De geneeskracht van knolgewassen

Knolgewassen of knollen groeien onder de grond. Het zijn groenten. Er zijn knolgewassen die je alleen rauw eet zoals de radijs. De meeste dienen gekookt te worden. Gewassen en gesneden knolselderij en zoete aardappelen kun je prima rauw opbakken in een pan. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Dwarsdoorsnede peterseliewortel / Bron: Amada44, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dwarsdoorsnede peterseliewortel / Bron: Amada44, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Wat zijn knolgewassen?

Knolgewassen zijn een type groenten. Ze kenmerken zich doordat ze onder de grond groeien. Hun wortel of het verdikte deel van de wortel is eetbaar. Soms kun je bovengrondse delen van een knolgewas opeten maar niet altijd. Knolgewassen vullen enorm goed. Ze stillen de honger. Daarnaast zitten er veel voedingstoffen in knolgewassen. Sommige knolgewassen kun je alleen maar rauw eten. In de praktijk is het goed om dagelijks wat knolgewassen te eten, gecombineerd met andere groenten, fruit, noten, granen en graanvervangers, peulvruchten en zaden.

Radijs / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Radijs / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Radijs

Radijs, rammenas en rettich zijn allemaal groenten van dezelfde familie en met ongeveer dezelfde smaak. Rammenas is vooral goed voor de vorming van gal. Daarmee zijn ze ook goed voor de lever en de spijsvertering in het algemeen. Daarnaast wordt radijs meer gebruikt om af te vallen. Ook is het goed voor de nieren.

Peterseliewortel

Van deze peterseliesoort is de wortel doorgekweekt in plaats van het blad. Je vindt het regelmatig bij natuurwinkels en op biologische markten. Peterseliewortel of wortelpeterselie wordt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde tegen diverse ziekten gebruikt zoals flatulentie, hoesten, tandpijn, oorpijn en indigestie. De oude Grieken gebruikten het ook tegen indigestie en tegen leverproblemen. Verder gaat deze wortelsoort menstruatieproblemen tegen.

Knolkervel

Knolkervel is een plant die van oorsprong in het wild in Nederland groeit. Deze plant aten Nederlanders samen met pastinaak als basisvoedsel. Knolkervel is een gezonde plant. Het is goed voor de gezondheid in het algemeen.

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen komen uit de tropen. Ze zijn van een andere familie dan de nachtschade-aardappelen. Zoete aardappelen beschikken over veel carotenoïden en polyfenolen. Deze bevorderen de werking van het immuunsysteem en ze remmen ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen.

Pastinaak

Pastinaak is een witte wortel. Vroeger toen er nog geen aardappelen gekweekt werden, aten de Nederlanders pastinaak als basisgroente. Er zouden veel ontstekingsremmende stoffen in zitten waardoor het aderverkalking tegen gaat. In de middeleeuwen werd het eten van pastinaak aanbevolen als afrodisiacum.

Meiraap

Meiraap of knolraap is een goede groente tegen de ziekte van alzheimer. Dat komt onder andere omdat er vitamine K in zit. Deze vitamine heeft de neiging om neuronen in de hersenen te herstellen. Verder bevat meiraap kankerbestrijdende stoffen. Ook wordt het ingezet bij een dieet gericht op gewichtsverlies.

Knolselderij

Van knolselderij heet de bovenkant bleekselderij. Knolselderij heeft wetenschappelijk bewezen goede werking op hart- en vaatziekten, alzheimer en kanker. De werking tegen alzheimer komt van het feit dat er veel vitamine K in zit. Daarvan is aangetoond dat alzheimerpatiënten er baat bij hebben. Verder bevat knolselderij relatief veel ijzer. In 100 gram zit 9% van de ADH aan ijzer. In een ons zit 34% van de ADH voor vitamine K.

Gember

Gember is een medicijn in de fytotherapie. Het is een prima remmer van misselijkheid. Een gemberthee en de misselijkheid is over, als het om een lichte misselijkheid gaat. Als je last hebt van reisziekte zou je gembersnoepjes kunnen kopen bij een Aziatische toko. Gember zelf kun je meebakken in groentegerechten. Het zit boordevol ontstekingsremmende antioxidanten.

Cassave

Als je een tropische tuin hebt en je plant er een cassaveboom, heb je voortaan altijd groente. De bladeren zijn namelijk eetbaar en werken tegen reuma. Je kunt op een landje cassave kweken om zijn wortel. De wortel zelf is goed bij prikkelbaredarmsyndroom. Daarnaast wordt het gegeten om aderverkalking tegen te gaan. Aderverkalking is de voorbode van hartproblemen.

Bospeen

Wortels ofwel bospenen zijn goed voor de lever. Je kunt dagelijks beginnen met het eten van een wortel om de leverwerking te ondersteunen. Daarnaast biedt de wortel veel voedingstoffen in de vorm van antioxidanten. Deze zijn goed voor een vlot verloop van de spijsvertering en het vrijwaren van het lichaam van ziekten.

Koolrabi

Koolrabi is een koolsoort. Net als andere koolsoorten zitten er stoffen in die tegen kanker werken. Daarnaast bevat het vezels. De vezels zorgen ervoor dat suikers langer vast gehouden worden. Hierdoor is het goed tegen onder andere hoge bloeddruk maar ook de insulinebehoefte wordt verminderd. Verder bevat koolrabi weinig energie terwijl er wel veel voedingstoffen in zitten. Dat houdt in dat je ervan kan eten, je vol voelt maar je er niet dik van wordt. Koolrabi is de ideale groente om te gebruiken tijdens het afvallen.

Bieten

Van bietjes kun je ook de bladeren en stelen eten. Bietjes zijn speciaal goed voor het bloed en het hart. Ze bevatten veel ijzer. Met bietjes kun je bloedarmoede tegen gaan. De fytonutriënten in bietjes zorgen
Aardappelen zijn een knolgewas / Bron: Scott Bauer, USDA ARS, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aardappelen zijn een knolgewas / Bron: Scott Bauer, USDA ARS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
voor nog veel meer gezondheidsvoordelen. Ze werken ontstekingsremmend in het bloed waardoor hartproblemen minder snel voorkomen onder mensen die regelmatig bietjes consumeren.

Aardappelen

Aardappelen zijn een bekend knolgewas. De aardappel is erg gezond. Er zitten veel voedingstoffen in. Tegen enkele aandoeningen kun je rauwe aardappel gebruiken zoals bij maagzuur. Maar je hebt er maar een klein beetje van nodig.

Aardpeer

Aardpeer heeft een mooie maar oneetbare bovenkant. Hij groeit uitbundig. Je kunt makkelijk elk jaar 50% oogsten zonder dat een grote bos aardperen het loodje legt. De aardpeer zelf is zoetig van smaak. Aardperen reguleren de bloedsuikerspiegel. Hiermee zijn ze een uitkomst voor mensen met metabool syndroom of diabetes. Ze zijn speciaal goed voor de botten en voor de spijsvertering.
© 2015 - 2023 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knolselderij, dat is lekker en gezondKnolselderij, dat is lekker en gezondGroentes eten is gezond want groentes bevatten allerlei belangrijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Een van de groente…
Vergeet de knolkervel of knolribzaad nietKnolkervel is een vergeten groente. Vroeger aten Europeanen veel knolkervel maar heden ten dage niet meer. Knolkervel li…
De geneeskracht van knolselderijDe geneeskracht van knolselderijKnolselderij kan gegeten worden als alternatief voor aardappels. De knol is veel voedzamer dan aardappels. Knolselderij…
Je eigen moestuin: RadijsJe eigen moestuin: RadijsRadijsjes zijn erg leuk voor in je moestuin. Kinderen vinden het ook heel leuk om zelf radijs te kweken, omdat ze zon v…

Ayurveda en voeding: Welk eten past bij je?Ayurveda en voeding: Welk eten past bij je?Voeding is een ontzettend belangrijk gegeven in ons leven. We willen weten wat we moeten eten. Er zijn echter tal van me…
De geneeskracht van groene banaanGroene bananen hebben geneeskracht die gele bananen niet hebben. Groene bananen zijn niet echt lekker maar je kunt ze we…
Bronnen en referenties
  • De medische aspecten staan bij de bronnen van desbetreffende artikelen.
  • Algemene informatie: http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/Producttype/Knolgewassen
  • Afbeelding bron 1: Amada44, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 3: Scott Bauer, USDA ARS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.