De geneeskracht van knolgewassen
Knolgewassen of knollen groeien onder de grond. Het zijn groenten. Er zijn knolgewassen die je alleen rauw eet zoals de radijs. De meeste dienen gekookt te worden. Gewassen en gesneden knolselderij en zoete aardappelen kun je prima rauw opbakken in een pan.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Wat zijn knolgewassen?
Knolgewassen zijn een type
groenten. Ze kenmerken zich doordat ze onder de grond groeien. Hun wortel of het verdikte deel van de wortel is eetbaar. Soms kun je bovengrondse delen van een knolgewas opeten maar niet altijd. Knolgewassen vullen enorm goed. Ze stillen de honger. Daarnaast zitten er veel voedingstoffen in knolgewassen. Sommige knolgewassen kun je alleen maar rauw eten. In de praktijk is het goed om dagelijks wat knolgewassen te eten, gecombineerd met andere groenten,
fruit, noten,
granen en graanvervangers,
peulvruchten en
zaden.
Radijs
Radijs,
rammenas en
rettich zijn allemaal groenten van dezelfde familie en met ongeveer dezelfde smaak. Rammenas is vooral goed voor de vorming van gal. Daarmee zijn ze ook goed voor de lever en de spijsvertering in het algemeen. Daarnaast wordt radijs meer gebruikt om af te vallen. Ook is het goed voor de nieren.
Peterseliewortel
Van deze peterseliesoort is de wortel doorgekweekt in plaats van het blad. Je vindt het regelmatig bij natuurwinkels en op biologische markten.
Peterseliewortel of wortelpeterselie wordt in de
Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde tegen diverse ziekten gebruikt zoals
flatulentie, hoesten, tandpijn, oorpijn en
indigestie. De oude Grieken gebruikten het ook tegen indigestie en tegen leverproblemen. Verder gaat deze wortelsoort menstruatieproblemen tegen.
Knolkervel
Knolkervel is een plant die van oorsprong in het wild in
Nederland groeit. Deze plant aten Nederlanders samen met pastinaak als basisvoedsel. Knolkervel is een gezonde plant. Het is goed voor de gezondheid in het algemeen.
Zoete aardappelen
Zoete aardappelen komen uit de tropen. Ze zijn van een andere familie dan de nachtschade-
aardappelen. Zoete aardappelen beschikken over veel carotenoïden en
polyfenolen. Deze bevorderen de werking van het immuunsysteem en ze remmen ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen.
Pastinaak
Pastinaak is een witte wortel. Vroeger toen er nog geen
aardappelen gekweekt werden, aten de Nederlanders pastinaak als basisgroente. Er zouden veel ontstekingsremmende stoffen in zitten waardoor het aderverkalking tegen gaat. In
de middeleeuwen werd het eten van pastinaak aanbevolen als afrodisiacum.
Meiraap
Meiraap of knolraap is een goede groente tegen de ziekte van alzheimer. Dat komt onder andere omdat er vitamine K in zit. Deze vitamine heeft de neiging om neuronen in de hersenen te herstellen. Verder bevat meiraap kankerbestrijdende stoffen. Ook wordt het ingezet bij een dieet gericht op gewichtsverlies.
Knolselderij
Van
knolselderij heet de bovenkant
bleekselderij. Knolselderij heeft wetenschappelijk bewezen goede werking op
hart- en vaatziekten, alzheimer en kanker. De werking tegen alzheimer komt van het feit dat er veel vitamine K in zit. Daarvan is aangetoond dat alzheimerpatiënten er baat bij hebben. Verder bevat knolselderij relatief veel
ijzer. In 100 gram zit 9% van de ADH aan ijzer. In een ons zit 34% van de ADH voor vitamine K.
Gember
Gember is een medicijn in de fytotherapie. Het is een prima remmer van misselijkheid. Een gemberthee en de misselijkheid is over, als het om een lichte misselijkheid gaat. Als je last hebt van reisziekte zou je gembersnoepjes kunnen kopen bij een Aziatische toko. Gember zelf kun je meebakken in groentegerechten. Het zit boordevol ontstekingsremmende antioxidanten.
Cassave
Als je een tropische tuin hebt en je plant er een cassaveboom, heb je voortaan altijd groente. De bladeren zijn namelijk eetbaar en werken tegen reuma. Je kunt op een landje
cassave kweken om zijn wortel. De wortel zelf is goed bij prikkelbaredarmsyndroom. Daarnaast wordt het gegeten om aderverkalking tegen te gaan. Aderverkalking is de voorbode van hartproblemen.
Bospeen
Wortels ofwel bospenen zijn goed voor de lever. Je kunt dagelijks beginnen met het eten van een wortel om de leverwerking te ondersteunen. Daarnaast biedt de wortel veel voedingstoffen in de vorm van antioxidanten. Deze zijn goed voor een vlot verloop van de spijsvertering en het vrijwaren van het lichaam van ziekten.
Koolrabi
Koolrabi is een koolsoort. Net als andere koolsoorten zitten er stoffen in die tegen kanker werken. Daarnaast bevat het vezels. De vezels zorgen ervoor dat suikers langer vast gehouden worden. Hierdoor is het goed tegen onder andere hoge bloeddruk maar ook de insulinebehoefte wordt verminderd. Verder bevat koolrabi weinig energie terwijl er wel veel voedingstoffen in zitten. Dat houdt in dat je ervan kan eten, je vol voelt maar je er niet dik van wordt. Koolrabi is de ideale groente om te gebruiken tijdens het afvallen.
Bieten
Van
bietjes kun je ook de bladeren en stelen eten. Bietjes zijn speciaal goed voor het bloed en het hart. Ze bevatten veel ijzer. Met bietjes kun je bloedarmoede tegen gaan. De
fytonutriënten in bietjes zorgen
voor nog veel meer gezondheidsvoordelen. Ze werken ontstekingsremmend in het bloed waardoor hartproblemen minder snel voorkomen onder mensen die regelmatig bietjes consumeren.
Aardappelen
Aardappelen zijn een bekend knolgewas. De aardappel is erg gezond. Er zitten veel voedingstoffen in. Tegen enkele aandoeningen kun je rauwe aardappel gebruiken zoals bij maagzuur. Maar je hebt er maar een klein beetje van nodig.
Aardpeer
Aardpeer heeft een mooie maar oneetbare bovenkant. Hij groeit uitbundig. Je kunt makkelijk elk jaar 50% oogsten zonder dat een grote bos aardperen het loodje legt. De aardpeer zelf is zoetig van smaak. Aardperen reguleren de bloedsuikerspiegel. Hiermee zijn ze een uitkomst voor mensen met metabool syndroom of diabetes. Ze zijn speciaal goed voor de botten en voor de spijsvertering.