Snacks op ieder tijdstip

Snacks op ieder tijdstip Omdat we steeds dikker worden en langzaam vervetten, worden we doodgegooid met allerlei informatie over gezond leven, gezond voeding, lekker bewegen etc. Eerlijk is eerlijk, het is ook een toenemend probleem en dus zijn de campagnes helemaal zo verkeerd nog niet. Het eerste wat we aanpakken zijn al die tussendoortjes, alle snacks. Maar of dat altijd even handig is, valt nog te bezien en wat zegt een bepaald tussendoortje over het moment?

Is snacken echt verkeerd?

Eerst moeten we bepalen wat we onder “snacks” verstaan en dan kan er aangegeven worden in hoeverre het goed of fout is (als het al zo zwart/wit is). Onder “snacks” verstaan we eigenlijk alle tussendoortjes. Eten tussen de maaltijden door. Als we het zo stellen, kunnen we eigenlijk al zeggen dat lang niet alle tussendoortjes slecht zijn. Immers, een stukje fruit, een hart gekookt eitje of wat aangemaakte (geen sausjes) gemengde salade is helemaal niet slecht.

Wat doet het?

Eigenlijk vult de snack de maag op een moment dat deze alles verteerd heeft van de laatste maaltijd. De snack neemt het lege, vaak ietwat gammele gevoel weg tot de volgende maaltijd. Althans, dat is de bedoeling. Dan is de volgende vaag … met wat vul je dat lege gevoel op.

Wat wel en wat niet én wanneer?

Als je kort voor je volgende maaltijd zit, is snacken meestal niet aan te raden. Dat kan iedereen bedenken. Als je teveel neemt, kan het je eetlust immers voor de volgende maaltijd (deels) ontnemen. Maar neem je een stukje fruit, dan kan het in de meeste gevallen geen kwaad. Zorg in ieder geval dat het iets licht verteerbaars is.

Zit je echt nog ruim tussen beide maaltijd in, dan is een snack/tussendoortje helemaal nog niet zo gek. Het is wel van belang te weten wat je wel en wat je niet moet nemen én wanneer je iets neemt. Waarbij je je gevoel door een bepaalde smaak laat leiden.

Koolhydraten niet te laat

Als je vrij vroeg je laatste grote maaltijd genomen hebt, dan kan het zijn dat je in de (relatief) vroege avonduren trek krijgt. Zorg dan dat je koolhydraten achterwege laat. Je lichaam werkt vanaf ca. 17.00 uur anders. Dan gaat het je lichaam als het waren reinigen/opruimen (alles wat je die dag gegeten hebt). Als je daarna nog zware koolhydraten eet, verwerk je deze niet c.q. niet goed meer. Bovendien zijn veel koolhydraten eten, vaak weer een aanleiding om zoiets als chocolade te gaan eten. Het spreekt voor zich dat de frituur al helemaal niet tevoorschijn gehaald moet worden.

Kaas

Kaas is zo’n product dat voor veel mensen een lekker tussendoortje is, het vult en geeft een nadrukkelijke smaak. Mogelijk is je lichaam onbewust op zoek naar omega 3, alleen moet je er veel van eten wil je aan de dagelijkse dosis voldoen en dat is dan weer niet goed. Een nogal zout product en kan dikmakend zijn. Neem je een paar sardientjes op water uit blik (let op de E-nummers!) dan doe je het nog beter.

In de ochtend een rommelende maag

Als je ontbijt niet goed is, kan je tegen pakweg 11.00 uur al weer honger krijgen. In de meeste gevallen heb je dan niet genoeg “volle” producten bij je ontbijt gegeten (witbrood is zo’n voorbeeld wat dit kan bewerkstelligen). Het kan ook te om een te zoet ontbijt gaan. Als je tijdens de vroege ochtenduren een piek in je bloedsuikerspiegel hebt gehad, kan “de roep om meer” opspelen. Volle vezelrijke producten eten en wissel zoetigheid op de boterham (of in de yoghurt) af met ander beleg.

De middagdip

Er zijn nogal wat mensen die een middagdip hebben. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen en één daarvan is uiteraard en matige lunch en/of haastige lunch. Voor velen is (onbewust) stress of geen zin meer in de dag c.q. het werk te hebben, een oorzaak. Emoties kunnen dit dus bewerkstelligen en dan is het zinvol om even een time out te nemen. Zo voorkom je dat je de snoeppot leegplundert. Is het toch een matige lunch, neem dan bijvoorbeeld een hard gekookt ei. Een smaakmaker die vult is tot het avondeten de beste oplossing.

Tot slot

Tussendoortjes zijn dus niet per definitie verkeerd, maar kijk goed waarom je er behoefte aan hebt en wat je dat tussendoor wilt eten. Als je alles wat kunt nuanceren, dan hoeft het helemaal niet verkeerd te zijn.
© 2015 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingGezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingHet inpassen van gezond fruit en groente in het dagelijkse eetpatroon lijkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. P…
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Gezond: Gezonde alternatieven voor snoepGezond: Gezonde alternatieven voor snoepHet lastigste bij afvallen lijkt toch het stoppen met snoepen, het tussendoortje tussen de maaltijden of de snack op de…
Gezonde snacks: wat zijn gezonde tussendoortjes?Gezonde snacks: wat zijn gezonde tussendoortjes?Iedereen heeft weleens trek gedurende de dag en een snack of tussendoortje is dan zo gepakt. Vaak maak je daarbij echter…

Kruidenwijsheid: De paardenbloem / Taraxacum officinalisKruidenwijsheid: De paardenbloem / Taraxacum officinalisPaardenbloemen komen overal ter wereld voor. Bij voorkeur op graslanden maar ook gewoon langs de kant van de weg in berm…
De geneeskracht van hennepmeel of henneppoederHennepmeel is een proteïnerijk middel wat regelmatig door mensen wordt gebruikt die de sportschool bezoeken. Proteïnerij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Sante (magazine): juni 2015 “snap je snacklust”
  • A. Vogelaar: diëtisten praktijk (interview mei 2015)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.