eten. Het spreekt voor zich dat de frituur al helemaal niet tevoorschijn gehaald moet worden.
Kaas
Kaas is zo’n product dat voor veel mensen een lekker tussendoortje is, het vult en geeft een nadrukkelijke smaak. Mogelijk is je lichaam onbewust op zoek naar omega 3, alleen moet je er veel van eten wil je aan de dagelijkse dosis voldoen en dat is dan weer niet goed. Een nogal zout product en kan dikmakend zijn. Neem je een paar sardientjes op water uit blik (let op de E-nummers!) dan doe je het nog beter.
In de ochtend een rommelende maag
Als je ontbijt niet goed is, kan je tegen pakweg 11.00 uur al weer honger krijgen. In de meeste gevallen heb je dan niet genoeg “volle” producten bij je ontbijt gegeten (witbrood is zo’n voorbeeld wat dit kan bewerkstelligen). Het kan ook te om een te zoet ontbijt gaan. Als je tijdens de vroege ochtenduren een piek in je bloedsuikerspiegel hebt gehad, kan “de roep om meer” opspelen. Volle vezelrijke producten eten en wissel zoetigheid op de boterham (of in de yoghurt) af met ander beleg.
De middagdip
Er zijn nogal wat mensen die een middagdip hebben. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen en één daarvan is uiteraard en matige lunch en/of haastige lunch. Voor velen is (onbewust) stress of geen zin meer in de dag c.q. het werk te hebben, een oorzaak. Emoties kunnen dit dus bewerkstelligen en dan is het zinvol om even een time out te nemen. Zo voorkom je dat je de snoeppot leegplundert. Is het toch een matige lunch, neem dan bijvoorbeeld een hard gekookt ei. Een smaakmaker die vult is tot het avondeten de beste oplossing.
Tot slot
Tussendoortjes zijn dus niet per definitie verkeerd, maar kijk goed waarom je er behoefte aan hebt en wat je dat tussendoor wilt eten. Als je alles wat kunt nuanceren, dan hoeft het helemaal niet verkeerd te zijn.